P&I Clubs: Ποιοι είναι οι σύγχρονοι κίνδυνοι για τη διεθνή ναυτιλία (βίντεο)

0

Με μεγάλη συμμετοχή, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακή, έλαβε χώρα η επιμορφωτική συνάντηση με τίτλο «Επίκαιροι κίνδυνοι στη ναυτιλία: O ρόλος των ναυτασφαλίσεων» που διοργάνωσε η Isalos.net υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Εισηγητές της εκδήλωσης, χορηγοί της οποίας ήταν οι εταιρείες Seaven Tanker and Dry Management Inc. και Mylaki Shipping Agency Ltd., ήταν οι εξής:
• Kώστας Κατσουλιέρης, Senior Executive (Claims), North of England P&I Club
• Βιβή Κολιοπούλου, Insurance Manager, Angelicoussis Group
• Γιώργος Μαθιουδάκης, Legal & P&I Claims Manager, Tsakos Columbia Shipmanagement (“TCM”) S.A.
• Κωνσταντίνος Σαμαρίτης, Divisional Director, The Britannia Steam Ship Insurance Association Europe
• Αθηνά Συρίμη, Underwriter, The London P&I Club (A Bilbrough & Co Ltd)

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δρ. Νικόλαος Μπερκέτης, Manager της J. Kouroutis & Co. Ltd. Insurance and Reinsurance Brokers.

Η εκδήλωση εκκίνησε με τους εισηγητές να εξηγούν ποιος είναι ο ρόλος των P&I (Protection & Indemnity) Clubs στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι τα P&I Clubs δεν λειτουργούν ως κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Αντιθέτως, στο επίκεντρό τους βρίσκεται η αμοιβαία ασφάλεια, καθώς ελέγχονται από το διοικητικό συμβούλιο, ενώ συγκεντρώνουν κεφάλαια από τις συνεισφορές των μελών τους. Επιπλέον, αναφέρθηκαν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των P&I Clubs έναντι μιας συμβατικής ασφαλιστικής εταιρείας. Στη συνέχεια, διευκρινίστηκαν λεπτομέρειες αναφορικά με τη λειτουργία τους. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στόχος των Clubs είναι η διατήρηση επαρκούς αποθεματικού προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε περιπτώσεις υψηλών απαιτήσεων.

Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στην επίδραση της πανδημίας Covid-19, καθώς κατεγράφη σημαντική αύξηση στα claims των P&I Clubs. Το γεγονός αυτό συνιστά μεταξύ άλλων απόρροια της αδυναμίας αλλαγών πληρωμάτων σε σημαντικά λιμάνια του κόσμου με αποτέλεσμα οι ναυτικοί να είναι ψυχολογικά και σωματικά κουρασμένοι και συνεπώς επιρρεπείς σε λάθη. Στη μετα-πανδημική περίοδο η ανάκαμψη του θαλάσσιου εμπορίου και συνεπώς η αύξηση των ναύλων σε ορισμένες κατηγορίες πλοίων ενδέχεται να αυξήσουν τα claims, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, λόγω της αυξημένης κίνησης των πλοίων στα διεθνή ύδατα.

Μια άλλη θεματική που συζητήθηκε εκτενώς ήταν ο αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης για τα P&I Clubs. Η εκτυλισσόμενη κρίση έχει προκαλέσει σημαντική αβεβαιότητα αναφορικά με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών έναντι των ναυλωτών σε περιπτώσεις όπου το πλοίο καλείται να προσεγγίσει ύδατα ή λιμένες αυξημένου κινδύνου. Μια επιπλέον σημαντική απόρροια της Ουκρανικής κρίσης αφορά τις αλλαγές πληρωμάτων αλλά και τις πληρωμές των ναυτικών. Οι Ουκρανοί και Ρώσοι ναυτικοί αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού στα πλοία, και εν μέσω της παρούσας κατάστασης ο επαναπατρισμός τους έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολος. Την ίδια ώρα, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT καθιστά αβέβαιη τη δυνατότητα πληρωμής των Ρώσων ναυτικών.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες εστιάστηκαν στα πειρατικά συμβάντα στη Δυτική Αφρική. Καταρχάς, υπογράμμισαν πως υπάρχουν δομικές διαφορές μεταξύ των περιστατικών που εκτυλίσσονταν στη Σομαλία, σε σύγκριση με εκείνα που λαμβάνουν χώρα στα χωρικά ύδατα των χωρών της Δυτικής Αφρικής. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, το γεγονός ότι τα κράτη στην ευρύτερη περιοχή δεν ακολουθούν μια ενιαία στρατηγική για την πάταξη των πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων αποτελεί τροχοπέδη για την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Την ίδια ώρα, παρά την οικονομική ανάπτυξη που καταγράφουν ορισμένα κράτη της Δυτικής Αφρικής, τέτοιους περιστατικά πειρατείας είναι υπαρκτά -αν και μειωμένα σε αριθμό- σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ICC International Maritime Bureau (IMB).

Τέλος, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση υπογράμμισαν ότι οφείλει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ του κόστους αντασφάλισης και των υπηρεσιών που προσφέρουν τα P&I Clubs. Η σχέση μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών και P&I Clubs δεν παρομοιάζει την τυπική σχέση ασφαλιστή και ασφαλιζόμενου. Πολλές υπηρεσίες που προσφέρουν τα P&I Clubs, όπως ενδεικτικά πληθώρα συμβουλών για τη δομή και λειτουργία μιας εταιρείας δεν κοστολογούνται στις εισφορές, ωστόσο θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη από εκείνον που καλείται να τις καταβάλλει, ανέφεραν οι εισηγητές. Πρωτίστης σημασίας στη σχέση πλοιοκτητών και P&I Clubs είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης, της οποίας η ύπαρξη καθιστά το κόστος αντασφάλισης μικρότερης σημασίας.

 

Διοργάνωση:

isalos-net-logo-2-black

Yπο την Αιγιδα:

logo ίδρυμα αικατερίνης λασκαρίδη

Χορηγοί:

logo mylaki cmyk

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

2022.1.27 - Isalos Sponsors (Κάθετη)