Μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας

0

Παρά το γεγονός ότι ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος έχει αυξηθεί σε μέγεθος κατά 60% από το 2008, το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα της ναυτιλίας έχει υποχωρήσει κατά 18% τα τελευταία 11 χρόνια, σημειώνει σε πρόσφατη μελέτη της η Clarkson Research Services.

Πιο συγκεκριμένα στην σχετική έκθεση αναφέρεται ότι τόσο η κατανάλωση καυσίμων όσο και η παραγωγή άνθρακα από τον παγκόσμιο εμπορικό στόλο έχει μειωθεί από 1 δις τόνους το 2008 σε 820 εκατ. τόνους το 2018, παρά το γεγονός ότι πλέον τα πλοία αυτά μεταφέρουν κατά 35% περισσότερο φορτίο.

Κύρια αιτία για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί η κατά μέσο όρο μείωση της ταχύτητας των πλοίων κατά 15-20%, σύμφωνα με την Clarkson, ενώ από την άλλη σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η αποδοτικότητα των καυσίμων που καταναλώνουν πλέον τα πλοία. Μάλιστα η Clarkson Research Services χαρακτηρίζει το 30% του παγκόσμιου τονάζ ως «οικολογικό».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΙΜΟ, η ναυτιλιακή βιομηχανία καλείται να μειώσει τις εκπομπές GHG κατά 50% από τα επίπεδα του 2008 έως το 2050.

Φωτό: Patrick Brinksma/ Pixabay

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά