«Η Γοργόνα του Σήμερα»: Ένα έργο αφιερωμένο στη διαφύλαξη των ωκεανών

0

Η UrbanAct υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιας τοιχογραφίας αφιερωμένο στην προστασία της θάλασσας και στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών.

Έχουν ήδη υλοποιηθεί δύο τοιχογραφίες του προγράμματος: η πρώτη, στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά με κεντρικό θέμα τα δελφίνια και με τη συμμετοχή του καλλιτέχνη Life In Colour, στις 19-25 Ιουνίου 2023. Η δεύτερη τοιχογραφία του προγράμματος, με τίτλο «Η Γοργόνα του Σήμερα» υλοποιήθηκε από τον Same84 σε μια εξαιρετικά μεγάλη επιφάνεια επί της οδού Ακτή Μιαούλη στο λιμάνι του Πειραιά, έναντι του τερματικού κρουαζιέρας Γ, 1-10 Σεπτεμβρίου 2023.

Για αυτή τη νέα, τεράστια σε μέγεθος και εμβληματική τοιχογραφία, ο Same84 επέλεξε ως κεντρικό στοιχείο μια Γοργόνα βγαλμένη από το σήμερα. Η Γοργόνα αγκαλιάζει σαν σύγχρονη θεότητα τα θαλάσσια ζώα και με το χαμόγελό της, το οποίο εκφράζει ελπίδα, προσκαλεί τον κόσμο για αφύπνιση και συμμετοχή στις προσπάθειες για καθαρότερες θάλασσες, για την προστασία και τη διατήρηση των ειδών και της θαλάσσιας ζωής.

defaultdefault default

To πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί με την τελευταία τοιχογραφία στο νησί της Σαντορίνης, υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και με την αποκλειστική χορηγία της Virgin Voyages.

Η UrbanAct έχει πραγματοποιήσει δράσεις σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με τοιχογραφίες που “στέλνουν” μηνύματα, με καλλιτέχνες που “προσφέρουν” το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους. Περιλαμβάνονται συμμετοχικές δράσεις για μαθητές, δράσεις που συμβάλλουν στη γνώση, στο σεβασμό προς το περιβάλλον, στη διαφορετικότητα, στη συνεργασία για αλληλοβοήθεια, στην ίδια τη ζωή. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η Virgin Voyages είναι μια νέα ταξιδιωτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε από τον Sir Richard Branson και ξεκίνησε στα τέλη του 2021. Έχει δεσμευτεί να προσφέρει ταξίδια με μηδενικές επιπτώσεις στην υγεία των ωκεανών, να εμπλέκει τους ναυτικούς σε βιώσιμες πρακτικές και να προωθεί υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό στους προορισμούς της.

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη δήλωσε: «Η στόχευση μας μέσω και αυτής της δράσης είναι πολλαπλή. Αρχικά, χαιρόμαστε που μια υπέροχη τοιχογραφία ομόρφυνε την πόλη μας, ενώ παράλληλα το μήνυμα για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η κινητοποίηση των δημοτών σε ένα σχέδιο για την αειφόρο διαχείριση των θαλασσών μας είναι για όλους πολύ σημαντικά.

Θυμίζουμε πως ο Πειραιάς είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που σχεδίασε και υλοποιεί συγκεκριμένη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τοποθετώντας τη θάλασσα στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη της πόλης, με κοινή συνισταμένη όλων των προσπαθειών, την οικονομική και κοινωνική επανασύνδεση του Πειραιά με τη θάλασσα και το μεγάλο λιμάνι. Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Urbanact για την άψογη συνεργασία, την έμπνευση και την εκτέλεση».