Νέα επιδημία δάγκειου πυρετού στη Βραζιλία

0

Ένα ξέσπασμα δάγκειου πυρετού – που προκαλεί μια γριππώδη συνδρομή και σε ακραίες περιπτώσεις αιμορραγίες ή σοκ – έχει αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Paranaguá στη Βραζιλία. Πληρώματα σε πλοία που καταπλέουν στις πόλεις Paranaguá και Αντωνίνα πρέπει να είναι ενήμερα σχετικά με την επιδημία δάγκειου πυρετού και να γνωρίζουν τις ανακοινώσεις που εκδίδονται από τις τοπικές Υγειονομικές Αρχές (ANVIS). Οι ανακοινώσεις που γνωστοποιούνται και από τα P and I Clubs περιλαμβάνουν λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τα συμπτώματα, την πρόληψη και τη θεραπεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το London P and I Club οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας είναι οι ακόλουθες:
«Στην περίπτωση των ταξιδιών σε περιοχές όπου καταγράφεται η επιδημία του δάγκειου πυρετού, ειδικά φίλτρα ή μεμβράνες που περιορίζουν την είσοδο κουνουπιών από πόρτες, παράθυρα ή συστήματα κλιματισμού είναι απαραίτητα. Η χρήση των ρούχων που ελαχιστοποιούν την έκθεση του δέρματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια παρέχουν κάποια προστασία στα τσιμπήματα των φορέων του δάγκειου. Απωθητικά που αποτελούνται από τις ουσίες DEET, IR3535 ή Picaridin ενδείκνυται να επαλειφθούν στο εκτεθειμένο δέρμα και η χρήση τους θα πρέπει να είναι σε αυστηρή συμμόρφωση με τις οδηγίες στις ετικέτες».

Ο δάγκειος πυρετός εμφανίζεται όταν ο ιός μολύνει τους ανθρώπους μέσω των δαγκωμάτων από τα μολυσμένα κουνούπια Aedes, το ίδιο είδος μάλιστα είδος κουνουπιού που ευθύνεται για τη διάδοση του ιού Ζήκα.