Με τη ματιά των ερευνητών: Τα επιχειρηματικά δίκτυα των Ελλήνων

0

Η Isalos.net διοργανώνει την πρώτη ανοιχτή συζήτηση της σειράς «H σύγχρονη ελληνική ναυτιλία με τη ματιά των ερευνητών» κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με θέμα «Έλληνες και επιχειρηματικά δίκτυα: Εμπόριο και ναυτιλία». Προσκεκλημένες ομιλήτριες είναι η καθ. Τζελίνα Χαρλαύτη, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ και καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και η καθ. Όλγα Κατσιαρδή-Hering, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με συντονιστή τον δρ. Ηλία Μπίσια, διευθυντή των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση των παραγόντων που οδήγησαν την εμπορική ναυτιλία των Ελλήνων στο να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξή της στην πορεία προς την κορυφή του παγκόσμιου ναυτιλιακού στίβου κατά τον 20ό αιώνα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα γίνει σαφής αναφορά στον ρόλο της ελληνικής διασποράς για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δικτύων που ευνόησαν σε μεγάλο βαθμό την άνθιση της ελληνικής ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναδειχθούν επίσης οι κυριότερες εμπορικές και επιχειρηματικές πρακτικές που επέτρεψαν στους Έλληνες πλοιοκτήτες να επιτύχουν μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στο πέρασμα των δεκαετιών.

Η εκδήλωση με θέμα «Έλληνες και επιχειρηματικά δίκτυα: Εμπόριο και ναυτιλία» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:00-20:30 στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Αθήνα), στην περιοχή της Πλάκας. Χορηγοί της εκδήλωσης θα είναι οι εταιρείες Seaven Tanker and Dry Management Inc. και Mylaki Shipping Agency Ltd.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση.

Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι δωρεάν, απαιτείται όμως εγγραφή εδώ.

Σημειώνεται πως οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Σύντομο βιογραφικό της καθ. Όλγας Κατσιαρδή-Hering

Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού (1453-1828) ΕΚΠΑ, μέλος της Academia Europaea, του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών ‘Bruno Lavagnini’ της Σικελίας κ.ά. Πρόσφατες δημοσιεύσεις: (επιμ. της ίδιας), Βενετικοί Χάρτες Πελοποννήσου (τέλη 17ου-αρχές 18ου αι.), Αθήνα: ΜΙΕΤ, 2018// La presenza dei Greci a Trieste. La Comunità e l’attività economica (1751-1830), Trieste 2018, 2 τ. (μετάφρ από τα ελλην.)// Olga Katsiardi-Hering, M. Stassinopoulou, (επιμ.), From the Southeast to the Northeast across the Danube: Migrations of the ‘Other Europeans’ and Travelling Identities from the 17th to the 19th centuries, Leiden 2018// (Επιμ. της ίδιας), Οι πόλεις των Φιλικών. Αστικές διαδρομές ενός επαναστατικού φαινομένου, Ίδρυμα Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, Αθήνα 2018// Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Aναστασία Παπαδία-Λάλα, Κατερίνα Νικολάου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης (επιμ.), Έλλην, Ρωμηός, Γραικός. Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες, Αθήνα 2018// Ολγα Κατσιαρδή-Hering, Δημήτριος Μ. Κοντογεώργης, Η αυστριακή αρμάδα κατά την Ελληνική Επανάσταση, Αθήνα: Ίδρυμα Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2023 (υπό έκδοση).

Σύντομο βιογραφικό της καθ. Τζελίνας Χαρλαύτη

H Τζελίνα Χαρλαύτη είναι Διευθύντρια το Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη από το 2017. Αποφοίτησε από το   Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε  τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.). Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή καριέρα της ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (1990-2003), συνέχισε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (2003-2019) και από το 2019 είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2022 είναι μέλος της Academia Europaea. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της International Maritime History Αssociation (2004-2008), Visiting Fellow στο All Souls College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2009), Alfred D. Chandler, Jr., International Visiting Scholar στοBusiness History Program του Harvard Business School (2008), Honorary Research Fellow στο Institute of Maritime Studies στο Greenwich University στο Λονδίνο (1999) και επισκέπτρια καθηγήτρια στοMemorial University of Newfoundland στον Καναδά (1998). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στη ναυτιλιακή ιστορία, οικονομική και κοινωνική ιστορία, ιστορία επιχειρήσεων, παγκόσμια ιστορία και ιστορία διασποράςΈχει δημοσιεύσει 30 βιβλία σε αγγλικούς, καναδικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και πάνω από  70 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμου στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και ρωσικά. Το τελευταίο της βιβλίο είναι Τζελίνα Χαρλαύτη (επιμ.), Ιστορία Επιχειρήσεων Ωνάση, 1924-1975, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2023.

Χορηγοί Εκδήλωσης:

logo mylaki cmyk

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και την υποστήριξη:

Isalos.net sponsors χορηγοί