Πως να κάνετε συντήρηση σε στολές εβαπτίσεως

0

Οι “στολές εβαπτίσεως” ή αλλιώς “immersion suits” είναι ένα βασικό αντικείμενο στον σωστικό εξοπλισμό ενός πλοίου, καθώς η βασική τους αποστολή είναι να προστατεύουν τους ναυτικούς που βρίσκονται στην θάλασσα, από την υποθερμία. Οι στολές αυτές πρέπει να είναι αδιάβροχες και να καλύπτουν όλο το σώμα ενώ περιλαμβάνουν μπότες, γάντια και κουκούλα.

Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Οι στολές οι οποίες φοριούνται καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας. (απευθύνονται σε ψαράδες της ανοιχτής θάλασσας, πλοηγούς και γενικότερα ανθρώπους που μπορεί η φύση της εργασίας τους να τους φέρει σε άμεση επαφή με την θάλασσα)
  • Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που χρησιμοποιείται μόνο στις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και είναι η κατηγορία θα συναντήσετε στα περισσότερα ποντοπόρα πλοία. Αυτή είναι και η κατηγορία που θα αναλυθεί παρακάτω.

Κανονισμοί

Οι στολές εβαπτίσεως πρέπει να βρίσκονται σε όλα τα πλοία σύμφωνα με την SOLAS Reg.III /32.3, είναι κατασκευασμένες από neoprene και πρέπει να διαθέτουν χρώμα με το οποίο να είναι εύκολα ορατές. (συνήθως πορτοκαλί ή κίτρινο) Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελούν τα πλοία που πλέουν μόνο σε “θερμά ύδατα” και δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουν στολές εβαπτίσεως, η εξαίρεση όμως αυτή δεν ισχύει για φορτηγά πλοία.

Ο παραπάνω κανονισμός αναφέρει πως πρέπει να υπάρχει μια στολή εβαπτίσεως για κάθε μέλος του πληρώματος, καθώς και ένας επιπρόσθετος αριθμός στολών εβαπτίσεως σε χώρους εργασίας όπως η γέφυρα, control μηχανής, τιμονάκι, κάσαρο κλπ. Ο ακριβής όμως αριθμός των στολών εβαπτίσεως καθορίζεται από το “Fire and Safety Plan” του πλοίου και τα πιστοποιητικά που το συνοδεύουν.

Τα “immersion suits” είτε πρέπει να φορεθούν μαζί με σωσίβιο είτε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς αυτό. Εξαρτάται από τον τύπο της στολής εβαπτίσεως, θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως ορισμένα κράτη-σημαίες απαιτούν την χρησιμοποίηση σωσιβίων ανεξάρτητα από την “πλευστότητα” των στολών εβαπτίσεως για αυτό και είναι συνετό να συμβουλευόμαστε και τους κανονισμούς της σημαίας πριν την προμήθεια των στολών εβαπτίσεως.

Συντήρηση

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να πραγματοποιείτε ο έλεγχος για την καλή κατάσταση των στολών εβαπτίσεων – οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι δύο:

Ο πρώτος γίνεται από την στεριά και ονομάζεται “pressure test“. Πραγματοποιείται μια φορά στα τρία χρόνια για στολές μέχρι 12 ετών και μία φορά στα 2 χρόνια για στολές που ξεπερνούν τα 12 έτη. (Η μέτρηση του χρόνου μέχρι το επόμενο τεστ πρέπει να γίνεται από την ημερομηνία κατασκευής των στολών, και όχι από την ημερομηνία που “τέθηκαν σε λειτουργία” – δηλαδή εάν στο πλοίο έρθει μια στολή που κατασκευάστηκε 2 χρόνια πριν, θα πρέπει να δοθεί για έλεγχο στην στεριά σε ένα έτος)

Ο έλεγχος των στολών αποτελεί αρμοδιότητα της εταιρείας, και μαζί με τον έλεγχο εκδίδεται και ένα πιστοποιητικό που διατηρείται στα αρχεία του πλοίου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον πρώτο έλεγχο, μπορείτε να δείτε το MSC/Circ.1114.

Ο δεύτερος έλεγχος πραγματοποιείται από το πλήρωμα σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με το MSC/Circ.1047. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως για τον ενδελεχή έλεγχο στις στολές εβαπτίσεως όπου υπάρχει τοποθετημένο φουσκωτό στήριγμα κεφαλής και δακτυλίδι πλευστότητας, απομονώνουμε από το κεφάλι την στολή και την γεμίζουμε με αέρα παρατηρώντας συγχρόνως το μανόμετρο για τυχόν πτώση της πίεσης άρα και ρήγμα στην μόνωση της στολής γίνεται κάθε τρείς μήνες, όχι μηνιαία. Υπεύθυνος για αυτήν την εργασία είναι ο υποπλοίαρχος αλλά μπορεί να αναθέσει την εργασία αυτή σε κάποιον άλλο αξιωματικό.