AIS… αγνοείται, η τακτική για τον «σκοτεινό» στόλο

0

Τους μήνες που έχουν ακολουθήσει από την εκκίνηση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο «σκοτεινός» στόλος πλοίων έχει αυξηθεί, εξέλιξη που συνιστά απότοκο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί και στη Ρωσία, αλλά και της επιθυμίας κάποιων ανθρώπων να επωφεληθούν από τα δρώμενα.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του CNBC, επικαλούμενο δεδομένα της εταιρείας παροχής και ανάλυσης δεδομένων Windward, αναφέρει ότι έχει καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 12% σε ετήσια βάση στα περιστατικά bulk carriers και tankers που παραποιούν τη θέση στην οποία βρίσκονται. Οι θέσεις των πλοίων καθίστανται γνωστές από το σύστημα AIS, το οποίο οφείλουν να έχουν τα πλοία, ενώ η πραγματική θέση των πλοίων επιβεβαιώνεται από δορυφορικά δεδομένα.

Τα πλοία που παραποιούν τα δεδομένα αναφορικά με τη θέση στην οποία βρίσκονται ή σταματούν να μεταδίδουν εξ ολοκλήρου τη θέση τους μεταφέρουν φορτία που υπόκεινται σε κυρώσεις (όπως το ρωσικό πετρέλαιο ή το πετρέλαιο του Ιράν και της Βενεζουέλας). Τα συγκεκριμένα εμπορεύματα δεν πωλούνται στις διεθνείς αγορές, αλλά στις λεγόμενες «μαύρες» αγορές, οπότε και η μεταφορά τους είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα.