Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: ΝΕΕ & Isalos.net συνομιλούν με τους αυριανούς πρωταγωνιστές του κλάδου

0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, 30 νέοι και νέες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Isalos.net.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι νέοι φοιτητές και φοιτήτριες από την ΑΕΝ Ύδρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ALBA Graduate Business School είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ρόλο και τις πρωτοβουλίες του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, καθώς και για όσα προβληματίζουν τον κλάδο στο δρόμο προς την απανθρακοποίηση.

(Α-Δ): Οι κ.κ. Ηλίας Μπίσιας (Ναυτικά Χρονικά, Isalos.net), Γεώργιος Αλεξανδράτος, Αντιπρόεδρος ΝΕΕ, Γεώργιος Τριφύλλης, Μέλος Διοκούσας Επιτροπής ΝΕΕ, Βασίλειος Σταυρόπουλος, Καθηγητής ΑΕΝ Ύδρας με τελειόφοιτους σπουδαστές της ΑΕΝ Ύδρας

(Α-Δ): Οι κ.κ. Ηλίας Μπίσιας (Ναυτικά Χρονικά, Isalos.net), Γεώργιος Αλεξανδράτος, Αντιπρόεδρος ΝΕΕ, Γεώργιος Τριφύλλης, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΝΕΕ, Βασίλειος Σταυρόπουλος, Καθηγητής ΑΕΝ Ύδρας με τελειόφοιτους σπουδαστές της ΑΕΝ Ύδρας

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, τους φοιτητές και φοιτήτριες υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, κ. Γεώργιος Αλεξανδράτος, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Ιωάννης Τριφύλλης, καθώς και οι κ.κ. Μιχάλης Σαρλής και Γεώργιος Μπαρκάτσας, Ειδικοί Σύμβουλοι του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, οι οποίοι παρουσίασαν εν συντομία το ρόλο του ΝΕΕ ως θεσμικό σύμβουλο της ελληνικής πολιτείας, καθώς και τις κυριότερες πρωτοβουλίες και τους τομείς δραστηριοποίησής του.

Σημειώνεται πως η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας έχει ως κεντρικό θέμα «Νέες τεχνολογίες για μια πιο πράσινη ναυτιλία». Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εκτενή παρουσίαση του κ. Σταύρου Χατζηγρηγόρη (Zodiac Maritime & Advanced Engineering Services) με θέμα τις προκλήσεις αλλά και τις κυρίαρχες εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία.

Κατά την παρουσίαση του κ. Χατζηγρηγόρη συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι διεθνείς στόχοι για τη μετάβαση της ναυτιλίας σε ένα πιο βιώσιμο πράσινο μέλλον καθώς οι τεχνικές και άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ναυτιλιακός κλάδος, προς την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Συζητήθηκαν επίσης οι εναλλακτικές τεχνολογίες που τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων στα διεθνή φόρα για την επίτευξη της απανθρακοποίησης του κλάδου, ενώ αναγνωρίστηκε η σημασία της αγαστούς συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την σημείωση ουσιαστικών αποτελεσμάτων. Ο κ. Χατζηγρηγόρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα κυριότερα εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα και στις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά τους και τις προοπτικές του, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Ειδική μνεία έγινε στην τεχνολογία δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Η παρουσίαση του κ. Σταύρου Χατζηγρηγόρη είναι διαθέσιμη εδώ.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι φοιτητές και οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς του, αλλά και να συζητήσουν με τους εκπροσώπους του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και τον κ. Σταύρο Χατζηγρηγόρη για την επόμενη ημέρα της βιομηχανίας.

Οι δράσεις της Isalos.net διεξάγονται με την αρωγή των:

2022.9 - Isalos Sponsors (Κάθετη)