Ιατρικές εξετάσεις – ΥΕΑΝΕΘ

Σχετικά με την εξέταση

Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση της σχετικής γνωμάτευσης, αρμόδια είναι η πλησιέστερη στον τόπο μόνιμης κατοικίας του υποψήφιου/της υποψήφιας Υγειονομική Επιτροπή Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών Θαλάσσης (Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ.), στην οποία παραπέμπεται ο υποψήφιος/η υποψήφια με παραπεμπτικό σημείωμα της πλησιέστερης στον τόπο μόνιμης κατοικίας του απογράφουσας Αρχής (ΥΝΑ/ΔΝΕΡ Α΄ ή Λιμενική Αρχή)

Οι διαμένοντες στην Αθήνα- Πειραιά και τα προάστια της Αττικής για τη λήψη παραπεμπτικού σημειώματος προς την Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ. Αθηνών-Πειραιώς πρέπει να απευθύνονται στο ΥΝΑ/ΔΝΕΡ Α΄, οδός 2ας Μεραρχίας 18, Πειραιάς και ώρες: 08.30-13.00. (Κτήριο ναυτικών μητρώων)

Περιλαμβάνει 2 μέρη, την εξέταση φυσικής κατάστασης και την οφθαλμολογική εξέταση. Συνήθως η εξέταση φυσικής κατάστασης γίνεται σε ομάδες 15-20 υποψηφίων. Ένας υπεύθυνος ιατρός σάς υποβάλλει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό και ακολούθως προχωρά σε μία σύντομη εξέταση, όπως ακρόαση της λειτουργίας της καρδιάς. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 25 λεπτά. Η συνήθως πολύωρη αναμονή οφείλεται στο μεγάλο αριθμό των υποψηφίων.

 

Απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας για την εξέταση:

 1. Ακτινογραφία θώρακος από Κρατικό Νοσοκομείο με επικολλημένη φωτογραφία του υποψήφιου/της υποψήφιας καθώς και την αντίστοιχη ιατρική γνωμάτευση.
 2. Δύο πρόσφατες και έγχρωμες φωτογραφίες.
 3. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
 4. Διπλότυπο είσπραξης Δημοσίου Ταμείου αξίας (31,17) ΕΥΡΩ στον ΚΑΕ 3741 ή ηλεκτρονικό παράβολο (οδηγίες στο τέλος της σελίδας). Εάν δεν διαμένετε στην Αθήνα-Πειραία, τότε θα απευθυνθείτε στην πλησιέστερη στην κατοικία σας απογραφούσα Λιμενική Αρχή. Σε αυτήν την περίπτωση,  το παράβολο αυξάνετε σε 41,17 ΕΥΡΩ (το ίδιο ισχύει και για το ηλεκτρονικό παράβολο).

 

Οφθαλμολογικές εξετάσεις

Οι απαιτήσεις αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

Οπτική οξύτητα
χωρίς γυαλιά με γυαλιά αντίληψη χρωμάτων
(1) Υποψήφιοι
ΑΕΝ/ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ
4/10-4/10
ή 5/10-3/10
7/10-7/10 Σε δέκα (10) ISHIHΑRA που δείχνονται,
επιτρέπονται μέχρι και (3) σφάλματα
(2) Υποψήφιοι
ΑΕΝ/ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
2/10-2/10 6/10-6/10 Αναγνώριση τρίχρωμου φανού


 

 

 

 

ΌσSuperStock_1597-58451οι από τους υποψήφιους/τις υποψήφιες χρησιμοποιούν γυαλιά οράσεως, πρέπει να τα φέρουν μαζί τους κατά την εξέτασή τους για την οπτική οξύτητα.

Η διαδικασία της οφθαλμολογικής εξέτασης είναι εξαιρετικά σύντομη και αποτελεί την τυπική οφθαλμολογική εξέταση που περιλαμβάνει ανάγνωση αριθμών από απόσταση καθώς και τον κλασσικό έλεγχο για αχρωματοψία.

 

 Χρήσιμες πληροφορίες

 •  Η ΥΕΑΝΕΘ Αθηνών-Πειραιώς συνεδριάζει μόνο κάθε ΤΡΙΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στον ΠΕΙΡΑΙΑ και επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη 150 (τηλ 213-1371113, 213-1371555). Είναι καλό να μην αφήσετε την εξέταση για ημερομηνίες κοντά στο τέλος της προσθεμίας, καθώς τις ημέρες εκείνες παρατηρείται συνήθως μεγάλος συνωστισμός υποψηφίων.
 • Για υποψήφιο/υποψήφια για τον οποίο/την οποία εκδόθηκε ή κατατέθηκε γνωμοδότηση της ΥΕΑΝΕΘ, εξαιτίας της συμμετοχής του μέσω πανελληνίων εξετάσεων, εφόσον επιθυμεί να συμμετέχει και με την διαδικασία μέσω απολυτηρίου λυκείου, τότε δεν απαιτείται νέα γνωμάτευση.
 • Επίσης οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι Πιστοποιητικού Στρατολογικής Κατάστασης τύπου Α΄, βεβαίωσης αναβολής στράτευσης ή Απολυτηρίου στρατού, πρέπει κατά την υγειονομική τους εξέταση να τα έχουν μαζί τους.
 •  Η γνωμοδότηση της Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ. πρέπει να έχει ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της ημερομηνίας έκδοσης της προκήρυξης για το 2017-2018. Δηλαδή εάν είχατε υποβάλει αίτηση πέρυσι και δεν είχατε πετύχει την εισαγωγή της στις ΑΕΝ, τότε πρέπει να ξαναπεράσετε απο ΥΕΑΝΕΘ για την αίτηση σας.

 

Οδηγίες συμπλήρωσης ηλεκτρονικού παράβολου

Όσοι υποψήφιοι προβούν στην έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου (e-παραβόλου) πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στην διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr), στην ηλεκτρονική υπηρεσία “e−παράβολο,” συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

 • Στο πεδίο Φορέας Δημοσίου: Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου/ Λοιπές Υπηρεσίες
 • Στο πεδίο Κατηγορία Παραβόλου: Εξέταση από ΥΕΑΝΕΘ
 • Στο πεδίο Τύπος Παραβόλου: Εξέταση από ΥΕΑΝΕΘ Πειραιά. Σε περίπτωση που δεν διαμένετε σε Πειραιά-Αθήνα τότε συμπληρώνετε ΥΕΑΝΕΘ (Απογραφουσών Λιμενικών Αρχών).

Κατά την επιλογή του Τύπου Παραβόλου θα εμφανισθεί αυτόματα και το ποσό των 31.17 (41.17 ΕΥΡΩ για τους υποψήφιους/τις υποψήφιες που διαμένουν εκτός Πειραιά -Αθηνών)

Ακολούθως, ο υποψήφιος θα πρέπει να προβεί έγκαιρα στην πληρωμή του παραβόλου [με Πιστωτική ή Χρεωστική κάρτα Ελληνικών Τραπεζών (Μόνο για πιστοποιημένους Χρήστες TaxisNet) ή στα ταμεία όλων των τραπεζών και στα ΕΛΤΑ].

Αρμόδιες και Ενεργές Υγειονομικές Επιτροπές (ΥΕΑΝΕΘ)

1. ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΝΕΡ 1o (ΜΗΤΡΩΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ)
2. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
3. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
4. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
5. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
6. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
7. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
8. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
9. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
10. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
11. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΡΟΔΟΥ0
12. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
13. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΧΙΟΥ
14. ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
15. ΛΙMΕΝAΡΧΕΙΟ ΓΥΘΕΙΟΥ
16. ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
17. ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
18. ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
19. ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΚΩ
20. ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
21. ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ
22. ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
23. ΛΙΜΕΝAΡΧΕΙΟ ΣΥΡΟΥ

Σε περίπτωση που έχετε υποβληθεί σε κάποια σοβαρή εγχείρηση ή πάσχετε από κάποια χρόνια ασθένεια, σας συμβουλεύουμε να περάσετε πρώτα από τα γραφεία της ΥΕΑΝΕΘ τις μέρες που συνεδριάζει και να ρωτήσετε τους γιατρούς απευθείας εάν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα κατά την εισαγωγή σας. Τέλος, μην ξεχνάτε πως δεν αρκεί μόνο να εισαχθείτε στην σχολή, αλλά κάθε φορά πριν δουλέψετε πάνω σε πλοίο θα περνάτε από υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις και υπάρχει περίπτωση να πετύχετε την εισαγωγή σας, αλλά εάν έχετε μια χρόνια πάθηση, η ναυτιλιακή να μην σας ναυτολογήσει. 

Φωτο: Flickr