22 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

0

Του Γιάννη Πεσματζόγλου, Θαλάσσιος Βιολόγος, Scientific and Training Projects, HELMEPA

Το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας είναι το “Είμαστε μέρος της λύσης”, ένα αισιόδοξο και θετικό κάλεσμα για κινητοποίηση και δράση για την προστασία της απειλούμενης και διαρκώς φθίνουσας βιοποικιλότητας του πλανήτη μας, σε συνέχεια του περσινού “Οι λύσεις μας βρίσκονται στη φύση”, που με απλά λόγια υπογράμμισε μια μεγάλη αλήθεια: η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί απάντηση αλλά και προϋπόθεση για την ανάσχεση της σύγχρονης περιβαλλοντικής κρίσης και την επίτευξη των περισσοτέρων στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Είμαστε όμως πραγματικά μέρος της λύσης, όταν μιλάμε για την προστασία της βιοποικιλότητας, ή αλλιώς του τεράστιου φυσικού (για την ακρίβεια γενετικού) κεφαλαίου που δημιούργησε μια εξελικτική ιστορία δισεκατομμυρίων χρόνων, του οποίου είμαστε οι ίδιοι μέρος και από το οποίο παράλληλα εξαρτάται απόλυτα η επιβίωση και ευημερία μας;

Προτού φτάσουμε να διακηρύξουμε κάτι τέτοιο, ας αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια από πού ξεκινάμε, ώστε να γίνει πιο ξεκάθαρο το πόσο σημαντικό είναι να αλλάξουμε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε:

Εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και των μεταβολών που άμεσα ή έμμεσα έχει αυτή επιφέρει σχεδόν σε κάθε χερσαίο και θαλάσσιο οικοσύστημα, περισσότερα από ένα εκατομμύριο ζωικά και φυτικά είδη απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ 1 στα 2 σημερινά είδη πιθανότατα δε θα υπάρχει το 2100, αν δεν ανακοπεί γρήγορα και δραστικά ο σημερινός ρυθμός με τον οποίο μεταβάλλουμε το κλίμα.

Προς το παρόν λοιπόν, είμαστε μέρος του προβλήματος, αν όχι το ίδιο το πρόβλημα. Έχουμε όμως τη γνώση, τα εργαλεία και την τεχνολογία για να αναστρέψουμε την πορεία “πτωχοποίησης” της ζωής στον πλανήτη μας και να γίνουμε όντως “μέρος της λύσης”, όπως άλλωστε είμαστε “μέρος της φύσης”, παρότι μέχρι σήμερα συμπεριφερόμαστε ως δικαιωματικά κυρίαρχοι και εκμεταλλευτές της.

Ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης μας με την υπόλοιπη βιόσφαιρα, και κυρίως της θέσης μας σε αυτή, είναι το κλειδί για την αλλαγή στάσης. Η δεκαετία που έχουμε μπροστά μας (2021 – 2030) έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως “Δεκαετία Αποκατάστασης των Οικοσυστημάτων” και “Δεκαετία της Θαλάσσιας Επιστήμης για Βιώσιμη Ανάπτυξη”, σε αναγνώριση της ιδιαίτερης κρισιμότητας της ορθής διαχείρισης των θαλάσσιων πόρων. Θα κάνουμε την έξυπνη επιλογή;

Περισσότερες πληροφορίες για τη HELMEPA θα βρείτε εδώ.