Κλιματική αλλαγή και πράσινη μετάβαση: Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στον ναυτότοπο της Χίου

0

Με ευρεία συμμετοχή της Χιακής κοινωνίας και μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 στη Χίο, Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή. Διοργανωτές του Συνεδρίου, που έλαβε χώρα, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, ήσαν το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και η Ελληνική Ένωση Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Helmepa) που, μαζί με το ίδρυμα Ιωάννου Λάτση και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνεργάζονται, στα πλαίσια δράσεων, υπό τον συντονισμό της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και την επωνυμία «Πρωτοβουλία ̓21», που, το τρέχον έτος, εστιάζονται στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.

Το Συνέδριο, τις εργασίες του οποίου ευλόγησε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, τίμησαν με την παρουσία τους και εμπνευσμένες ομιλίες ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Παρευρέθηκαν, και απηύθυναν χαιρετισμό, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσία Αυγερινοπούλου και ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης. Μηνύματα απηύθυναν ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης και η Πρόεδρος της Helmepa Σεμίραμις Παληού.

Παρευρέθηκαν επίσης οι πρώην Υπουργοί Γιώργος Ανωμερίτης και Γιάννης Μανιάτης αλλά και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής.

Στο Συνέδριο παρέστη και ο Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Σιάο Τζουντσένγκ, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία της CCC, εξήρε τις σχέσεις, ιδίως στον ναυτιλιακό/ναυπηγο-επισκευαστικό τομέα, μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και εξέφρασε την ελπίδα ότι, με την συμμετοχή σε προγράμματα όπως το αντικείμενο του Συνεδρίου, το CCC project της Χίου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε C5 – Chios Climate Chance with Chinese Contribution.

Το Συνέδριο αποσκοπούσε στην ενημέρωση της χιακής κοινωνίας πάνω στους κινδύνους της Κλιματικής Αλλαγής/Κρίσης και στην ευαισθητοποίηση της στα προβλήματα, τα οποία τα παρατηρούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα εγκυμονούν στην υγεία του πλανήτη, με όσα αυτά συνεπάγονται. Για το λόγο αυτό είχαν προσκληθεί και παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου όχι μόνο οι Αντιπεριφερειάρχες, ο Δήμαρχος και οι λοιπές αρχές της Χίου αλλά και οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του νησιού, στους οποίους θα περάσει η σκυτάλη υλοποίησης των αποφάσεων δράσης των τεσσάρων εμπλεκομένων φορέων.

Στο Πρόγραμμα, το οποίο εγκαινίασε το Συνέδριο, δόθηκε το προσωνύμιο “CCC” – Chios Climate Chance – προς τιμή της Χίου, στην οποία δινόταν η ευκαιρία και η οποία θα φιλοξενούσε, πρώτη, από όλη την επικράτεια, την υλοποίηση της αρχικής φάσης της πρωτοβουλίας. Πρόκειται για ένα πιλοτικό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα έχει διάρκεια δύο ετών και στοχεύει να αποτελέσει ένα πρότυπο μοντέλο, με απώτερο σκοπό να εξαχθεί στη συνέχεια και σε άλλα νησιά και διαμερίσματα της Χώρας.

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, τις εργασίες του οποίου συντόνιζε η Γενική Διευθύντρια της Helmepa Όλγα Σταυροπούλου, η οποία και παρουσίασε την πρωτοβουλία, περιλάμβανε, εκτός από τους χαιρετισμούς των υψηλών προσκεκλημένων και μία κεντρική ομιλία από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Ευθύμιο Μητρόπουλο, δύο θεματικές ενότητες με τίτλους «Κλιματική Αλλαγή/Κρίση – Με απλά λόγια» και «Αντιλήψεις Ελλήνων για την Κλιματική Αλλαγή».

Ομιλητές στην πρώτη θεματική ενότητα ήταν ο Καθηγητής Φυσικής και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Καρτάλης (η ερευνητική ομάδα του οποίου έχει καταρτίσει τον πυρήνα δημιουργίας μιας ψηφιακής «Κλιματικής Ακαδημίας – Ένα Ανοικτό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή»), η Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση Εύα Λιανού και ο Καθηγητής Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά Γιάννης Μανιάτης.

Στο πάνελ της δεύτερης θεματικής ενότητας (το οποίο συντόνιζε η επικεφαλής του Επιστημονικού Τμήματος της Helmepa Βάλια Αυγουστίδη) μετείχαν ο Δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ, ο Διευθυντής Τμήματος Επιθεωρήσεων και Αξιολόγησης Πλοίων του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου Τάσος Καρτσιμαδάκης, η Καθηγήτρια Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Λεκάκου και η Αντιπρόεδρος Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ Ελένη Πολυχρονοπούλου.

Στον χαιρετισμό του, ο Ιδρυτής του ομώνυμου Ομίλου Εταιρειών και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Καπετάν Παναγιώτη Τσάκος, απευθυνόμενος στους σπουδαστές του Προτύπου Ναυτικού Λυκείου ΤΕΕΝΣ και τους οικοτρόφους της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας», είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το μυστικό για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση είναι η επιστροφή στις ρίζες» και, καταχειροκροτούμενος, συμπλήρωσε «ότι μία τέτοια επιστροφή στις ρίζες θα φτιάξει μία καινούργια κοινωνία Ελλήνων που θα είναι πιο κοντά στη δική μας εποχή από πλευράς αρχών, από πλευράς οικονομίας, από πλευράς διαιτολογίου, από πλευράς αποφυγής σπατάλης, με λιγότερα απόβλητα, λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου και λοιπές ουσίες που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε και να μας αντέξει η γη, να μας αντέξει ο πλανήτης μας».

Του κυρίου προγράμματος του Συνεδρίου είχαν προηγηθεί, με επιμέλεια της Helmepa, επισκέψεις σε σχολεία και στο Πρότυπο Ναυτικό Λύκειο ΤΕΕΝΣ, όπου έγιναν παρουσιάσεις για την κλιματική αλλαγή και τη θαλάσσια ρύπανση ενώ, την επομένη, πραγματοποιήθηκε, ξανά με πρωτοβουλία της Helmepa, καθαρισμός του πυθμένα της Ιχθυόσκαλας Χίου από εθελοντές δύτες.