Sigval Bergesen 1975: Η ναυτιλιακή βιομηχανία «μέσα από τα μάτια» ενός εκ των πιο επιτυχημένων πλοιοκτητών του 20ού αιώνα

0

Στις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών φιλοξενούνται διαχρονικά οι απόψεις και οι προβληματισμοί εξεχουσών προσωπικοτήτων από την ελληνική αλλά και τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα. Η παράθεση άρθρων και συνεντεύξεών τους επιτρέπει την πολυεπίπεδη ανάγνωση σημαντικών γεωπολιτικών συμβάντων και οικονομικών αναταράξεων που επηρεάζουν τη ναυλαγορά. Ταυτόχρονα, η αποτύπωση των σκέψεων των πρωταγωνιστών του διεθνούς ναυτιλιακού στίβου αποκαλύπτει τις επιχειρηματικές τους πρακτικές αλλά και τις προσωπικές τους εκτιμήσεις για το μέλλον της βιομηχανίας.

Θέλοντας να αναδείξουν τη διαχρονικότητα της εκδοτικής αυτής παράδοσης, τα Ναυτικά Χρονικά αναδημοσιεύουν τη συνέντευξη του Sigval Bergesen (1893-1980), από το τεύχος της 1ης Απριλίου 1975 του περιοδικού. O Sigval Bergesen αποτέλεσε έναν εκ των πιο επιτυχημένων Νορβηγών πλοιοκτητών του 20ού αιώνα και σε ηλικία 82 ετών είχε συμμετάσχει σε μια ανοικτή συζήτηση με μέλη της επιχειρηματικής και βιομηχανικής κοινότητας της χώρας του, με τις απαντήσεις του σε επίκαιρα ζητήματα να δημοσιεύονται στον διεθνή Τύπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο ο στόλος της Bergesen d.y. του Sigval Bergesen αποτελούνταν από 24 δεξαμενόπλοια, ένα υγραεριοφόρο και 4 «μεικτά» πλοία μεταφοράς πετρελαίου και σιδηρομεταλλεύματος, συνολικής χωρητικότητας 5.900.000 dwt, καθώς και ένα bulk carrier 69.000 dwt, το οποίο ήταν χρονοναυλωμένο μέχρι το φθινόπωρο του 1975. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν τα Ναυτικά Χρονικά, τα κέρδη από τις εκμεταλλεύσεις αυτών των πλοίων για το 1974 ανήλθαν σε 297 εκατ. κορώνες, ενώ αυτά των αγοραπωλησιών σε 535 εκατ. κορώνες.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Sigval Bergesen, ιδρυτή της Bergesen d.y., όπως αποτυπώθηκε στο τεύχος 1ης Απριλίου 1975 των Ναυτικών Χρονικών:

Ερώτηση: Σήμερα είστε σε ηλικία 82 ετών και για 64 χρόνια έχετε δραστηριοποιηθεί στη ναυτιλία. Για πόσο καιρό σκέφτεστε να συνεχίσετε;

Απάντηση: Την ερώτηση αυτή θα έπρεπε να την απευθύνετε μάλλον προς τον Θεό. Θα συνεχίσω την εργασία μου τόσο καιρό, όσο θα αισθάνομαι αρκετά υγιής για να λαμβάνω σωστές αποφάσεις και για όσο καιρό οι εφοπλιστικές μου επιχειρήσεις βαδίζουν καλώς. Και νομίζω ότι δεν ήταν καθόλου άσχημο το γεγονός ότι κατά την τελευταία πενταετία κατόρθωσα να τριπλασιάσω τα οικονομικά αποτελέσματα συγκριτικά με την προηγούμενη πενταετία.

Ερώτηση: Από την ίδρυση των επιχειρήσεών σας, το 1936, κατορθώσατε να τις ανυψώσετε σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να βρίσκονται στην πρώτη σειρά των συναφών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. Είστε κάτοχος ενός στόλου 4-5 εκατ. τόνων. Ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό των επιχειρήσεών σας;

Απάντηση: Η επιτυχία.

Ερώτηση: Υπήρξατε πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά την αύξηση χωρητικότητας των δεξαμενόπλοιων. Πιστεύετε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί;

Απάντηση: Προς το παρόν δεν γνωρίζω ποιες θα είναι οι απαιτήσεις του μέλλοντος.

Ερώτηση: Πώς θα προστατευτείτε εναντίον μιας κάμψης στο τέλος των μακρών σας χρονοναυλώσεων;

Απάντηση: Δεν είναι δυνατόν να προστατευτεί κάποιος τελείως από μια τέτοια κατάσταση και είναι δύσκολο, για να μην πω αδύνατον, να επιτύχουμε μια ρήτρα εναντίον της αύξησης των δαπανών εκμετάλλευσης.

Ερώτηση: Ο συνάδελφος σας, εφοπλιστής Hilmar August Reksten είπε ότι «η εργασία μέσω των χρονοναυλώσεων ενέχει περισσότερο κερδοσκοπικό χαρακτήρα συγκριτικά με το να εργάζεται κάποιος στην ελεύθερη ναυλαγορά». Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Απάντηση: Είναι ένα από τα σημεία με τα οποία δεν συμφωνώ καθόλου με τον κ. Hilmar August Reksten. Αυτός πέτυχε, ακολουθώντας αυτή την τακτική για πολλά έτη, αλλά πιθανόν να κράτησε αυτή την πολιτική για πολύ χρόνο.

Ερώτηση: Στην έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας σας αναφέρατε ότι τα σκάφη σας βρέθηκαν εκτός ενοικίου-ναύλου (off hire) κατά μέσο όρο τρεις ημέρες ετησίως. Πώς το κατορθώνετε;

Απάντηση: Αυτό αρχίζει από τον επικεφαλής και τους συνεργάτες του, ακολουθείται από τους ναυπηγούς, οι οποίοι κατασκευάζουν το σκάφος άνευ ελαττωμάτων. Εκτός αυτού, ναυπηγούμε σκάφη σε σειρά. Έτσι, οι συνεργάτες μας έχουν πείρα και γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες και κατ’ αυτόν τον τρόπο η εκμετάλλευση των πλοίων μας είναι σχεδόν απαλλαγμένη από ζημιές.

Ερώτηση: Μήπως λόγω αυτού αυτασφαλίζετε κατά μεγάλο μέρος τα σκάφη σας;

Απάντηση: Αυτασφαλίζουμε τα πλοία μας για κάθε ζημία ή αβαρία κατώτερη του 1.000.000 δολαρίων και αποκτάμε τεράστιο όφελος από μια κανονική ασφάλεια. Το 1974 κερδίσαμε 12 εκατ. κορώνες, αφού πληρώσαμε όλες μας τις ζημίες, εκ των οποίων οι δύο ήταν σοβαρότατες.

Ερώτηση: Άλλοι εφοπλιστές θα πρέπει να αυτασφαλίζουν τα σκάφη τους;

Απάντηση: Δεν δύναμαι να υποδείξω στους άλλους πώς να διαχειρίζονται τα σκάφη τους.

Ερώτηση: Με τις σημερινές χαμηλές τιμές των χρηματιστηρίων, δεν αισθάνεστε τον πειρασμό να αγοράζετε;

Απάντηση: Ναι, αισθάνομαι τον πειρασμό, αλλά δεν το κάνω. Αγαπώ το χρήμα, αλλά όχι το «παιγνίδι». Προτιμώ να έχω καταθέσεις στην τράπεζα, με τρόπο ώστε να παραγγέλνω ένα δεξαμενόπλοιο των 400.000 τόνων και να το πληρώνω «μετρητοίς».

Ερώτηση: Το μέλλον του νορβηγικού εφοπλισμού προκαλεί ανησυχίες;

Απάντηση: Ναι, για εκείνους που δεν έχουν χρήματα. Είμαι λιγότερο ανήσυχος από πολλούς άλλους, οι οποίοι ανοίχτηκαν πολύ.

Ερώτηση: Τι σκέφτεστε για τους Άραβες, οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να μεταφέρουν οι ίδιοι τα πετρέλαιά τους;

Απάντηση: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους Άραβες με τη συναγωνιστικότητά μας.

Ερώτηση: Πρέπει να τους πουλήσουμε πλοία;

Απάντηση: Βεβαίως, θα τους πουλήσουμε εκείνα από τα σκάφη μας τα οποία απώλεσαν τη συναγωνιστικότητά τους. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους Άραβες, όπως για πολλά έτη το πράξαμε με τις εταιρείες πετρελαίου.

Ερώτηση: Όταν το 1980 οι συναλλαγματικές μας ανάγκες σχετικά με το πετρέλαιο καλυφθούν, θα έχουμε ακόμα ανάγκη το ναυτιλιακό μας συνάλλαγμα;

Απάντηση: Βεβαίως, αλλά ο νορβηγικός εφοπλισμός θα πρέπει να τραπεί σε άλλες χερσαίες επιχειρήσεις κατά τα προσεχή έτη.

Ερώτηση: Στον ναυτιλιακό τομέα, το μέλλον θα ανήκει και σε άλλες δραστηριότητες ή μόνο στα δεξαμενόπλοια;

Απάντηση: Αυτό θα εξαρτηθεί από τις παγκόσμιες ανάγκες ενέργειας. Αλλά εγώ τουλάχιστον θα συνεχίσω το «πιστεύω» μου πάντοτε στα δεξαμενόπλοια και ότι οι σημερινοί δισταγμοί των διεθνών τραπεζιτών να χρηματοδοτήσουν ναυπηγήσεις δεξαμενόπλοιων είναι ένα παροδικό φαινόμενο.

Ερώτηση: Πώς είναι δυνατόν να επαναφέρουμε την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με την υπάρχουσα υπό παραγγελία μεγάλη χωρητικότητα δεξαμενόπλοιων;

Απάντηση: Μου ζητάτε κάτι που και δέκα σοφοί μαζί δεν μπορούν να απαντήσουν ‒ θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να επέλθει η ισορροπία.

Ερώτηση: Φήμες κυκλοφορούν ότι σκέφτεστε να δημιουργήσετε κάποιο ίδρυμα.

Απάντηση: Ναι, θα ανακοινώσω αργότερα την ίδρυση αυτού του ιδρύματος, το οποίο πρέπει να εξυπηρετήσει το γενικό συμφέρον. Προς το παρόν δεν δύναμαι να πω περισσότερα επί αυτού. Στον σκοπό αυτού του ιδρύματος είναι, φυσικά, ο περιορισμός των αποτελεσμάτων της φορολογίας, με τέτοιο τρόπο ώστε η επιχείρησή μου να επιζήσει.

Ερώτηση: Οι σημερινές δυσκολίες δεν οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ευθύνη των ναυπηγείων, τα οποία επιδόθηκαν στη ναυπήγηση γιγαντιαίων σκαφών;

Απάντηση: Ναι, και ιδίως όταν ενεπλάκησαν στη χρηματοδότηση για τέτοιες ναυπηγήσεις.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι είναι δίκαιο να περιορίσετε στο 10% το διανεμητέο μέρισμα στους μετόχους της εταιρείας, ενώ μπορείτε να διανείμετε δέκα φορές περισσότερα;

Απάντηση: Υποθέτω ότι το χρήμα αυτό δύναται να χρησιμοποιηθεί επωφελέστερα εντός της εταιρείας. Δεν διανέμω 10%, αλλά 14%. Αυτό είναι αρκετό και εκείνοι οι οποίοι δεν είναι ευχαριστημένοι μπορούν να καταθέσουν τα κεφάλαιά τους στην τράπεζα.

Ερώτηση: Διατηρείτε το δικαίωμα να μην αποδεχτείτε την εγγραφή μετόχου* στην εταιρεία σας χωρίς να δώσετε εξηγήσεις;

Απάντηση: Ναι, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δύναμαι να απομακρύνω τους ξένους και απέφυγα ώστε ο Hilmar August Reksten να αγοράσει μετοχές της εταιρείας μου. Δεν μπορούμε να διαπληκτιζόμαστε με τους 10.000 μετόχους μας για τον άλφα ή βήτα λόγο. Έχουμε άλλη εργασία να επιτελέσουμε.

*Στη Νορβηγία. οι μετοχές είναι ονομαστικές.

Ερώτηση: Λέγεται ότι έχετε ως υπόδειγμα τον Δανό εφοπλιστή Møller.

Απάντηση: Ναι, τον μιμήθηκα όσο μπορούσα.

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι που πράξατε και για το οποίο μετανοείτε;

Απάντηση: Βεβαίως, αν μπορούσα να ξαναφτιάξω τη ζωή μου, ελπίζω ότι θα έβρισκα μια καλύτερη λύση για τα οικογενειακά μου ζητήματα. Δυστυχώς, η ζωή είναι κατά τέτοιον τρόπο φτιαγμένη, ώστε είναι δύσκολος ο συνδυασμός μιας μεγάλης όρεξης για εργασία μαζί με μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή.

Τα Ναυτικά Χρονικά, με τη δημοσίευση αυτής της συνέντευξης, έφεραν το ελληνικό αναγνωστικό κοινό σε επαφή με τις σκέψεις ενός εξαιρετικά επιτυχημένου επιχειρηματία της θάλασσας. Ο τίτλος του δισέλιδου αφιερώματος που φιλοξένησε τη συνέντευξη, «Η γνώσις και η πείρα», υπογραμμίζει αφενός το εκτόπισμα της προσωπικότητας του Sigval Bergesen, αφετέρου τον σεβασμό που ενέπνεε ένας εκπρόσωπος μιας ναυτιλιακής δύναμης, που παραδοσιακά αποτελούσε ισχυρό ανταγωνιστή της ελληνικής ναυτιλίας.

Ο Sigval Bergesen συνέχισε τη δραστηριοποίησή του στην Bergesen d.y. μέχρι και το 1976, όταν τον διαδέχτηκαν οι εγγονοί του Petter C. G. Sundt και Morten Sigval Bergesen. Δέκα χρόνια αργότερα, η εταιρεία θα εισαγόταν στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ως μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, ενώ το 2003 η οικογένεια Bergesen θα πωλούσε τις μετοχές στο εταιρικό σχήμα που σήμερα ονομάζεται BW Group.

Μπορείτε να διαβάσετε τις σκέψεις του Sigval Bergesen, όπως αποτυπώθηκαν στα Ναυτικά Χρονικά, εδω.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.

202308042117465822