«Svendborg Maersk» 1974: Το πρώτο containership της Maersk

0

Σε πρόσφατη ανάρτησή της, η Maersk ανακοίνωσε τον εορτασμό 50 ετών από την κατασκευή του πρώτου containership της εταιρείας. O δανέζικος κολοσσός, που τις τελευταίες δεκαετίες είναι συνώνυμος με τις τακτικές γραμμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, προχώρησε σε αυτή την επένδυση το 1974.

Παρά την επικέντρωση της εταιρείας τις τελευταίες δεκαετίες στην αγορά των containerships, κατά τις δεκαετίες 1950-1970 η Maersk διαχειριζόταν ως επί το πλείστον πλοία μεταφοράς πετρελαίου μέσω της Maersk Tankers. Η εταιρεία τακτικών γραμμών Maersk Line είχε μικρή παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη εμπορευματικών ροών, γεγονός που έμελλε να αλλάξει με την εισαγωγή του τυποποιημένου εμπορευματοκιβωτίου.

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο εφευρέτης του σύγχρονου εμπορευματοκιβωτίου, Malcom P. McLean, είχε οργανώσει την πρώτη επιτυχημένη μεταφορά container, μέσω του μετασκευασμένου δεξαμενόπλοιου «Ideal X», από το Port Newark στο Houston του Texas. Χάρη στη δημιουργία ενός τυποποιημένου κιβωτίου, το οποίο μπορούσε να φορτώνεται με ευκολία στα αμπάρια εμπορικών πλοίων αλλά και να τοποθετείται με ταχύτητα στο αμάξωμα ενός φορτηγού μεταφοράς, ανέτειλε η εποχή των containers. Από την πρώτη χρήση των εμπορευματοκιβωτίων, συνδυάστηκαν τόσο η μεγάλη μεταφορική ικανότητα των εμπορικών πλοίων όσο και η σύνδεση των λιμένων με τα οδικά δίκτυα για την ταχύτερη μεταφορά εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο.

Με την ολοένα και μεγαλύτερη υιοθέτηση αλλά και τη χρήση των εμπορευματοκιβωτίων ως μέσων αποθήκευσης, κατά τα επόμενα χρόνια σημειώθηκαν αλλαγές και για τον σχεδιασμό νέων ή τη μετασκευή παλαιότερων πλοίων, προκειμένου να μεταφέρουν containers. Σε αυτό το πλαίσιο, η Maersk αποφάσισε να προχωρήσει σε περαιτέρω διαφοροποίηση του στόλου της και να επενδύσει στην κατασκευή νεότευκτων πλοίων για την αποκλειστική χρήση μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Για την πρώτη επένδυση της εταιρείας αυτού του είδους, η Maersk προτίμησε την ιαπωνική ναυπηγική βιομηχανία, προχωρώντας στην παραγγελία του «Svendborg Maersk» από τα ναυπηγεία της Ishikawajima-Harima. Με την ολοκλήρωση της ναυπήγησής του το 1974, αποτέλεσε το πρώτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που εντάχθηκε στον στόλο της δανέζικης εταιρείας. Η ονομασία του πλοίου συνδεόταν με τη μικρή πόλη Svendborg στο δανέζικο νησί Funen, στην οποία ιδρύθηκε η εταιρεία το 1904.

Η ναυπήγηση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, ούτε και από τον ναυτιλιακό Τύπο της εποχής. Τα Ναυτικά Χρονικά, στο τεύχος της 1ης Μαρτίου 1974, προχώρησαν σε φωτογραφικό αφιέρωμα για το εν λόγω πλοίο, καταγράφοντας τις λεπτομέρειες της κατασκευής αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

202401200002432892

Σύμφωνα λοιπόν με το αφιέρωμα, που έφερε τον τίτλο «Τα πλοία γραμμής της αύριον», το «Svendborg Maersk» ήταν πλήρως αυτοματοποιημένο και είχε χωρητικότητα 39.000 τόνων gross και μεταφορική ικανότητα 1.808 containers των 20 ποδών. Το νεότευκτο «της δανικής εταιρίας του κ. Μόλλερ» διέθετε μήκος 261,2 μ., πλάτος 32,2 μ. και δύο 12κύλινδρες μηχανές Σούλτζερ, που του προσέδιδαν την εξαιρετική ταχύτητα των 27,5 κόμβων. Το πλοίο, που χαρακτηρίστηκε από τα Ναυτικά Χρονικά ως «καλλίγραμμον πλοίον-κοντέινερ», κατά τους πρώτους του εμπορικούς πλόες δρομολογήθηκε στη γραμμή Ευρώπης-Αυστραλίας, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από εκείνη την εποχή η Maersk αποτελούσε όχι μόνο τον απόλυτο πρωταγωνιστή της δανέζικης ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και ένα εξαιρετικά υπολογίσιμο μέγεθος για τα δεδομένα της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας. Σύμφωνα με την ενότητα «Παγκόσμιον Ρεπορτάζ» του τεύχους της 1ης Δεκεμβρίου 1974 των Ναυτικών Χρονικών, η Maersk διαχειριζόταν εκείνη την περίοδο πλοία συνολικής χωρητικότητας 7,5 εκατ. τόνων, απασχολώντας 2.400 ναυτικούς και 1.000 υπαλλήλους στα γραφεία της στην Κοπεγχάγη, στο Τόκιο, στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

Η κατασκευή του «Svendborg Maersk» αποτέλεσε ένα σημείο-σταθμό στην ιστορία της Maersk, η οποία κατά τις επόμενες δεκαετίες θα πραγματοποιούσε σταδιακά μια πλήρη μεταστροφή και επικέντρωση του επιχειρηματικού της ενδιαφέροντος στη διαχείριση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συνιστώντας πλέον μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου της. Η απόφαση της εταιρείας να εκκινήσει να επενδύει στον συγκεκριμένο τομέα μπορεί να ειπωθεί ότι ήλθε σε μια περίοδο κατά την οποία τα εμπορευματοκιβώτια είχαν ήδη ξεκινήσει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για το παγκόσμιο εμπόριο, αποτελώντας ήδη μια τεχνολογική εξέλιξη η οποία έφερε «επανάσταση» στα μέχρι πρότινος δεδομένα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Μπορείτε να δείτε το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στο «Svendborg Maersk» εδώ.
Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά