Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Κολυμπώντας στο Απέραντο Γαλάζιο της Οικονομίας και της Θάλασσας»

0

Για δέκατη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών της Θάλασσας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργανώνει μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων αφιερωμένων στις θαλάσσιες δραστηριότητες, στα νησιά, στις νησιωτικές κοινωνίες και σε πρωτοβουλίες και έργα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα της DG Mare στο πλαίσιο της δράσης “EMD In My Country”. Η πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις με τίτλο «ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου στη Χίο, στο Αμφιθέατρο της Σχολής «Γιάννης Καράλης».

Η 5μελής ερευνητική ομάδα της συγκεκριμένης δράσης αποτελείται από καθηγητές και καθηγήτριες του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και πιο συγκεκριμένα από την κ. Μαρία Λεκάκου Καθηγήτρια και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Δημήτρη Γαβαλά και τον Καθηγητή και Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Πέτρο Καβάσαλη.  Την ομάδα απαρτίζουν επίσης οι ερευνητές του Τμήματος κ. Κατσούνης Ιωάννης και κ. Χριστάκης Γεώργιος.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, καθηγητές, φοιτητές και όσοι βρέθηκαν στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Χίο, είχαν ένα γεμάτο πρόγραμμα που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ βασιζόμενο στην αμοιβαία αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το παζλ της εκδήλωσης αποτελούνταν από τρία κομμάτια με το πρώτο από αυτά να είναι ένα Εργαστήριο Διαχείρισης και Ανάλυσης Δεδομένων της Γαλάζιας Οικονομίας. Μέσα από αυτό οι φοιτητές επεξεργάστηκαν ποσοτικά δεδομένα σχετικά με κλάδους της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη δημιουργώντας σχετικούς δείκτες και ερμηνεύοντας με επιστημονικό τρόπο τα αποτελέσματα τους.
IMG_20230519_204036

Η δεύτερη δράση της εκδήλωσης είχε επίσης άρωμα νέων καθώς μέσα από τα δικά τους μάτια οργανώθηκε ένα σεμινάριο σε συνεργασία με το ναυτιλιακό περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά» και αφορούσε επιστημονικές παρουσιάσεις. Ειδικότερα, οι φοιτητές και φοιτήτριες του  Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών συνεργαζόμενοι σε ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάζουν την δουλειά τους που σχετίζονταν με προκλήσεις και τάσεις των ναυτιλιακών αγορών του σήμερα.

Το τρίτο κομμάτι της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την Συνάντηση κοινωνικών και οικονομικών εταίρων της Θάλασσας όπου προσκεκλημένοι της βραδιάς ήταν σημαντικοί και καταξιωμένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων όπως μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Δανιήλ Γεώργιος, οι καθηγητές Μιχάλης Βαΐτης, Θεόδωρος Λίλας, η κ. Βικτωρία Χωραφά και ο κ. Μιχάλης Νικηταρίδης από την ΛΚΝ Ε.Π.Ε, η κ. Σταματίνα Γιασιράνη από την WIMA, o κ. Σταύρος Καλόγνωμος από τo Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR), ο Environmental Consultant κ. Αθανάσιος Σμάνης, ο κ. Σπηλιόπουλος Μιχαήλ, ο κ. Μιχαήλ Γανιάρης, η κ. Εριέττα Κιαχίδου, η κ. Ντανιέλα Καραματίδου, ο Manager Διαχείρισης στο Tholos Boat Yard κ. Ιωάννης Σωτηριανός και η κ. Νεκταρία Μαραβά από το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης και μέσω εποικοδομητικής συζήτησης και ανατροφοδότησης από όλους τους συνεργαζόμενους εταίρους του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, έγιναν παρεμβάσεις και εμπλουτίστηκαν σε σημαντικό βαθμό τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της έρευνας της επιστημονικής ομάδας για την δράση του Κέντρου Έξυπνης Γαλάζιας Ανάπτυξης Smart Blue Growth Initiative.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και προοπτικές εξέλιξης της δράσης όπως η προώθηση του Έργου στον Πειραιά, τα Venture Capitals της Γαλάζιας Οικονομίας, η ανακύκλωση των Yachts μέσω των Reverse Logistics, οι Τεχνολογίες Παραγωγής Ενέργειας και τα Συστήματα Κατόπτευσης των Ωκεανών, η Traceability των Αγροτικών και Θαλάσσιων προϊόντων ενώ πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση της Πλατφόρμας MUSICA μέσω οπτικοακουστικού υλικού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τη δράση «Κέντρο Έξυπνης Γαλάζιας Ανάπτυξης [e- Aegean Smart Blue Growth Initiative]», που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου « [e- Aegean R&D Network] Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Αιγαίου Αρχιπελάγους: Ενίσχυση Περιφερειακής Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας & Αριστείας» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5046494, το οποίο εντάσσεται στη δράση υποστήριξης της Περιφερειακής Αριστείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους.

IMG_20230519_204204