Ναυτική Ακαδημία Warsash- Μητροπολιτικό Κολλέγιο (Σχολή Μηχανικών)

Περιγραφή

Πάνω από το 90% των παγκόσμιων αγαθών μεταφέρονται δια θαλάσσης, καθιστώντας τη ναυτιλία ζωτικό μέρος του παγκόσμιου εμπορίου. «Εμπορικό ναυτικό» είναι το όνομα που αποδίδεται στη διεθνή εμπορική ναυτιλία. Αποτελείται από μεγάλο αριθμό ναυτιλιακών εταιρειών που προσλαμβάνουν πολίτες ως πλήρωμα. Η Ελλάδα αποτελεί την κορυφαία πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο, ενώ ελέγχει περίπου το 50% του εμπορικού στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μητροπολιτικού Κολλεγίου παρέχεται κατόπιν συμφωνίας δικαιόχρησης (franchise) με την παγκοσμίως γνωστή Ναυτική Ακαδημία Warsash, η οποία αποτελεί τμήμα του Πανεπιστημίου Solent. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 διαδοχικές φάσεις εκπαίδευσης, εναλλασσόμενες μεταξύ του χρόνου που διανύεται στο Κολλέγιο και του χρόνου που διανύεται στη θάλασσα. Στα τελικά στάδια του προγράμματος, η εκπαίδευση περιλαμβάνει περίοδο 6 εβδομάδων κατά την οποία οι φοιτητές θα βρεθούν στην ίδια τη Ναυτική Ακαδημία Warsash στο Σαουθάμπτον, για να παρακολουθήσουν εξειδικευμένη κατάρτιση και να δώσουν περιορισμένο αριθμό εξετάσεων. Μια σύντομη περίληψη της κατάρτισης μηχανικών εμπορικού ναυτικού θα μπορούσε να έχει ως εξής:

Φάση 1 (≈37 εβδομάδες)
Η κατάρτιση ξεκινά από το Κολλέγιο και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους φοιτητές τις απαραίτητες δεξιότητες και το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που απαιτούνται για την επαγγελματική πιστοποίηση από τη Βρετανική Ακτοφυλακή και για να λειτουργούν με ασφάλεια στη θάλασσα. Οι φοιτητές παρακολουθούν επίσης εργαστηριακά μαθήματα μηχανολογίας καθώς και σύντομα προγράμματα ασφάλειας και πρώτων βοηθειών που απαιτούνται από τη διεθνή σύμβαση STCW.

Φάση 2 (≈16 εβδομάδες)
Η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα στη θάλασσα, με τους σπουδαστές να αποκτούν πρακτική εμπειρία στο πλοίο. Οι φοιτητές εργάζονται υπό την επίβλεψη ειδικευμένων αξιωματικών, αναπτύσσοντας πρακτικές δεξιότητες μηχανολογίας και λειτουργιών πλοίου.

Φάσεις 3, 4, 5 (≈70 εβδομάδες)
Η εκπαίδευση εναλλάσσεται μεταξύ σπουδών στο Κολλέγιο και εξειδικευμένων σύντομων προγραμμάτων, καθώς και πρακτικής στη θάλασσα για επαγγελματική ανάπτυξη. Μεγαλύτερες ευθύνες ανατίθενται καθώς προχωράει η κατάρτιση. Η πέμπτη φάση περιλαμβάνει τις τελικές εξετάσεις και αξιολογήσεις (π.χ. εξετάσεις IAMI, αξιολόγηση MNTB Workshop Skills, MCA Orals) που απαιτούνται για τη ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και τη χορήγηση του αποδεικτικού ναυτικής ικανότητας που απονέμεται απευθείας από τη Βρετανική Ακτοφυλακή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, κατά τη φάση 5, οι φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να περάσουν μέρος της εκπαίδευσής τους (6 εβδομάδες) στην ίδια την Ακαδημία Warsash.

Φάση 6 (≈52 εβδομάδες)
Η φάση 6 απευθύνεται σε φοιτητές που έχουν ήδη στην κατοχή τους το Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας και παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να ανταποκριθούν επαρκώς σε διάφορες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Αυτή η φάση παρέχεται με τη μέθοδο της μεικτής εκπαίδευσης: οι φοιτητές ξεκινούν την εκπαίδευσή τους παρακολουθώντας 15 εβδομάδες μαθημάτων στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και στη συνέχεια τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εντός 12 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι φοιτητές υποστηρίζονται από τους επιβλέποντες και την ομάδα καθηγητών. Η προσέγγιση αυτή παρέχει ένα ευέλικτο, υποστηρικτικό και δομημένο πρόγραμμα σπουδών που επιτρέπει στους μηχανικούς εμπορικού ναυτικού να αποκτήσουν ένα επιπλέον ακαδημαϊκό προσόν παράλληλα με το επαγγελματικό αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας.

Marine Operations-Marine Engineering_1

Διάρκεια: 5 έτη
Γλώσσα Διδασκαλίας: Αγγλική

Marine Operations-Marine Engineering_2

Μαθήματα

– Μαθηματικά
– Ναυτικά Ηλεκτρικά Συστήματα
– Ναυτικά Μηχανικά Συστήματα
– Τεχνικές Δεξιότητες Ναυτιλιακών Συστημάτων
– Συστήματα Επιχειρησιακής Έρευνας Νομικό Πλαίσιο (Λειτουργικά)
– Επιστήμη υλικών
– Μηχανική
– Θερμοδυναμική
– Ηλεκτρονικά Συστήματα: Οργανομετρία και Αυτόματος Έλεγχος
– Ανώτερα Μαθηματικά
– Ανώτερα Ναυτικά Ηλεκτρικά Συστήματα
– Οργανομετρία και Αρχές Ελέγχου
– Μηχανές Εσωτερικής και Εξωτερικής Καύσης
– Δυναμική Συμπεριφορά και Έλεγχος Πλοίου
– Μηχανολογικός Σχεδιασμός
– Ανώτερη Μηχανική
– Ανώτερη Θερμοδυναμική
– Ναυτική Αναφορά
– Διαχείριση Έρευνας
– Διαχείριση Έργου
– Επαγγελματική Μηχανολογική Διοίκηση
– Ναυτική αρχιτεκτονική
– Συστήματα αυτόματου ελέγχου
– Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση

Επαγγελματικές Προοπτικές

Οι νέοι μηχανικοί συνήθως ναυτολογούνται στον στόλο μιας εταιρείας ως Γ’ Μηχανικοί, αναλαμβάνοντας καθήκοντα εν πλω. Καθώς αναπτύσσονται οι δεξιότητές τους και η πείρα τους, οι νέοι αξιωματικοί προχωρούν σε ανώτερα αποδεικτικά ικανότητας, καταλήγοντας στον βαθμό του Α’ μηχανικού.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους μηχανικούς και στην ξηρά, αφού η ναυτιλιακή βιομηχανία προσφέρει δια βίου καριέρα, είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά. Οι ναυτιλιακές εταιρείες συχνά προσλαμβάνουν στην ξηρά τους ναυτικούς τους.

Marine Operations-Marine Engineering_1

Marine Operations-Marine Engineering_2

Γιατί να επιλέξω αυτό το πρόγραμμα;

– Η Ναυτική Ακαδημία Warsash είναι ο κορυφαίος πάροχος ναυτιλιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης παγκοσμίως. Η ποιότητα, η εμβέλεια και το βάθος εκπαίδευσης που προσφέρει η Warsash είναι ασύγκριτες. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προσφέρει τα προγράμματά της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
– Οι απόφοιτοι του προγράμματος αποκτούν διεθνώς αναγνωρισμένο πτυχίο bachelor από το διακεκριμένο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Solent University στο Southampton, σπουδάζοντας στην Ελλάδα.
– Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι το μοναδικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το οποίο είναι διαπιστευμένο ταυτόχρονα από τους δύο πιο διακεκριμένους επαγγελματικούς συλλόγους στον κλάδο της Ναυτιλίας παγκοσμίως, το Institute of Chartered Shipbrokers-ICS και το Chartered Institute of Logistics and Transport-CILT. Επιπλέον, είναι Μέλος της INTERCARGO, της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Ξηρού Φορτίου και εταιρικό μέλος (Marine Member) του Institute of Marine Engineering, Science and Technology (IMarEST), της πιο έγκριτης και πολυσυλλεκτικής διεθνούς ένωσης επιστημόνων-επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυτικής μηχανικής, επιστήμης και τεχνολογίας, και Εταιρικό Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος-HΕLMEPA.
– Στην πορεία προς την απόκτηση του πτυχίου BEng (Hons), οι φοιτητές θα αποκτήσουν Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας (Certificate of Competency), που εκδίδεται απευθείας από τη Βρετανική Ακτοφυλακή (Maritime and Coastguard Agency, UK –MCA-) και αναγνωρίζεται από εκατοντάδες ναυτιλιακές αρχές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
– Οι σπουδαστές θα περάσουν παρατεταμένες χρονικές περιόδους αμειβόμενης πρακτικής άσκησης σε κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρίες της Ελλάδας με τις οποίες συνεργάζεται το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.
– Η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία προσφέρει ευρείες και καλά αμειβόμενες προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
– Ενώ πολλοί φιλοδοξούν να φτάσουν στις τάξεις του Α’ Μηχανικού, άλλοι μπορεί να αποφασίσουν να μετακινηθούν στην ξηρά. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ευκαιρίες για έμπειρους πτυχιούχους αξιωματικούς στη στεριά, στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία.
– Το πρόγραμμα στελεχώνει μια κορυφαία ομάδα εισηγητών, η οποία συνδυάζει ακαδημαϊκή αριστεία και πλούτο επαγγελματικής εμπειρίας.
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες σχολές ναυτιλίας στην Ελλάδα, που διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με τη βιομηχανία και τους Έλληνες εργοδότες.
– Η Ακαδημία Warsash αναγνωρίζεται παγκοσμίως και οι απόφοιτοι αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα στην αναζήτησή τους για μια εγχώρια ή διεθνή καριέρα.

Επικοινωνία

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ
Campus Πειραιά
Κολοκοτρώνη 110, Πλ.Τερψιθέας, 18535 Πειραιάς
Τ 2104121200
F 210 4128095
admissions@mitropolitiko.edu.gr
www.mitropolitiko.edu.gr