Αειφορία και Ναυτιλία: Οι νέοι επιστρέφουν στην ακριτική-γενέθλια γη της ελληνικής ναυτοσύνης

0

Η Isalos.net και η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA διοργάνωσαν μεταξύ 9 και 11 Ιουλίου Κύκλο Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας (Summer Camp), με προσκεκλημένους ομιλητές επιφανή μέλη από τη ναυτιλιακή κοινότητα και συμμετέχοντες σπουδαστές, φοιτητές και νέους αποφοίτους ΑΕΝ και ΑΕΙ, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη ναυτιλία.

Ο Κύκλος Θερινών Διαλέξεων είχε ως τίτλο «Εταιρική υπευθυνότητα, ατομικές δεξιότητες και καινοτομία στη σύγχρονη ναυτιλία» και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον ιστορικό ναυτότοπο των Οινουσσών υπό την αιγίδα του Δήμου, με την επιστημονική αρωγή του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την υποστήριξη των WISTA Hellas και Συνδέσμου Φίλων Οινουσσών.

Το Summer Camp περιλάμβανε διαλέξεις, ξεναγήσεις αλλά και ανοικτούς διαλόγους για θέματα νέων πράσινων τεχνολογιών, πολιτικών και νομοθεσιών για τη βιωσιμότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών, ενώ ο δήμαρχος Οινουσσών, κ. Γ. Δανιήλ, και δημότες του ιστορικού ναυτότοπου ξενάγησαν τους νέους επισκέπτες στα καπετανόσπιτα και στα εμβληματικά κτίρια του οικισμού.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Summer Camp, το Σάββατο 10 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την έννοια της βιωσιμότητας και το στοίχημα της βιώσιμης ναυτιλίας, το τοπίο γύρω από την πράσινη χρηματοδότηση και την εταιρική οπτική της αειφορίας από επιφανή μέλη της εφοπλιστικής και ναυτιλιακής κοινότητας. Παράλληλα ο κ. Γιάννης Πεσματζόγλου, Marine Biologist MSc / Scientific and Training Projects της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA σε ανοικτή συζήτηση για τη ρύπανση των ακτών από τα πλαστικά παρέθεσε κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για το ζωτικής σημασίας αυτό πρόβλημα ενώ εν συνεχεία υπήρξε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για το πώς κάθε ενεργός πολίτης μπορεί, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, να περιορίσει τη ρύπανση από πλαστικά. Ο Σύνδεσμος Φίλων των Οινουσσών προσέφερε το Ε/Γ-Ο/Γ «Οινούσσες ΙΙΙ» σε μια δίωρη εκδρομή στο αρχιπέλαγος των Οινουσσών, σε ένα από τα ανατολικότερα άκρα της Ευρώπης.

Κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσαν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο στους συμμετέχοντες, ο Διευθυντής Σύνταξης των Ναυτικών Χρονικών και επικεφαλής της πρωτοβουλίας Isalos.net τιμήθηκε με τον Τίτλο του Επίτιμου Δημότη Οινουσσών για την ανάδειξη της μακραίωνης ναυτικής ιστορίας της νήσου. Στην αντιφώνησή του ο κ. Μπίσιας υπενθύμισε τα λόγια του Ανδρέα Γ. Λαιμού, που συχνά δήλωνε ότι «χωρίς νεανικές φωνές στους δρόμους, οι Οινούσσες θα χαθούν από τον χάρτη της ναυτιλίας», αναδεικνύοντας τη σημασία και τον ρόλο της ΑΕΝ πλοιάρχων και του ιστορικού οικοτροφείου για την ανάδειξη και τη συνέχεια της ναυτικής παράδοσης του νησιού.

Την τελευταία ημέρα του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας, η κ. Όλγα Σταυροπούλου, διευθύντρια της Ελληνικής Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA εστιάστηκε στα soft skills ως προς την προάσπιση της ατομικής βιωσιμότητας. Παρουσιάστηκε επίσης ο ρόλος της ψηφιοποίησης ως προς το μέλλον της πράσινης ναυτιλίας, αναλύθηκαν μελέτες περίπτωσης ατυχημάτων και βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος εν πλω, ενώ πραγματοποιήθηκε και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, διαδραστικό workshop, με την επιμέλεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της HELMEPA.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την αρωγή και τη συμμετοχή τους ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γ. Δανιήλ, ο πρόεδρος του ΝΕΕ δρ. Γ. Πατέρας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευγενία Χαλκιά, ο Αντιδήμαρχος Λάμπρος Σκούφης και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων των Οινουσσών κ. Ι. Λυγνός και η Αντιπρόεδρος κ. Μ. Κωνσταντινίδη, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ταμείου Ευπραγίας Οινουσσών κ. Ι. Μ. Χατζηπατέρας, Δ. Κ. Λύρας, Μ. Μονιός, ο διοικητής της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ι. Μάργαρης, ο διοικητής της ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών πλωτάρχης Λ.Σ. Δ. Κλουμάσης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ι. Φαφαλιού κ. Στάμος Ι. Φαφαλιός, η κ. Α. Χατζηπατέρα-Moquette, η κ. Κ. Χατζηπατέρα-Δημητριάδη, η κ. Κ. Αγγελάκου, ο κ. Π. Δ. Πατέρας, η κ. Ν. Πατέρα-Παπαδαυίδ, κ.ά.

Χρυσός χορηγός του Isalos.net HELMEPA Maritime Sustainability Summer Camp ήταν η Contships Management Inc.

Χορηγοί των εκδηλώσεων και δράσεων ήταν οι: Angelakos Hellas S.A., Blue Planet Shipping Ltd., Costamare Shipping Co. S.A., Diamantis Pateras Maritime Ltd., Dorian LPG, Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Nereus Shipping S.A., Panama Maritime Authority, Ταμείο Ευπραγίας Οινουσσών, SEAVEN, Ulysses Systems.

Η δράση υλοποιήθηκε με την αρωγή και τη συμμετοχή των εταιρειών-υποστηρικτών της Isalos.net.

 

O πρόεδρος του ΝΕΕ δρ. Γεώργιος Πατέρας τόνισε ότι «Mία ιδέα που γεννήθηκε στις Οινούσσες ένα χρόνο πριν, έγινε πραγματικότητα. Πόσο όμορφο να φέρουμε κοντά 30 νέες και νέους, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της βιομηχανίας, στη γενέτειρα της ελληνικής ναυτιλίας, τις Οινούσσες. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ειδικούς του κλάδου και να μάθουν τόσα πολλά από αυτούς».

O Δήμαρχος Οινουσσών Γεώργιος Δανιήλ περιγράφοντας τον στόχο της εκδήλωσης που υποστηρίχθηκε με μεγάλη θέρμη από την τοπική κοινότητα υπογράμμισε ότι «Αυτό που προσπαθήσαμε να επιτύχουμε αυτές τις τρεις ημέρες με την Isalos.net, ήταν να διδάξουμε τη ναυτιλία, να αφουγκραστούμε τις αρετές των πρωταγωνιστών της αλλά και να μάθουμε και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα. Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερο νόημα ως προς την αναζήτηση λύσεων. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών ακούσαμε πολλές λύσεις αλλά ακούσαμε και πολλές νέες προοπτικές που ανοίγονται. Το όραμα όλων είναι να επιστρέψουμε στη ναυτική τέχνη που μας δίδαξαν οι Έλληνες Αειναύτες. Ο Έλληνας είναι συνυφασμένος με τη ναυτοσύνη και πιστεύω εκεί θα είναι το μέλλον του, για πολλούς αιώνες ακόμα».

Η διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA κ. Όλγα Σταυροπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά για τον στόχο του Summer Camp: «Το ‘’αειφόρο’’ θερινό σχολείο στις Οινούσσες (Isalos.net – HELMEPA) ανέδειξε ένα πρότυπο μοντέλο αλληλεπίδρασης και μετάδοσης γνώσης και καλών πρακτικών, καταγράφοντας υψηλή μαθησιακή αξία. Παράλληλα, πέτυχε να διασυνδέσει άμεσα και αποτελεσματικά στο πλαίσιο μιας “spin-off” κοινότητας πολλούς και σημαντικούς εμπλεκόμενους φορείς της ναυτιλίας που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη».

Η πρόεδρος της WISTA HELLAS κ. Έλπη Πετράκη δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ενεργή συμμετοχή διαφορετικών ανθρώπων, νέων και πιο έμπειρων στις εργασίες του Summer Camp: «Πόσο σημαντικό είναι να βρίσκονται τόσοι ετερόκλητοι άνθρωποι μαζί και να συζητάνε για ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους, να ανταλλάσσουν απόψεις, να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον, όποια και αν είναι η θέση τους, από τους νέους και τους μεγαλύτερους στη βιομηχανία της ναυτιλίας. Πόσο σημαντικό είναι να γίνεται αυτή η δράση σε ένα ιστορικά νησί και να δίνει ζωή στο τόπο, ιδιαίτερα μετά από ένα χρόνο εγκλεισμού λόγω Covid.

Πόσο σημαντικό είναι για τους νέους να έρχονται σε επαφή τη ναυτική Ιστορία αυτού του τόπου. Νομίζω ότι μέσα από αυτή τη δράση οι νέοι αντιλήφθηκαν ότι η διαφορετικότητα του καθενός, η ηλικία, το φύλλο και η εμπειρία δεν έχουν καμία σημασία γιατί, στη ναυτιλία, ο ένας βασίζεται και πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές δυνάμεις και ικανότητες του άλλου, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος».

Στο ίδιο πλαίσιο η κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Μαρία Λεκάκου, υπενθύμισε την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία διατυπώνοντας την άποψη ότι « η συνεύρεση των εμπλεκομένων φορέων και των νέων, που δημιούργησε η συνεργασία της Isalos.net με τη HELMEPA σε αυτό τον ιστορικό ναυτότοπο, έδωσε ένα εξαιρετικό πλαίσιο αναφοράς για όλους μας. Η διαδραστική συμμετοχή των νέων και κυρίως οι προτάσεις τους για την αειφορία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη ατομική ευθύνη του καθενός αλλά και την ανάγκη για άμεση συλλογική δράση. Θα συνεχίσουμε μαζί!»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων των Οινουσσών Ιωάννης Λυγνός τόνισε τη σημασία της προσφοράς αλλά και την ανάγκη διατήρησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο ακριτικό νησί:

«Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που είχαν και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για το καλό της Αιγνούσας. Οι δωρεές οι οποίες υπάρχουν, βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο του νησιού, γιατί ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι να κρατήσουμε τον ενεργό πληθυσμό στην Αιγνούσα. Δεν θέλουμε να φύγουν οι νέοι άνθρωποι από το νησί, θέλουμε να κρατήσουμε ανοικτά τα σχολεία μας, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, το Οικοτροφείο μας, το Γυμνάσιο, το Επαγγελματικό Λύκειο. Όλα αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να μείνουν ανοικτά και ενεργά γιατί αυτό σημαίνει ζωή για το νησί».

Διοργάνωση

Isalos & HELMEPA

Υπό την Αιγίδα
Δήμος Οινουσσών

Με την Επιστημονική Αρωγή

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Με την Υποστήριξη

WISTA Hellas ΣΦΟ

Χρυσός Χορηγός

Contships

Χορηγοί Summer Camp

Sponsors Summer Camp-2

Οι δράσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την ευγενική αρωγή:

2021.03.15 - Isalos Sponsors