EENMA: Η τελετή απονομής των ετήσιων υποτροφιών

0

Σε κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον πραγματοποιήθηκε η 8η Απονομή Ετήσιων Υποτροφιών της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) την Παρασκευή 17 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, τίμησε τον Μιχάλη Κλάψη ως πρότυπο ανθρώπου για την προσφορά του. Ο Μιχάλης Κλάψης κάτοικος Λειψών, φοιτητής ακαδημίας εμπορικού ναυτικού, επέζησε του δυστυχήματος των Τεμπών και βοήθησε τους συνεπιβάτες του να εξέλθουν από το βαγόνι 3 της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Ο Χαράλαμπος Σημαντώνης, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «όλοι εμείς “οι άνθρωποι της θάλασσας”  γνωρίζουμε καλά πως η ηγετική θέση που κατέχει η χώρα μας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι βασίζεται πρώτα και πάνω από όλα στους ανθρώπους της και αυτούς τους ανθρώπους οφείλει να στηρίξει».

»Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Προγράμματος Υποτροφιών ΕΕΝΜΑ. Να στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια των νέων που διεκδικούν ένα μέλλον στα επαγγέλματα της θάλασσας, υποστηρίζοντας την εκπαίδευσή τους στα κορυφαία ελληνικά ναυτιλιακά Πανεπιστήμια, φιλοδοξώντας την στροφή όλο και περισσότερων νέων στον κλάδο της ναυτιλίας».

PATD3429

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστα Κατσαφάδος, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, τόνισε ότι «δεν είμαι εδώ για να πω σε ανθρώπους όπως είστε εσείς για το μεγάλο ρόλο που παίζει η ναυτιλία μας στη χώρα μας, στην οικονομία της, αλλά και στο αποτύπωμά της στον παγκόσμιο χάρτη. Είναι πράγματα γνωστά και αυταπόδεικτα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην πρώτη  θέση, αλλά το να παραμείνεις αξιόπιστα σε αυτήν».

»Αγαπητοί σπουδαστές. Θέλω να σας καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου στο νέο κύκλο σπουδών σας. Να σας διαβεβαιώσω ότι η Ναυτιλία είναι ένα επάγγελμα απαιτητικό, δύσκολο, το οποίο όμως παράλληλα σου δίνει μεγάλες χαρές και ικανοποίηση. Εσείς είστε αυτοί που αύριο θα στελεχώσετε την ελληνική ναυτιλία. Θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτό το ταξίδι σας θα είμαι δίπλα σας».

Η Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, επεσήμανε ότι οι υποτροφίες της ΕΕΝΜΑ «είναι η επιβράβευση της αριστείας, η κινητροδότηση για συνέχιση των σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είναι η ανάδειξη του κλάδου της Ναυτιλίας που στην Ελλάδα μας κατέχει περίοπτη θέση, είναι η συνέχεια και η συνέπεια ενός θεσμού που μετρά ήδη 8 χρόνια, είναι η επένδυση στη γνώση και τη μάθηση. Είναι η προοπτική που δίνει η προσφορά της ΕΕΝΜΑ για το παρόν και το μέλλον των νέων της χώρας μας».

Οι Υποτροφίες που απονεμήθηκαν ήταν:

·         Υποτροφία Σπύρου Αλεξανδράτου

o   Υπότροφος Μαρία Στάμου

·         Υποτροφία BV

o   Υπότροφος Ευαγγελία Καρατσώλη

·         Υποτροφίες RINA (3)

o   Υπότροφος Δημήτρης Παπασωτηρίου

o   Υπότροφος Αναστασία Αποστολάκη

o   Υπότροφος Χαρά Τσαλατσάνη

·         Υποτροφία BCA

o   Υπότροφος Μαντίσα Τσότα

·         Υποτροφία Metropolitan

o   Υπότροφος Καλλισθένη Κουντούρη

·         Υποτροφίες ABS

o   Υπότροφος Δημητριάδης – Ευγενίδης Μιχαήλ

o   Υπότροφος Μαρία Μητσάκη

·         Υποτροφία ΕΕΝΜΑ εις μνήμη «Ευαγγελίας Στεφανιδάκη»

Η ουσιώδης όμως επιτυχία του προγράμματος υποτροφιών της ΕΕΝΜΑ συνίσταται στο ότι υπό την σκέπη της Ένωσης συντάσσεται το σύνολο του κλάδου, εταιρίες, φορείς και παράγοντες της Ναυτιλίας με στόχο την στήριξη των νέων, τη βελτίωση των σπουδών και την ενίσχυση του επαγγέλματος.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι έξι νέες υποτροφίες που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης:

·         Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης

·         Γεώργιος Σουραβλάς Load Line Marine S.A.

·         BCA College (μία επιπλέον μεταπτυχιακή)

·         INSB Νηογνώμονας

·         Lloyd’s Register

·         Υποτροφία Νομικού Συμβούλου ΕΕΝΜΑ Νικόλαου Γερασίμου στη μνήμη της μητέρας του