Δημήτρης Ι. Φαφαλιός: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τιμά τον σπουδαίο Ναυτέλληνα

0

Αποστολή των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net στη Χίο

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα και πανεπιστημιακές μονάδες σε έξι νησιά του ελληνικού αρχιπελάγους, είναι ίσως το μοναδικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις έννοιες της νησιωτικότητας, της θαλάσσιας δραστηριότητας και της μεσογειακής παράδοσης. «Φύσει και θέσει Αιγαίο» είναι, εξάλλου, το διακρατικό «σύνθημα» του πανεπιστημίου.

Το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (ΤΝΕΥ), με έδρα τη Χίο, είναι συνυφασμένο με την έρευνα, την εκπαίδευση αλλά και την αριστεία σε θέματα ναυτιλιακής διοίκησης και επιχειρηματικότητας. Στον απόλυτο τόπο της ελληνικής ναυτοσύνης, γενέθλια γη εκατοντάδων πλοιοκτητών και χιλιάδων ναυτικών, το Τμήμα αποτελεί, με το διεθνές εκτόπισμά του, έναν φωτεινό φάρο αριστείας στην καρδιά του Αιγαίου.

Στο πλαίσιο των δράσεών του εξωστρέφειας αλλά και αναγνώρισης της διεθνούς προσφοράς καταξιωμένων ναυτιλιακών προσωπικοτήτων, το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών απονέμει, με αίσθημα ακαδημαϊκής ευθύνης, τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα σε διακεκριμένους Ναυτέλληνες.

Το Πανεπιστήμιο αλλά και το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας τη στενή σχέση ανάμεσα στην ακαδημαϊκή οικογένειά τους και στη χιώτικη ναυτιλιακή κοινότητα, πραγματοποίησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 ‒σε κλίμα γιορτής‒ την αναγόρευση του Δημητρίου Ι. Φαφαλιού σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος. Η οικογένεια Φαφαλιού, με ρίζες από τον Βροντάδο της Χίου, δραστηριοποιείται στον ναυτιλιακό στίβο από τα μέσα του 19ου αιώνα. Σήμερα, ο Οίκος Φαφαλιού αναγνωρίζεται διεθνώς για την άριστη λειτουργική διαχείριση και εκμετάλλευση των πλοίων του, αλλά και για τη στήριξη στον Έλληνα ναυτικό, στο ελληνικό νηολόγιο και στη γενέθλια πατρίδα των προγόνων της οικογενείας.

Edited-1401

Ο Δημήτριος Φαφαλιός, διευθυντής της περίφημης Fafalios Shipping S.A., είναι μια ιδιαίτερα επιδραστική προσωπικότητα για τη διεθνή ναυτιλία, με πολυεπίπεδο έργο. Ο νέος επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, απόφοιτος του τμήματος Naval Architecture and Ship Building του Πανεπιστημίου του Newcastle upon Tyne, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Ocean Systems Management από το MIT. Αποτελεί έναν άριστο πρεσβευτή της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας διεθνώς, αλλά και έναν βαθύ γνώστη των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο. Ως πρόεδρος μάλιστα της Διεθνούς Ενώσεως Εφοπλιστών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού Φορτίου (INTERCARGO) και ως γραμματέας του ΔΣ της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη των συναδέλφων του τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ενώ συμμετέχει σε διεθνή fora, προβάλλοντας τις θέσεις τόσο της ελληνικής ναυτιλίας όσο και της πλοιοκτησίας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και ουσιαστικές προτάσεις. Συμμετέχει ενεργά εδώ και τρεις δεκαετίες σε πολλούς ακόμη οργανισμούς και φορείς, εκφράζοντας τη φωνή της λογικής στα διεθνή ναυτιλιακά fora.

Η αναγόρευση του σημαντικού Χιώτη πραγματοποιήθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθ. Δημήτριο Παπαγεωργίου, την κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, καθ. Μαρία Λεκάκου, και τον πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, καθ. Σεραφείμ Κάπρο, ενώ η συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία της μητέρας του κ. Δημήτρη Φαφαλιού, Ραλίας Φαφαλιού, και του αδελφού του και προέδρου του Greek Shipping Co-operation Committee, κ. Χαράλαμπου Φαφαλιού. Σημειώνεται πως ο τιμώμενος αποτελεί τον έκτο, κατά χρονολογική σειρά, επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η απονομή του τίτλου επίτιμου διδάκτορα αποτελεί την ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή από τα μέλη του διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Παρουσιάζοντας τον νέο επίτιμο διδάκτορα, ο πρόεδρος του Τμήματος, καθ. Σεραφείμ Κάπρος, εστιάστηκε στα επιχειρηματικά επιτεύγματα του Δ. Ι. Φαφαλιού, στην προσφορά του στον πολιτισμό, ως συνιδρυτή του Ναυτικού Μουσείου Χίου, στο πλούσιο κοινωφελές έργο του και στη συνεισφορά του στην ακαδημαϊκή κοινότητα ως ‒μεταξύ άλλων‒ μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής του αγγλόφωνου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «MBA in Shipping». Επιπλέον, ο πρόεδρος του Τμήματος επισήμανε την ευρυμάθεια και την άριστη επιστημονική κατάρτιση του τιμηθέντος, ο οποίος έγκαιρα «ανίχνευσε» την ανάγκη για αποσαφήνιση ζητημάτων που αφορούν την «περιβαλλοντική διάσταση» της εκμετάλλευσης εμπορικών πλοίων, καθώς και την αναγκαιότητα μετάβασης σε ενεργειακές και τεχνολογικές εναλλακτικές λύσεις με καλά τεκμηριωμένες επιστημονικές και ολιστικά βιώσιμες προτάσεις. Κάτω από αυτό το πρίσμα, στην ομιλία του ο τιμώμενος ανέπτυξε μάλιστα τα οφέλη που προκύπτουν από τη στενή σχέση ανάμεσα στη ναυτιλιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα για την επίτευξη του στόχου της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας.

Στον σεμνό και συναισθηματικό λόγο του, ο Δημήτριος Ι. Φαφαλιός ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την τιμή που έκανε στον ίδιο και στην οικογένειά του. Επαίνεσε μάλιστα όσα προσφέρει το ανώτατο ίδρυμα στο νησί της Χίου και στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Επιπλέον, ο πρόεδρος της INTERCARGO ανέπτυξε με σαφήνεια τις πολυποίκιλες και συνεχόμενες ανατροπές και προκλήσεις που αντιμετώπισε η ναυτιλιακή κοινότητα, από την είσοδό του στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση, το 1984, μέχρι και σήμερα.

Ο νέος διδάκτορας του ΤΝΕΥ εστιάστηκε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την ενίσχυση της ναυτικής ασφάλειας, οι οποίες οδήγησαν στη δραστική μείωση των ατυχημάτων στη θάλασσα, ειδικά στον εικοστό πρώτο αιώνα. Όπως τόνισε, αμέσως μετά τη βελτίωση της ασφάλειας εν πλω, ήρθε στο προσκήνιο η απανθρακοποίηση του κλάδου, στην οποία η ναυτιλιακή κοινότητα συμμετέχει ενεργά και της οποίας η ελληνική ναυτιλία ηγείται. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο πρόεδρος της INTERCARGO, οι λύσεις που προτείνονται από την ελληνική ναυτιλία στα διεθνή θεσμικά όργανα χαίρουν εκτίμησης και διακρίνονται για την αρτιότητά τους.

Ως εκπρόσωπος μάλιστα ενός οικογενειακού ναυτιλιακού οίκου που έχει παραμείνει ενωμένος, σε πείσμα των καιρών, τόνισε τη σημασία της συλλογικής εγρήγορσης και του ομαδικού πνεύματος για την επίτευξη αποτελεσμάτων.

Η τιμητική απονομή στον Δημήτρη Φαφαλιό έφερε στη Χίο εκπροσώπους όλων των σημαντικών ναυτιλιακών εταιρειών, διοικητικών φορέων, θεσμικών οργάνων και πανεπιστημιακών δασκάλων, που στο πρόσωπο του τιμηθέντος αναγνωρίζουν τη διεθνή του εμβέλεια και την ξεχωριστή του πορεία στον ναυτιλιακό στίβο. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μάλιστα, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δρ. Γεώργιος Πατέρας, η διευθύντρια της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Κατερίνα Πέππα, ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΤ Δρ. Νικόλαος Λιάπης, αλλά και τοπικοί εκπρόσωποι, ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου, ο λιμενάρχης Χίου Παντελής Βατούσης, ο διοικητής της ΑΕΝ Χίου, αντιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Μάργαρης, ο διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών, πλωτάρχης ΛΣ Δημήτρης Κλουμάσης, καταξιωμένα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, μέλη του Τύπου κ.ά.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά / isalosnet