Οινούσσες: Το ακριτικό νησί που κατέκτησε την παγκόσμια ναυτιλία (βίντεο)

0

Με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή, τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακή, έλαβε χώρα η επιμορφωτική συνάντηση της Isalos.net με τίτλο «Συλλογικότητα & Υπέρβαση: Η διεθνής διάσταση της Οινουσσιακής Ναυτιλίας».

Στο κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, εκπρόσωποι της ναυτιλιακής και ναυτικής κοινότητας των Οινουσσών, αλλά κυρίως νέοι και νέες από τα ναυτιλιακά ΑΕΙ της χώρας, συμμετείχαν στην εκδήλωση, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά το ενδιαφέρον τους για το παρελθόν αλλά και το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων των Οινουσσών, Αιγνουσιώτες επικεφαλής και διευθυντές ναυτιλιακών οίκων, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και αξιωματικοί ΕΝ παρουσίασαν τις συνθήκες μέσα από τις οποίες η ναυτιλία των Οινουσσών κατόρθωσε να εδραιωθεί ως σημαντική κοιτίδα επιχειρηματικότητας και ναυτοσύνης με διεθνή εμβέλεια.

Οι συμμετέχοντες εστιάστηκαν τόσο στην ιδιαίτερη ναυτική παράδοση των Οινουσσών όσο και στις μεθόδους διοίκησης και λήψης στρατηγικών αποφάσεων, που διέκριναν ‒και εξακολουθούν να διακρίνουν‒ τους αιγνουσιώτικους ναυτιλιακούς οίκους.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Δρ. Ιωάννης Λαγούδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία του θεσμού της οικογένειας και των μελών της για τη διατήρηση της ναυτικής παράδοσης ενός τόσου μικρού τόπου, αλλά και τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη ακριτική περιοχή της Ελλάδας στράφηκε με τόση επιτυχία στη θάλασσα – μια επιλογή που οδήγησε στην επικράτηση της ναυτιλίας ως κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητάς της. Είναι, ίσως, σήμερα το μόνο νησί μικρής έκτασης στο Αιγαίο που εξακολουθεί να αποτελεί γενέθλια γη πολλών σημαντικών ναυτιλιακών επιχειρηματιών και ναυτικών με διεθνή αναγνώριση.

Επιπρόσθετα, οι εισηγητές ανέλυσαν εις βάθος τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα επιχειρηματικά δίκτυα τα οποία δημιούργησαν οι ναυτιλιακές οικογένειες του νησιού αλλά και οι συνέργειες που εισήγαγαν. Άλλωστε, καθοριστική σημασία στο οικοδόμημα της οινουσσιώτικης ναυτιλίας είχε και συνεχίζει να έχει η ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών μέσω της δικτύωσης των μελών της, ειδικά στο Λονδίνο.

IMG_1214

Οι συμμετέχοντες δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη ναυτική εκπαίδευση, που αποτελούσε και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για τη διατήρηση της ναυτοσύνης του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, μείζονος σημασίας θεωρείται η συμβολή της Ναυτικής Ακαδημίας, του Επαγγελματικού Λυκείου και του Οικοτροφείου που δεσπόζουν στο ακριτικό νησί και δίνουν ζωή στη μικρή κοινότητα. Για τον λόγο αυτόν, οι ομιλητές σχολίασαν την ανάγκη ενίσχυσης της ΑΕΝ Οινουσσών, καθώς και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών φορέων στο άγονο αλλά ένδοξο νησί της ελληνικής ναυτιλίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν επίσης δύο ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, τα οποία αναδεικνύουν αφενός τη μοναδικότητα του Αρχιπελάγους των Οινουσσών και αφετέρου τη ναυτική παράδοσή του. Τα ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Isalos.net, έχουν σκοπό τη διεθνή προβολή των Οινουσσών ως κέντρου ναυτιλίας και θαλασσινού πολιτισμού, αλλά και ως νησιού με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ο κ. Γεώργιος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, ο κ. Ιωάννης Γ. Λυγνός, Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών», ο κ. Δημήτρης Λύρας, Ulysses Systems, ο καπτ. Ανδρέας Φουντούλης, Μέλος ΔΣ ΠΕΠΕΝ & HSQE Manager, TMS Bulkers Ltd., η καθ. Ελένη Θανοπούλου, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής, Ναυτικά Χρονικά.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έλαβε χώρα με την αρωγή και τη συμμετοχή όλων των φορέων των Οινουσσών: τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Οινουσσών, του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» και του Ταμείου Ευπραγίας Οινουσσών. Οι διοργανωτές θα συμμετάσχουν σε παρόμοια εκδήλωση τον Νοέμβριο στο Λονδίνο, με σκοπό την παρουσίαση του ναυτιλιακού θαύματος των Οινουσσών και στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

Διοργάνωση:

isalos-net-logo-2-black

Yπό την Αιγίδα:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Με τη Συνεργασία:

Isalos Οινούσσες

Με την επιστημονική συμβολή μελών του Εργαστηρίου Ναυτιλιακής Οικονομίας, Διοίκησης και Ναυτικών Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Εργαστηρίου Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

Isalos Sponsors