ΕΛΙΑΜΕΠ & Isalos.net: Ευκαιρίες & Προκλήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

0

To Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, και την υποστήριξη της Isalos.net, διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Ασφάλεια της ναυσιπλοΐας από την Ανατολική Μεσόγειο έως τον Ινδο-Ειρηνικό: Προκλήσεις και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας». Η υποστήριξη της Isalos.net έρχεται σε συνέχεια των δράσεων της για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας. Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ και της Isalos.net.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν), την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 και ώρα 10.00- 13.00.

Όσοι πραγματοποιήσουν εγγραφή και παρακολουθήσουν την εκδήλωση δια ζώσης θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται η εγγραφή των ενδιαφερομένων εδώ.

Τις εργασίες του φόρουμ θα ανοίξει η Α.Ε., πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Yasunori Nakayama και, εκ μέρους του ΕΛΙΑΜΕΠ, η πρέσβης ε.τ. Κατερίνα Μπούρα, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος.

Στο πρώτο πάνελ του Φόρουμ θα συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση από την Ανατολική Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και θέματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Ομιλίες θα εκφωνήσουν η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στη Δημοκρατία του Τζιμπουτί Umio Otsuka (online), ο καθ. Ken Jimbo, Keio University (online) και ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού και Ειδικός Σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι καθ. Παναγιώτης Τσάκωνας, ΕΚΠΑ και Επικεφαλής του Προγράμματος Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθ. Σοφία Γαλάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κ. Γιάννης Τριφύλλης Μέλος Διοικούσας Επιτροπής, Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η πρέσβης (ε.τ.) Κατερίνα Μπούρα.

Στο δεύτερο πάνελ του Φόρουμ θα αναλυθεί η συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας ειδικά σε ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας από την Ανατολική Μεσόγειο έως τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ομιλίες θα εκφωνήσουν ο καθ. Ken Jimbo, Keio University (online), η καθ. Mαρία Γαβουνέλη, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ και Ειδική Σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ και η καθ. Σοφία Γαλάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στη Δημοκρατία του Τζιμπουτί Umio Otsuka (online) και ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού και Ειδικός Σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθ. Παναγιώτης Τσάκωνας.

Μετά τη συζήτηση θα υπάρξει η δυνατότητα ερωτήσεων.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση (ISFM) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την επιμορφωτική και ενημερωτική πρωτοβουλία Isalos.net.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι «Η Καθημερινή», «The New York Times International Edition – Kathimerini English Edition» και τα «Ναυτικά Χρονικά».