Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του υπουργείου Ναυτιλίας

0

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ και παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε:

“Πανηγυρική μέρα σήμερα, Σεβασμιότατε, κύριοι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριε Αρχηγέ, κύριοι Ανώτατοι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, κύριοι Υπαρχηγοί, Κλαδάρχες, Πολιτικοί Υπάλληλοι του Υπουργείου και στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας, της εργασίας, της επιχειρηματικότητας. Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του τύπου και ιδιαίτερα του ναυτιλιακού τύπου. Με πολλή χαρά σας υποδεχόμαστε σε αυτήν την τελετή που έχει πάντα έναν έντονο συμβολισμό. Θα μου επιτρέψετε Σεβασμιότατε να μπω ίσως στα χωράφια σας με όλο το σεβασμό.

Η κοπή της πίτας δεν νομίζω ότι κυρίως συμπυκνώνει τον συμβολισμό, σε αυτήν καθεαυτή την κοπή, όσο κυρίως, με βάση και την παράδοση του Μεγάλου Βασιλείου και της παραδοσιακής αφήγησης, συμπυκνώνει τον συμβολισμό της διανομής. Ακριβώς αυτή η παράδοση, θέλει την αφήγηση σε δύσκολες στιγμές κινδύνου μιας κοινωνίας, να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα εφόδια, υλικά, άλλα και όχι μόνο, για να συγκροτηθεί η άμυνα μιας κοινωνίας σε απειλή. Όταν η απειλή παρήλθε, επειδή ο Μέγας Βασίλειος δεν μπορούσε πια να αποδώσει στον καθένα ότι ακριβώς είχε συνεισφέρει, έκανε αυτήν την διανομή, επί ίσοις όροις, σε όλους, μέσα από την πολιτεία και την κοινωνία που είχε βγει από τον κίνδυνο και που χάραζε καινούριες προοπτικές μιας νέας πορείας, με αυτοπεποίθηση. Αιώνες μετά, οι δημοκρατικές και προοδευτικές προοπτικές των κοινωνιών, και στην Ευρώπη, άλλα και σε μέρη του πλανήτη, με τα ριζοσπαστικά και προοδευτικά δημοκρατικά, κοινωνικά κινήματα, αυτήν την παράδοση την αποτύπωσαν, -γιατί η ιστορία δεν είναι ευθύγραμμη πότε, αλλά και δεν μένει τίποτα χαμένο, όταν καταγράφεις σημαντικά γεγονότα-την αποτύπωσαν, σ’ αυτό που διακηρύχτηκε με δυο φράσεις. Από τον καθένα, σύμφωνα με τις δυνατότητες του, στον καθένα, σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Νομίζω ότι όλοι μαζί, και το πολιτικό προσωπικό και το Λιμενικό Σώμα, καταβάλλετε τεράστιες προσπάθειες, ξεπερνώντας τον εαυτό σας, για να ανταποκριθείτε σε ανάγκες λειτουργίας ενός Υπουργείου πολυθεματικού, πολυμετωπικού, καίριας σημαίας για τον τόπο, και στην συγκυρία αυτή, με το Λιμενικό Σώμα και τα ειδικά τμήματα του, που στελεχώνουν τις μονάδες της πρώτης γραμμής του Αιγαίου, με τον τεράστιο αγώνα και την τιτάνια προσπάθεια, ανθρωπισμού, αλλά και κυριαρχίας, για την υποδοχή και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών».

 

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά