«Περσέπολις» 1963: «Εντείνεται ο ρυθμός των παραγγελιών εις Ιαπωνίαν»

0

Στις 8 Ιουνίου 1963 καθελκύστηκε το «σούπερ τάνκερ» «Περσέπολις» στα ναυπηγεία Kure της Ιαπωνίας. Η ναυπήγηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας Marnato, διαχείρισης του Οίκου Ν. Ι. Γουλανδρή. Το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο υπήρξε μέρος του εκτενούς προγράμματος ναυπηγήσεων της N. J. Goulandris στην Ιαπωνία κατά τη δεκαετία του 1960.

Στο τεύχος της 1ης Αυγούστου 1963, τα Ναυτικά Χρονικά, σε δισέλιδο αφιέρωμα με τίτλο «Εντείνεται ο ρυθμός των παραγγελιών εις Ιαπωνίαν», παρουσίασαν τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στην ανάπτυξη της ιαπωνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Στο αφιέρωμα αυτό, ο Έλληνας εφοπλιστής αναφέρεται ως ο «θετικότερος και καλύτερος πελάτης των ιαπωνικών ναυπηγείων». Τα Ναυτικά Χρονικά συνόδευσαν το αφιέρωμα με φωτογραφικό υλικό από καθελκύσεις πλοίων ελληνικών συμφερόντων. Το περιοδικό δημοσίευσε δύο φωτογραφίες από την καθέλκυση του «Περσέπολις», αναφέροντας μάλιστα και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Ως ανάδοχοι του πλοίου παρέστησαν στην τελετή καθέλκυσης οι δύο θυγατέρες του Ιάπωνα πρωθυπουργού Hayato Ikeda.

Το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο της N. J. Goulandris διέθετε χωρητικότητα 53.000 dwt, ολικό μήκος 230 μ. και πλάτος 32,2 μ. Οι δεξαμενές του πλοίου είχαν χωρητικότητα 69.522 κυβικών μέτρων, ενώ οι μηχανές ατμοστροβίλων του διέθεταν δύναμη 17.000 ίππων, αποδίδοντας υπηρεσιακή ταχύτητα 16 κόμβων. Η ναυπήγηση του «Περσέπολις» είχε ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου 1962 και προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς, με το πλοίο να παραδίδεται στους ιδιοκτήτες του τον Οκτώβριο του 1963.

Εκείνη την περίοδο, οι ναυπηγήσεις πλοίων ελληνικών συμφερόντων στην Ιαπωνία βρίσκονταν σε ανοδική πορεία, με τα Ναυτικά Χρονικά να σπεύδουν να παρουσιάσουν «τα νεώτερα επί των ελληνικών παραγγελιών». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η πληροφορία ότι, μεταξύ των ετών 1956-1961, από το σύνολο των ιαπωνικών ναυπηγήσεων προς εξαγωγή, το 33,2% ήταν για λογαριασμό Ελλήνων εφοπλιστών (1.907.672 τόνοι gross από σύνολο 5.746.000). Σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες ελληνικών συμφερόντων μεταξύ Απριλίου 1962 και Μαΐου 1963, η συνολική αξία των συμβολαίων για τις ελληνικές ναυπηγήσεις υπολογιζόταν στο εντυπωσιακό για την εποχή ποσό των σχεδόν 140 εκατ. δολαρίων.

Η εκτεταμένη ναυπηγική δραστηριότητα του Οίκου Ν. Ι. Γουλανδρή στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου εκείνα τα χρόνια θα οδηγούσε τα Ναυτικά Χρονικά σε δημοσίευση ενός ολοσέλιδου φωτογραφικού αφιερώματος στις 15 Οκτωβρίου 1963. Ιδιαίτερη εντύπωση στον ναυτιλιακό Τύπο της περιόδου προκάλεσε η παραγγελία της N. J. Goulandris στα ναυπηγεία του Kure για δεξαμενόπλοια συνολικής χωρητικότητας 300.000 dwt. To «Περσέπολις» ήταν το πρώτο από τα πέντε αυτά παραγγελθέντα δεξαμενόπλοια στα συγκεκριμένα ιαπωνικά ναυπηγεία, με το «Κόρινθος» που ακολούθησε αμέσως μετά να αποτελεί αδελφό του πλοίο.

Η καθέλκυση του «Περσέπολις» και το ναυτιλιακό ρεπορτάζ που συνόδευσαν την παρουσίαση του πλοίου στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό συνιστούν χαρακτηριστικό γνώρισμα των «χρυσών χρόνων» της ελληνο-ιαπωνικής συνεργασίας στον ναυπηγικό τομέα, κατά τα οποία οι εντυπωσιακές φωτογραφίες από καθελκύσεις πλοίων αλλά και από τις τελετές ονοματοδοσίας μαγνήτιζαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αφιερώματα των Ναυτικών Χρονικών στο «Περσέπολις» στους παρακάτω συνδέσμους:

«Εντείνεται ο ρυθμός των παραγγελιών εις Ιαπωνίαν»

«Αι ναυπηγήσεις του Οίκου Ν. Ι. Γουλανδρή»

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.