Ο Economia βραβεύει τους νέους που οραματίζονται το αύριο της Ελληνικής Ναυτιλίας

0

Για 24η χρονιά, πραγματοποιήθηκε ο φοιτητικός διαγωνισμός του ομίλου Economia με Θέμα: «Το αύριο της Ελληνικής Ναυτιλίας», στην ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.

Την επιτροπή αξιολόγησης των βραβείων απαρτίζαν οι κ.κ. Κώστας Γραμμένος, πρόεδρος του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοπιστωτικών στο Cass Business School του City University of London, Θανάσης Μαρτίνος, διευθύνων σύμβουλος της Eastern Mediterranean Maritime, Δανάη Μπεζαντάκου, διευθύνουσα σύμβουλος της Navigator Shipping Consultants και Γιώργος Ξηραδάκης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, διευθύνων σύμβουλος της XRTC Business Consultants και πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά.

Economia

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Θανάσης Μαρτίνος επεσήμανε πόσο πολλοί από τους βραβευμένους στράφηκαν σε θέματα τεχνολογικής αιχμής για την ναυτιλία. «Στη σύγχρονη ναυτιλία… θα αρκεί ένα δίκτυο κομπιούτερ για την real-time παρακολούθηση της ναυτιλιακής δραστηριότητας». Μολαταύτα, ακόμη κι αν βρεθούμε στην εποχή των αυτόνομων πλοίων, η απλή όσο και επεισοδιακή διαχείριση της ναυτιλίας θα συνεχίσει να επηρεάζεται αποφασιστικά από την ναυλαγορά – και την προσαρμοστικότητα της ναυτιλιακής επιχείρησης. Η κα Δανάη Μπεζαντάκου κάλεσε να κάνουμε στην Ελλάδα του 2018 «brand name την επιτυχία, και όχι τα προβλήματα», δίνοντας έμφαση στο να προσέλθουν οι νεότερες γενιές στην συζήτηση.

Economia

Ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, από την πλευρά του, σημείωσε πόσο αυξάνεται ο αριθμός αξιόλογων νέων που σήμερα «στρέφονται στην θάλασσα, θέλουν να μπαρκάρουν», ακόμη και προερχόμενοι από Πολυτεχνεία, ή και την Νομική για το ναυτιλιακό cluster. Γι’ αυτόν, «η αναζήτηση της καινοτομίας και πρωτότυπων ιδεών» ήταν το πιο αισιόδοξο μήνυμα του διαγωνισμου, με μέτωπα όπως των πράσινων τεχνολογιών, της χρήσης των ψηφιακών λειτουργιών, της blockchain τεχνικής, του 3-D σχεδιασμού να διεκδικούν ρόλο.

Καθώς ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην Απονομή, η Αλεξάνδρα Βοβολίνη μετέφερε το μήνυμά του: «Σας ευχαριστώ θερμά που μου δώσατε την ευκαιρία να διαβάσω κείμενα που αφορούν στην Ελληνική Ναυτιλία και είναι γραμμένα από φοιτητές κυρίως των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Μελέτησα και βρήκα ορισμένες εργασίες εντυπωσιακές καθώς επίσης και άλλες που εκάλυπταν το θέμα τους με περισσότερη η ολιγώτερη επάρκεια. Οι εντυπωσιακές παρουσιάζουν δομική και γλωσσική επάρκεια, αναλυτικότατα, ενίοτε και γλαφυρότητα. Ένα αρνητικό σημείο που θέλω να επισημάνω είναι οι αναφορές στις πηγές. Δεν επαρκεί να αναφέρουμε μόνο τις πηγές στο τέλος της εργασίας. Χρειάζεται και κατά την διάρκεια της ανάλυσης μας. Εύχομαι σε όλους Κάθε Καλό. Θερμά συγχαίρω όσους θα βραβευτούν, αλλά και όλους όσους πήραν μέρος στο διαγωνισμό».

Στην συνέχεια, σε σύντομες παρεμβάσεις τους ο Ν. Βουγιούκας, Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, μίλησε για την υπόσχεση της ναυτιλίας – που γι’ αυτόν «περισσότερες χαρές προσφέρει, παρά λύπες» για να τονίσει ότι, όσα κι αν αλλάξουν, το αύριο «θα το οδηγήσει ο ανθρώπινος παράγοντας». Η Ελένη Θανοπούλου, Αναπληρώτρια Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, θύμισε ότι «για μισόν αιώνα, η Ελληνική πλοιοκτησία βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης», με προσδοκία ότι το ««μέγα της θαλάσσης κράτος» θα συνεχίσει να ισχύει ακόμη κι αν όλα καταρρέουν».

Η Ιωάννα Τοπάλογλου, Ταμίας της WISTA Ελλάς, στάθηκε και αυτή στην διάσταση ονείρου που έχει να προσφέρει η ναυτιλία – ακόμη και στις δύσκολες φάσεις της – πράγμα που ταιριάζει στην προσδοκία της νέας γενιάς. Ενώ ο Ηρακλής Παπαδόπουλος, ως εκπρόσωπος των alumni του Διαγωνισμού περιέγραψε πώς η εμπειρία του διαγωνισμου του χρησίμευσε ως διαβατήριο στην καριέρα του.

Economia

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κ. Πάνος Λασκαρίδης, αφού θύμισε ότι «είμαστε καλοί στην ναυτιλία, γιατί αυτό κάνουμε επί 2.500 χρόνια», στάθηκε στο πόσο η ναυτιλία υπερέχει σε προσφορά κλάδων όπως ο τουρισμός ή και οι εξαγωγές, καθώς το συναλλαγματικό της αποτέλεσμα είναι καθαρό, ενώ ο τουρισμός έχει και εισφορές και δαπάνη για επενδύσεις, οι δε εξαγωγές στηρίζονται σε πρώτες ύλες αλλά και εισαγόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η κα Αλεξάνδρα Βοβολίνη απένειμε τα βραβεία στους νικητές:

ΑΤΟΜΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο Βραβείο: Νίκος Βοσνιάκος
-Χρηματικό Βραβείο “Αλέξανδρος Τουρκολιάς” αξίας 1.000 ευρώ από την Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας
-Υποτροφία Πλήρους Φοίτησης σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών από το IST College
-Tρίμηνη Πρακτική Άσκηση από την Eastern Mediterranean Maritime
-Φιλοξενία στη Γενική Συνέλευση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

2ο Βραβείο: Μαρία-Ιωάννα Ξιφαρά
Υποτροφία στο ΜSc in Digital Marketing από το BCA College

3ο Βραβείο: Βασιλική Λιόντου
Υποτροφία σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Management από την ΕΕΔΕ

4ο Βραβείο: Σωκράτης Βουνοτρυπίδης
Χρηματικό βραβείο αξίας 1.000 ευρώ από τα Ελληνικά Πετρέλαια

5ο Βραβείο: Σπυρίδων Μπαλαγούρας
-3 διανυκτερεύσεις με πρωινό σε δίκλινο δωμάτιο στις Κυκλάδες (επιλογή ανάμεσα στη Σέριφο και την Κίμωλο) από τα Aria Hotels
-Προπληρωμένο voucher αξίας 200 ευρώ για αεροπορικά/ακτοπλοϊκά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχεία, συμμετοχή σε οργανωμένα ταξίδια από την KEFI S.A.

ΟΜΑΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο Βραβείο: Mαρία & Χριστίνα Παπαγιάννη
-Χρηματικό Βραβείο “Αλέξανδρος Τουρκολιάς” αξίας 2.000 ευρώ από την Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας
-50% υποτροφία στα 2 μέλη της ομάδας από το ALBA Graduate Business School

2ο Βραβείο: Eμμανουήλ Περδικάκης & Μιχάλης Σαμαράς
-3 εισιτήρια (με επιστροφή) σε καμπίνες κατηγορίας Α2 στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο στα 2 μέλη της ομάδας από τη MINOAN LINES
-1 θέση στο 360ο Credit Risk Management Diploma από την Infobank Hellastat

3ο Βραβείο: Σοφία Διονυσοπούλου & Κυριακή Βελλινιάτη
2 διπλά εισιτήρια εξωτερικού στα 2 μέλη της ομάδας από την Aegean Airlines

4ο Βραβείο: Θεόδωρος Γαβριηλίδης & Δημήτριος Κουτεντάκης
-2 εισιτήρια (με επιστροφή) σε καμπίνες κατηγορίας Α2 στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο στα 2 μέλη της ομάδας από τη MINOAN LINES
-2 ηλεκτρονικές συσκευές ενδεικτικής αξίας 500 ευρώ στα 2 μέλη της ομάδας από την Info Quest Technologies

5ο Βραβείο: Xρίστος Χριστόπουλος & Παναγιώτης Ψυχάρης
3 διανυκτερεύσεις με πρωινό σε δίκλινο δωμάτιο στα boutique ξενοδοχεία Cressa Ghitonia Village (Λασίθι, Κρήτη) και Κipi Suites (Ζαγοροχώρια) από τα Aria Hotels

1ος Έπαινος: Ευανθία Κωστίδη
3 διανυκτερεύσεις με πρωινό για 2 άτομα στο Matilda Hotel στη Ζάκυνθο

2ος Έπαινος: Βαρβάρα Βελή
Χρηματικό βραβείο αξίας 300 ευρώ από τη Navigator Shipping Consultants