H Nαυτιλία επιστρέφει στη γενέθλια γη της

0

Είναι αδιαμφισβήτητη η σημαντικότατη προσφορά των Αιγαιοπελαγιτών ναυτελλήνων στη ναυτική εκπαίδευση της χώρας. Η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Isalos.net διοργάνωσε για πρώτη φορά στη Χίο ημερίδα- συνάντηση των σπουδαστών των ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών, του επαγγελματικού λυκείου Οινουσσών αλλά και των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών και επιχειρήσεων στον ευρύτερο χώρο του ναυτιλιακού επιχειρείν.

Οι ημερίδες ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑΥΤΙΛΙΑ, αποτέλεσμα μιας πολυετούς ακαδημαϊκής έρευνας που ξεκίνησε το 2009 και συνεχίζεται έως σήμερα από τον διευθυντή των Ναυτικών Χρονικών κ. Ηλία Μπίσια και τον αν. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγίου δρα Θάνο Πάλλη, αποτελούν εδώ και οκτώ χρόνια ένα σταθερό πλαίσιο-πλατφόρμα καταγραφής του κοινωνιολογικού προφίλ αλλά και των στόχων των νέων που επιλέγουν ναυτιλία. Η παρατήρηση στη συγκεκριμένη έρευνα ότι οι νέοι στα ΑΕΙ και στις «ναυτιλιακές» ΑΕΝ της χώρας δηλώνουν στα ερωτηματολόγια που απαντούν μια πλημμελή πληροφόρηση σχετικά με τα ναυτικά επαγγέλματα οδήγησε από το 2010 τους εκδότες των Nαυτικών Xρονικών στη δημιουργία τακτικών συναντήσεων επιμόρφωσης στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά. Λίγα χρόνια αργότερα, με την παρότρυνση και μετέπειτα την πολυσυλλεκτική αρωγή σημαντικών ναυτιλιακών εταιρειών και εκπαιδευτικών φορέων, τα Ναυτικά Χρονικά προχώρησαν στη δημιουργία της εκπαιδευτικής πλατφόρμας και της ιστοσελίδας ενημέρωσης των νέων Isalos.net.

Κατά το 2016, στον πρώτο χρόνο δημιουργίας και λειτουργίας της Isalos.net, οι διοργανωτές πραγματοποίησαν την επιτυχημένη ημερίδα Επιλέγω Ναυτιλία-Πειραιάς 2016 και τις μηνιαίες συναντήσεις επιμόρφωσης στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά. Από το 2017, η ομάδα της Isalos.net ανοίγει τα πανιά της και εκτός Αθηνών και στρέφει το ενδιαφέρον της προς τις ναυτομάνες πατρίδες της περιφέρειας, εκεί όπου χτυπά ‒και πάντα χτυπούσε ιστορικά‒ η θαλασσινή καρδιά της πατρίδας μας.

DSC_7766

Στην ημερίδα ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ‒ Χίος 2017 η συμμετοχή των νέων ήταν πρωτοφανής: 480 σπουδαστές ΑΕΝ, 250 φοιτητές ΑΕΙ, 20 μαθητές από το ΕΠΑΛ Οινουσσών αλλά και πλήθος εκπαιδευτικών αλλά και νέων ναυτικών παρακολούθησαν 6 συζητήσεις και 4 παρουσιάσεις με θέματα σχετικά με τη ναυτιλιακή επικαιρότητα αλλά και τις προκλήσεις των θαλάσσιων επαγγελμάτων. Οι νέες και νέοι ναυτέλληνες είχαν επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών και εκπαιδευτικών φορέων στα 16 desks που συμμετείχαν στην ημερίδα.

Στην ημερίδα ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ‒ Χίος 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ, συμμετείχαν 25 ομιλητές από σημαντικότατες εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, με σκοπό την ενημέρωση των νέων για τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές στη σύγχρονη ναυτιλία. Στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, οι σπουδαστές ΑΕΝ στο κύριο αμφιθέατρο και οι φοιτητές ΑΕΙ στην ειδική αίθουσα συνεδρίων του δεύτερου ορόφου είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις στους ομιλητές αλλά και να συνομιλήσουν μαζί τους για θέματα που αφορούν τη ναυτιλιακή καθημερινότητα.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος επισήμανε την τεράστια συνεισφορά της ναυτιλίας ως προς την ευημερία του νησιού, ενώ επικρότησε την ερευνητική προσπάθεια των συνδιοργανωτών, η οποία εστιάζεται όχι απλώς στην παρατήρηση και στην καταγραφή του κοινωνιολογικού προφίλ και των επιδιώξεων των νέων που Επιλέγουν Ναυτιλία, αλλά και στην επίτευξη ενός σταθερού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της νέας γενιάς και της αγοράς εργασίας. Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του αρχηγού Λιμενικού Σώματος ο κεντρικός λιμενάρχης Χίου, αντιπλοίαρχος ΛΣ Χρήστος Φραγκιάς, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Αμαλία Πολυδωροπούλου και ο πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, καθηγητής Σεραφείμ Κάπρος. Στις δύο αίθουσες στο Ομήρειο, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, ο δρ Θάνος Πάλλης παρουσίασε τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας για τις ΑΕΝ και τα ΑΕΙ αντίστοιχα.

Εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκου ανέγνωσε χαιρετισμό του προέδρου του ιδρύματος καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκου, ο οποίος επικεντρώθηκε στην αξία της εκπαίδευσης αλλά και της πολυετούς κοινωνικής προσφοράς των μεγάλων ναυτελλήνων του παρελθόντος για το νησί, για τον τόπο μας αλλά και για την απανταχού ελληνική ναυτιλία: «Εμείς οι Χιώτες, αν θελήσουμε να γράψουμε τη ναυτική παράδοση του τόπου μας, δεν ξέρουμε πόσο «πίσω», χρονικά, πρέπει να πάμε, αφού οι ρίζες της ναυτικής μας παράδοσης χάνονται στα βάθη των αιώνων… Σε μια συνάθροιση σαν τη σημερινή, οφείλουμε να στρέψουμε ευγνωμόνως τις σκέψεις μας στους πρωτοπόρους της ναυτιλίας μας του προηγούμενου αιώνα: τον πατριάρχη της δυναστείας των Λιβανών Γεώργιο Μιχαήλ Λιβανό, ο οποίος ίδρυσε το 1925 το Λιβάνειο Γυμνάσιο Καρδαμύλων, που ανέδειξε εκαντοτάδες πλοιάρχους και δεκάδες εφοπλιστές, τον Στρατή Ανδρεάδη με το Ναυτικό Γυμνασίο Βροντάδου, τους Χανδρήδες και τον Ιωάννη Καρρά, που ίδρυσαν τη Σχολή Μηχανικών Χίου, η οποία επεξετάθη από τον Γεώργιο Πατέρα και έτερο Καρδαμυλίτη εφοπλιστή, τον Μιχαήλ Μ. Ξυλά και τη σύζυγό του, που δημιούργησαν το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, και τον ιδρυτή της Helmepa Γεώργιο Πανταζή Λιβανό. Να αποτίνουμε φόρο τιμής στην οικογένεια Πατέρα για την ίδρυση του Ναυτικού Γυμνασίου Οινουσσών και την ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών, αλλά και σε όλους τους πατριώτες Χιώτες – Αιγνουσιώτες για όσα έκαναν για την ανάδειξη της ναυτοσύνης του τόπου τους, όπως το Ναυτικό Μουσείο Χίου, που ίδρυσε η οικογένεια του κυρίου Νίκου Λω, με κορωνίδα το υπέροχο Ναυτικό Μουσείο, προσφορά της οικογένειας Λεμού, στην Αιγνούσα, κορυφαίο και μοναδικό στην Ελλάδα. Αυτοί όλοι μόχθησαν και έσπειραν, γενιές ολόκληρες, τον σπόρο της δημιουργίας πριν από εμάς. Και το μήνυμα που θέλω να περάσω σήμερα είναι ότι ο σπόρος αυτός δεν ήταν πρόσκαιρος, δεν ήταν ευκαιριακός, δεν ήταν απλώς ένας κρίκος σε μια αλυσίδα προσοδοφόρας δοσοληψίας. Ερρίφθη και ρίζωσε σε βαθιά θεμέλια ήθους, πάθους, σεβασμού και εκτίμησης, αγάπης, αλληλεγγύης και αφοσίωσης προς τη θάλασσα και το πλοίο. Έτσι ξεκίνησε και μεγαλούργησε η ελληνική ναυτοσύνη, χέρι χέρι με τους καπετάνιους, τους καραβοκύρηδες και τους ναυτικούς που επί γενιές εναλλάσσονται στους ρόλους, μοιράζοντας μεταξύ τους τους καρπούς της θάλασσας», τόνισε μεταξύ άλλων ο καπετάνιος στο χαιρετισμό του.

Η επόμενη ημερίδα ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑΥΤΙΛΙΑ θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι διοργανωτές, πέρα από την ετήσια ημερίδα στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κάθε Νοέμβριο, θα «ταξιδεύουν» κάθε χρόνο στη Χίο αλλά και σε περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ναυτική εκπαίδευση προκειμένου να υποστηριχτεί το ενδιαφέρον των νέων της περιφέρειας και να διατηρηθεί ο σταθερός δίαυλος επικοινωνίας με την αγορά εργασίας.

Τη διαδικτυακή πλατφόρμα Isalos.net, τις μηνιαίες συναντήσεις ενημέρωσης και τις τρεις ετήσιες Ημερίδες ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑΥΤΙΛΙΑ χορηγούν και υποστηρίζουν 45 εταιρείες και φορείς.
Την ημερίδα ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ‒ Χίος 2017 υποστήριξε το Real Time Graduate και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (μέσω του προγράμματος Know Me), ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν τα Ναυτικά Χρονικά.

Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: isalos.net/epilegonautilia/program

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, την Παρασκεύη, 10 Μαρτίου 2017.

Χαιρετισμοί κατά την Ημερίδα ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑΥΤΙΛΙΑ- Χίος 2017

 

Εισηγήσεις για τους σπουδαστές ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών

 

Εισηγήσεις για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Desks ναυτιλιακών εταιρειών

 

Desks εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων

 

Στιγμιότυπα από τους χώρους διεξαγωγής της Ημερίδας

 

screenshot