Τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου

0

Η Σιγκαπούρη αναδείχθηκε για έβδομη χρονιά το κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το 2020 Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development (ISCD) Index report του κινεζικού πρακτορείου Xinhua σε συνεργασία με το Baltic Exchange.

Στο πλαίσιο της παραπάνω έκθεσης, μέσω ενός δείκτη μετράται η επίδοση των μεγαλύτερων στον κόσμο πόλεων αναφορικά με την παροχή των λιμενικών και ναυτιλιακών τους υπηρεσιών.

Ο δείκτης βασίζεται σε πλήθος παραγόντων, όπως η διακίνηση φορτίων μέσω λιμένων, η ποιότητα των λιμενικών εγκαταστάσεων, το εύρος παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών και το γενικό επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί σε κάθε μεγαλούπολη.

Φέτος, σύμφωνα με την έκθεση, η Σιγκαπούρη διατήρησε την ηγετική της θέση κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των κυβερνητικών πολιτικών που υποστηρίζουν τον κλάδο. Από την άλλη, το Λονδίνο διακρίθηκε και φέτος για τις λεγόμενες παραναυτιλιακές του υπηρεσίες, όπως οι ναυτασφαλίσεις, η ναυτιλιακή χρηματοδότηση, η ναυλομεσιτεία κ.ά. Διαθέτοντας το λιμάνι με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, η Σαγκάη έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα των λιμενικών υποδομών και των ναυτιλιακών υπηρεσιών στο σύνολό τους. Ως εκ τούτου, κατάφερε να εισέλθει στο «top three» των ναυτιλιακών κέντρων για πρώτη φορά. Πτώση στην τέταρτη θέση για το Χονγκ Κονγκ, κυρίως λόγω μείωσης στη ροή φορτίων που διακινήθηκαν από το λιμάνι. Την πέμπτη θέση κατέλαβε το Ντουμπάι, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί σημαντικό ναυτιλιακό κόμβο στη Μέση Ανατολή. Ρότερνταμ, Αμβούργο, Αθήνα-Πειραιάς, Νέα Υόρκη-Νιου Τζέρσεϊ και Τόκιο κατέλαβαν αντίστοιχα την έκτη, έβδομη, όγδοη, ένατη και δέκατη θέση.

Σύμφωνα με τον κ. Lu Su Ling, πρόεδρο του The China Economic Information Service, θυγατρικής του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, η δημοσιοποίηση του δείκτη μπορεί να συμβάλει σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μέσω της βελτιστοποίησης των ναυτιλιακών πόρων.

Η κ. Quah Ley Hoon, επικεφαλής της Ναυτιλιακής Αρχής της Σιγκαπούρης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη διατήρηση της Σιγκαπούρης στην κορυφή της λίστας των ναυτιλιακών κέντρων διεθνώς και πρόσθεσε ότι πραγματική πρόκληση είναι η ανάκαμψη σε έναν κόσμο που βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση.

Ο κ. Mark Jackson, CEO του Baltic Exchange, κάλεσε τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου να συνεχίσουν να επενδύουν στην Έρευνα και την Ανάπτυξη και σε νέες υπηρεσίες και να παραμείνουν ανοικτά στις δεξιότητες και στα ταλέντα, προκειμένου να προσφέρουν ένα διεθνές ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο άρθρο με τίτλο “Τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου ” δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου των Ναυτικών σελ. 29-30. Μπορείτε να διαβάσετε το τεύχος των Ναυτικών Χρονικών εδώ.