Ο mooring master θεωρείται πιλότος σε STS operation?

0

Ένα ερώτημα που έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως την ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς εκτός από προφανή θέματα policy (εάν θα συμπληρωθεί το αντίστοιχο Bridge CL για την επιβίβαση πλοηγού κτλπ.) διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στον καθορισμό της ευθύνης του πλοηγού, για το εάν θα του αποδοθούν ευθύνες για civil liability σε κάποιο ατύχημα – καθώς συνήθως οι  πλοηγοί  ανά τον κόσμο απολαμβάνουν προστασία από το civil liability (με εξαίρεση το κανάλι του Παναμά) έτσι ώστε η ευθύνη να βαραίνει απολύτως τον πλοιοκτήτη.

H συζήτηση που έλαβε χώρα στο group του Nautical Institute στο LinkedIn για το συγκεκριμένο θέμα

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των μελών του Ναυτικού Ινστιτούτου, ένας mooring master θεωρείται “τυπικά” ως πλοηγός πάνω στο πλοίο, παρόλα αυτά εάν ο νόμος τον αναγνωρίζει ως πλοηγό (επομένως -λογικά- δεν θα δεχθεί ποινική δίωξη σε περίπτωση ατυχήματος) εξαρτάται ξεκάθαρα από την νομοθεσία της εκάστοτε περιοχής. Ο λόγος που οι πλοηγοί χαίρουν της προστασίας του νόμου, είναι διότι θεωρούνται ως υπηρέτες του πλοιοκτήτη, και έτσι η υπαιτιότητα παραμένει εξ’ ολοκλήρου σε αυτόν σε περίπτωση ατυχήματος. (Για αυτό φυσικά και ασφαλίζεται αναλόγως)

Ποιες είναι οι απόψεις σας σχετικά με το παραπάνω θέμα? Πιστεύετε πως ένας mooring master θα έπρεπε να λαμβάνει την ίδια νομική προστασία που λαμβάνει ένας πλοηγός, ακόμα και όταν μπορεί να εργάζεται σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο, σε αντίθεση με τους πλοηγούς που εργάζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μιας χώρας, με το δίπλωμα τους να αφορά μόνο εκείνη την συγκεκριμένη περιοχή?

Photo: Lou Vest