Αναγκαία η σωστή διαχείριση των εκδόσεων στο πλοίο

0

του καπτ. Γ. Γεωργούλη

Το London P&I Club αναφέρει ότι οι επιθεωρητές του έχουν σταθερά αρνητικά ευρήματα σε σχέση με τη διαχείριση των χαρτών και των συναφών ναυτικών εκδόσεων, αλλά και για τις πρακτικές που έχουν υιοθετήσει οι αξιωματικοί γέφυρας σχετικά με τη διαχείριση έντυπων πληροφοριών από το SATELITE-C και τον δέκτη NAVTEX.

Οι περισσότερες παρατηρήσεις αφορούν τις προσωρινές και προκαταρκτικές διορθώσεις (temporary and preliminary notices) των ναυτικών χαρτών. Επιθεω- ρητής του Club τονίζει ότι οι αξιωματικοί γέφυρας που επωμίζονται την εφαρμογή των διορθώσεων στους χάρτες πρέπει να εκπαιδεύονται έτσι ώστε να δίνουν την ίδια βαρύτητα στις προσωρινές διορθώσεις όσο και στις μόνιμες εβδομαδιαίες. Τα εγχειρίδια ασφαλούς διαχείρισης των πλοίων (SMS) πρέπει σαφώς να προβλέπουν διαδικασία εφαρμογής των διορθώσεων σε όλες τις ναυτικές εκδόσεις προς αποφυγή των ανεπαρκών και προσωπικών αντιλήψεων των αξιωματικών για την παραπάνω εφαρμογή.

Άλλο σημαντικό εύρημα των επιθεωρητών του Club είναι η πολύ φτωχή και ασυνεπής εφαρμογή στους χάρτες των μόνιμων διορθώσεων περισσότερο λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας ειδικά όταν τηρείται στο πλοίο παγκόσμιο αρχείο χαρτών. Όταν υπάρχουν χάρτινοι χάρτες στο πλοίο, τότε αυτοί πρέπει να είναι διορθωμένοι μέχρι την τελευταία έκδοση των Σημειώσεων για Ναυτικούς (Notice to Mariners) που βρίσκεται στο πλοίο. Επίσης, προς εξοικονόμηση χρόνου, οι πλοιοκτήτες πρέπει να εφοδιάζουν τα πλοία τους, μαζί με τις έντυπες εκδόσεις, και με τις ανάλογες διαφάνειες των χαρτών.

Η συνέπεια και ο προγραμματισμός στην εφαρμογή των διορθώσεων είναι το κλειδί στην ενημέρωση των χαρτών και των εκδόσεων. Επίσης, ακόμα και σε αλλαγή πληρώματος, όπου υπάρχει πιθανότητα λόγω προσωπικών επιλογών των αξιωματικών να χαθεί η συνέπεια, ο πλοίαρχος πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας και να επαναφέρει τη διαδικασία σύμφωνα με το εγχειρίδιο ασφαλούς διαδικασίας της εταιρείας.

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Αναγκαία η σωστή διαχείριση των εκδόσεων στο πλοίο», του Καπτ. Γ. Γεωργούλη, Ναυτικά Χρονικά, Ιούνιος- Ιούλιος 2017, σ. 40