Η πρώτη παγκοσμίως φορτηγίδα ανεφοδιασμού πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια

0

Η σουηδική εταιρεία SeaFjord Energy ανέπτυξε το πρώτο e-bunker πλοίο στον κόσμο, έναν νέο τύπο πλοίου που μπορεί να εφοδιάζει άλλα πλοία με ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε λιμάνια.

Το πρωτοποριακό πλοίο, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με την εταιρεία σχεδιασμού πλοίων FKAB, μπορεί επαναφορτίζει μπαταρίες άλλων πλοίων ή απλώς να εφοδιάζει με ηλεκτρική ενέργεια μηδενικών εκπομπών πλοία που δεν διαθέτουν μπαταρίες.

Η ανάπτυξη του εν λόγω πλοίου, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μια συστοιχία μπαταριών μεγάλης χωρητικότητας, αντιπροσωπεύει έναν νέο τρόπο παροχής πράσινης ενέργειας σε πλοία. Το πλοίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπόριο ενέργειας αλλά και να λειτουργήσει ως εφεδρική πηγή ενέργειας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Ο σχεδιασμός του e-bunker πλοίου επιτρέπει την παροχή ισχύος έως και 50 μεγαβάτ, με μια κανονική φόρτιση να διαρκεί περίπου 60 λεπτά, ενώ, σύμφωνα με τη SeaFjord Energy, η συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας είναι επαρκής για το ταξίδι ενός πλοίου από τη νότια Σουηδία έως τη βόρεια Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Elias Magnusson, COO της SeaFjord Energy, η ανάπτυξη του εν λόγω πλοίου αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες εξηλεκτρισμού της ναυτιλίας, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες ηλεκτρικής φόρτισης μεγάλων πλοίων στα λιμάνια, με την εγκατάσταση του σχετικού χερσαίου εξοπλισμού φόρτισης να είναι ακριβή αλλά και αρκετές φορές μη εφικτή.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά