«Χρηματοοικονομική: Μια επισκόπηση», το νεό βιβλίο του Ανδρέα Ανδρικόπουλου

0

Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Πατάκη η παρουσίαση του βιβλίου «Χρηματοοικονομική: Μια επισκόπηση». Την εκδήλωση οργάνωσαν οι Εκδόσεις Προπομπός και τη συντόνισε η Δρ. Μαρίνα Ψιλούτσικου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Το βιβλίο το παρουσίασαν οι: Νίκος Δασκαλάκης (Επίκουρος Καθηγητής – Πάντειον), Γιώργος Δότσης (Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ), Βασίλης Ναούμ (Επίκουρος Καθηγητής ΠαΠει) και η Βιολέτα Σπυροπούλου (Eurobank Asset Management – President CFA Society Greece).

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και η παρουσίαση του βιβλίου συνδυάστηκε με συζήτηση σχετικά με τη σημασία της χρηματοοικονομικής θεωρίας για τις καθημερινές αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και οργανισμών, των εργαζομένων, καθώς και του κάθε πολίτη. Επιπλέον, στη συζήτηση σχολιάστηκε η σημασία της χρηματοοικονομικής ως τρόπου αφήγησης ιστοριών που υποστηρίζουν την προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εισαγωγή στη χρηματοοικονομική. Αναλύει τόσο τα βασικά χαρακτηριστικά του χρηματοοικονομικού συστήματος όσο και τις κυριότερες επιστημονικές προτάσεις σχετικά με τη λήψη αποφάσεων από άτομα και οργανισμούς στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Με βάση τον αναλυτικό άξονα κινδύνου και αναμενόμενης απόδοσης, παρουσιάζονται μηχανισμοί διαχείρισης χρηματοοικονομικού κινδύνου, αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων και χρηματοοικονομικής διοίκησης, συνεκτιμώντας πάντοτε τα θεσμικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, στο βιβλίο παρουσιάζονται οι μετασχηματισμοί του χρηματοοικονομικού συστήματος που επαναπροσδιορίζουν το πρακτικό και θεωρητικό περιεχόμενο της χρηματοοικονομικής, όπως είναι η χρηματοοικονομική τεχνολογία και η χρηματοοικονομική ανάλυση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Στο βιβλίο αναλύονται θέματα όπως:

• Η δομή του χρηματοοικονομικού συστήματος
• Ο ρόλος των τραπεζών και του χρήματος στην οικονομία
• Αξιολόγηση επενδύσεων
• Αποτίμηση αξιογράφων
• Διαχείριση χαρτοφυλακίου
• Παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα
• Εταιρική χρηματοοικονομική και εταιρική διακυβέρνηση
• Συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια
• FinTech
• Κοινωνική χρηματοοικονομική
• Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων και χρηματοοικονομική ανάλυση

Η «Χρηματοοικονομική» απευθύνεται στο κοινό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης που εστιάζεται στην ανάλυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου. Επιπλέον, απευθύνεται σε εργαζόμενους τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, σε στελέχη χρηματοοικονομικής διοίκησης επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών, καθώς και σε κάθε πολίτη που θέλει να κατανοήσει τις κυριότερες αρχές λήψης χρηματοοικονομικών αποφάσεων.

parousias_vivliou_2

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Ανδρέας Ανδρικόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι κάτοχος πτυχίου και διδακτορικού διπλώματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) του Πανεπιστημίου Warwick. Έχει διατελέσει Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του ΠΜΣ Executive MBA του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει διδάξει χρηματοοικονομική στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και του κολλεγίου Deree. Το επιστημονικό του έργο στη ναυτιλιακή χρηματοοικονομική, τη χρηματοοικονομική διοίκηση, τη λογιστική, την εταιρική διακυβέρνηση, την επιστημολογία και την επιστημομετρία της χρηματοοικονομικής έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα βιβλία του «Κρίση και ρεαλισμός» (2015), «Κοινωνική Χρηματοοικονομική» (2019) και «Χρηματοοικονομική» (2022) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Προπομπός.

εξώφυλλοδδ