Η πρώτη κακοκαιρία

0

Γράμμα Ανθυποπλοιάρχου στην Isalos.net

Ο μήνας Ιούνιος και το πλοίο μας πλέει ανοιχτά της Νότιας Αφρικής, όπου επικρατεί χειμώνας. Το πλοίο πλέει προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και, καθώς η πρόβλεψη του καιρού μάς ενημερώνει πως αναμένουμε κακοκαιρία, το πλοίο έχει κόψει ταχύτητα, ώστε να αποφύγει το μέτωπο της κακοκαιρίας.

Άλλωστε, όλοι οι ναυτικοί γνωρίζουν πως η θάλασσα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι συχνά ταραγμένη και αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση. Σύμφωνα με τις υποδείξεις του πλοιάρχου, αναθεωρήσαμε το passage plan μας και χαράξαμε νέα πορεία και διαδρομή με μειωμένη ταχύτητα.

Πλέον, με την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας, η άμεση προσβασιμότητα σε πληροφορίες και δεδομένα διευκολύνει τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων έγκαιρα. Η ομάδα της γέφυρας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μετεωρολογικές προβλέψεις από τον εξοπλισμό GMDSS (VHF, INM-C, MF/HF, Facsimile, Navtex), από το διαδίκτυο, ακόμα και μετεωρολογικές αναλύσεις σύμφωνα με τη διαδρομή και την ταχύτητα του πλοίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμέναμε δυνατό αέρα και swell. Έχοντας ενημερώσει όλο το πλήρωμα, ξεκίνησαν πάραυτα οι προετοιμασίες για την ασφάλιση του εξοπλισμού στη γέφυρα, στο κατάστρωμα, στη μηχανή και στον χώρο ενδιαίτησης.

Έπειτα από όλη την προετοιμασία, το ίδιο βράδυ η προβλεπόμενη κακοκαιρία πλησίασε. Οι ενδείξεις του ανεμομέτρου έδειξαν έως και 12 μποφόρ. Τα κύματα swell ξεπέρασαν ακόμα και τα 8 μέτρα και έφταναν στο κατάστρωμα και με το περιοδικό «spraying» των κυμάτων η ορατότητα ήταν αρκετά περιορισμένη. Η παρουσία του πλοιάρχου στη γέφυρα κρίθηκε απαραίτητη, καθώς, με τον δυνατό άνεμο και τα μεγάλα κύματα κόντρα, το πλοίο δυσκολευόταν να διατηρήσει ταχύτητα και να κρατήσει πορεία. Έχοντας απενεργοποιήσει τον αυτόματο πιλότο και δώσει την πηδαλιουχία στον πιο έμπειρο ναύτη, με τις υποδείξεις του πλοιάρχου, το πλοίο προστατευόταν από τα ισχυρά κύματα και, καθώς η διατήρηση μιας σταθερής πορείας κόντρα στον καιρό ήταν αδύνατη, το πλοίο μετέβαλε την πορεία του έτσι ώστε να διατηρήσει τον καιρό εναλλάξ από την αριστερή και τη δεξιά μάσκα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που εμφανίζεται στα ανοιχτά της Νότιας Αφρικής, τα λεγόμενα «freak waves». Πρόκειται για ορισμένα κολοσσιαία κύματα, που δημιουργούνται λόγω του ισχυρού ρεύματος «Agulhas», που φέρει θερμά νερά από τον Ινδικό Ωκεανό και κύματα swell που έρχονται από τον Νότιο Ωκεανό. Τα δύο παραπάνω καιρικά φαινόμενα έρχονται σε σύγκρουση και είναι ικανά να αναπτύξουν τα «freak waves», τα οποία μπορούν να φέρουν σε κίνδυνο την πλευστότητα του πλοίου και τις ζωές των ναυτικών.

Ευτυχώς για εμάς, αν και επρόκειτο για την πιο ισχυρή κακοκαιρία που είχε βιώσει τόσο ο πλοίαρχος όσο και εγώ ο ίδιος, έπειτα από ένα απαιτητικό εικοσιτετράωρο, τα δυσκολότερα πέρασαν και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες επανήλθαν. Το πλοίο μας συνέχισε το ταξίδι του χωρίς ζημιές και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα.