IAME: Δύο Έλληνες ακαδημαϊκοί στο συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων

0

Το κεντρικό ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (International Association of Maritime Economists, IAME) πραγματοποιήθηκε από τις 13 μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2022, στην πόλη Busan της Ν. Κορέας, υπό την αιγίδα του Korean Maritime Institute (KMI), με πολυπληθή διεθνή παρουσία ακαδημαϊκών και ερευνητικών συμμετεχόντων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του δεκαμελούς ΙΑME Council, του Ανώτατου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, για την επόμενη διετία.

Ο καθ. Χαρίλαος Ψαραύτης από το Technical University of Denmark (DTU), Department of Technology, Management and Economics και ο καθ. Θεόδωρος Συριόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας (ΤΔΙΛΙΝ), του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκλέχθηκαν μεταξύ των μελών του IAME Council, με διετή θητεία.

Τα νεοεκλεγχθέντα μέλη του IAME Council είναι:

  • Adolf Ng (BNU-HKBU United International College, China)
  • Dong Yang (Hong Kong Polytechnic University, Hong Kong)
  • Gordon Wilmsmeier (Universidad de los Andes, Colombia)
  • Χαρίλαος Ψαραύτης (Technical University of Denmark, Denmark)
  • Jasmine Lam (Nanyang Technological University, Singapore)
  • Larissa van der Lugt (Erasmus University, The Netherlands)
  • Peggy Chen (University of Tasmania, Australia)
  • Pierre Cariou (Kedge Business School, France)
  • Theo Notteboom (University of Ghent, Belgium)
  • Θεόδωρος Συριόπουλος (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Σημειώνεται πως ο διακεκριμένος ναυτιλιακός οικονομολόγος, καθ. Θάνος Πάλλης (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) υπηρέτησε ως Πρόεδρος του ΙΑΜΕ για δύο διετείς θητείες. Κατά τις πρόσφατες εκλογές για την προεδρία του ΙΑΜΕ και τα μέλη του ΙΑΜΕ Council, η καθ. Elvira Haezendonck (University of Brussels, Βέλγιο) εκλέχτηκε νέα Προέδρος ΙΑΜΕ (2022-2024).

Στο συνέδριο ΙΑΜΕ 2022 παρουσιάστηκαν άνω των 400 ερευνητικών επιστημονικών εργασιών, καλύπτοντας μία ευρεία θεματολογία στα γνωστικά πεδία των ναυλαγορών, της λιμενικής διαχείρισης και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, των συνδυασμένων μεταφορών, της γαλάζιας ανάπτυξης και αειφορίας, των πράσινων επενδύσεων και χρηματοδότησης κ.α.

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, ΕΚΠΑ είχε σημαντική ερευνητική συμμετοχή στο συνέδριο ΙΑΜΕ 2022 (με μόνιμους ή/και συνεργαζόμενους ερευνητές), με τις ακόλουθες επιστημονικές εργασίες:

  • ‘ESG (Environment-Social-Governance) Rating and Reporting: The Case of Shipping’,
    Th. Syriopoulos, M. Tsatsaronis, S. Karamperidis, G. Boura
  • ‘COVID-19 Impact on the Global Cruise Industry: Financial Performance Evaluation’,
    Th. Syriopoulos, M. Tsatsaronis, Martha Gkorila
  • ‘Cruise Pricing Strategy for Profit Maximization: A Game Theory Approach’,
    G. Vaggelas, M. Tsatsaronis, K. Stathaki, D. Gavalas

Η Διεθνής Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (ΙΑΜΕ) ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας 1990, αριθμεί σήμερα πάνω από 500 μέλη από όλες τις ηπείρους και πάνω από 20 εταιρικά μέλη και καταξιώθηκε ως ένας σημαντικός και έγκυρος φορέας think-tank της διεθνούς ναυτιλίας και των λιμένων. Τα ετήσια διεθνή συνέδρια της ΙΑΜΕ φιλοξενούνται από διαφορετικούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και λοιπούς φορείς ανά τον κόσμο.