Tί είναι το καμποταζ και ποιά τα πλεονεκτηματα του; (βίντεο)

0

Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο ισχύει το καθεστώς του καμποτάζ. Με τον όρο καμποτάζ εννοείται το αποκλειστικό δικαίωμα που διαθέτει μία χώρα για την εκτέλεση εσωτερικών μεταφορών (ενδομεταφορών) από συγκοινωνιακά μέσα της ίδιας της χώρας.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που εφαρμόζουν σήμερα το καμποτάζ αποτελούν οι Η.Π.Α., οι οποίες έχουν θεσπίσει τον «Merchant Marine Act» ή «Jones Act». Ο συγκεκριμένος ομοσπονδιακός νόμος, που έχει ως στόχο την προώθηση και διατήρηση της αμερικανικής εμπορικής ναυτιλίας και ο οποίος ψηφίστηκε το 1920, ορίζει ότι όλες οι εσωτερικές (θαλάσσιες) μεταφορές της χώρας θα πρέπει να πραγματοποιούνται με αμερικανικά πλοία και πληρώματα και βεβαίως υπό αμερικανική σημαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα στο Αμερικανικό Κογκρέσο ηγέρθη ζήτημα περί κατάργησης του συγκεκριμένου νόμου. Με αφορμή αυτό το γεγονός δημιουργήθηκε το παρακάτω βίντεο για να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς πολίτες το πλήθος των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την εφαρμογή του «Jones Act».