Επιλέγω Ναυτιλία: 350 πρωτοετείς σπουδαστές ΑΕΝ συναντιούνται στη μητρόπολη της ευρωπαϊκής Ναυτιλίας

0

Η Isalos.net διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά, την καθιερωμένη ημερίδα- συνάντηση σπουδαστών των Ναυτικών Ακαδημιών της χώρας με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με τη συμμετοχή αλλά και το ενδιαφέρον των νέων σπουδαστών να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η 20η ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» διοργανώθηκε το Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022, στο φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου στο Παλαιό Φάληρο.

Η ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον αλλά και την ενεργό συμμετοχή 350 και πλέον σπουδαστών από τις ΑΕΝ Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Καλύμνου, Κύμης, Οινουσσών, Σύρου, Ύδρας, Χίου, Μητροπολιτικού Κολλεγίου (Warsash Maritime Academy) καθώς και τη συμμετοχή 81 εταιρειών, 24 εκ των οποίων είχαν παρουσία με ειδικά περίπτερα.

Στιγμιότυπο από το πρώτο πάνελ με θέμα: Το πρώτο μπάρκο σε Φορτηγά Πλοία και Containerships

Η ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία», η οποία πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ, αλλά και των διοικήσεων και διευθύνσεων των συμμετεχουσών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, περιλάμβανε 2 επιμέρους θεματικά πάνελ, όπου 19 συμμετέχοντες εισηγητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους πάνω σε επίκαιρα θέματα σχετικά με την προσαρμογή των δοκίμων κατά το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι, τις κύριες διαφορές ανάμεσα στα διάφορα ήδη πλοίων, τη ζωή στο πλοίο και τις ιδιαιτερότητες της γέφυρας και του μηχανοστασίου, τις προκλήσεις του ναυτικού επαγγέλματος σήμερα αλλά και στο μέλλον, καθώς και την υγεία και ασφάλεια εν πλω. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι πρωτοετείς σπουδαστές των ΑΕΝ είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους, τόσο στους ομιλητές -κατά τη διάρκεια των πάνελ- όσο και στα στελέχη των εταιρειών που βρίσκονταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Ο ∆ρ. Λεωνίδας ∆ηµητριάδης – Ευγενίδης, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του ΙΜΟ και Πρόεδρος του Ιδρύµατος Ευγενίδου

Ο ∆ρ. Λεωνίδας ∆ηµητριάδης – Ευγενίδης, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του ΙΜΟ και Πρόεδρος του Ιδρύµατος Ευγενίδου

Εναρκτήριο χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) στην Ελλάδα, Δρ. Λεωνίδας- Δημητριάδης Ευγενίδης, ο οποίος μίλησε στους νέους σπουδαστές για τις προοπτικές του ναυτικού επαγγέλματος, σήμερα και στο μέλλον. Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρεσβευτής του ΙΜΟ στην Ελλάδα ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Επιλέξατε έναν κλάδο ο οποίος δίνει πάρα πολλές ευκαιρίες και προσφέρει ένα διαβατήριο ζωής. Οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι επαφές που θα δημιουργήσετε στο ναυτικό επάγγελμα, θα σας ανοίξουν νέους ορίζοντες. Και να θυμάστε πως όπου υπάρχει θέληση γίνονται τα πάντα».

Ο Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου

Ο Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο δεσμός του Έλληνα με τη θάλασσα τον κατέστησε πρωταγωνιστή της παγκόσμιας ναυτιλίας. Βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του πρωταγωνιστικού ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας είναι η ύπαρξη άξιων και καταρτισμένων στελεχών. Είναι απαραίτητη λοιπόν η υψηλής ποιότητας ναυτική εκπαίδευση, ικανή να παράξει αξιωματικούς Ε.Ν. οι οποίοι θα είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο. Ένα μεγάλο στοίχημα για όλους εμάς είναι η κατάρτιση μιας συμπαγούς και ολιστικής στρατηγικής για τη ναυτική εκπαίδευση, αντάξια των προκλήσεων των καιρών και βέβαια η εφαρμογή της».

Ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ελευθέριος Πετρόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ελευθέριος Πετρόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Τους πρωτοετείς σπουδαστές των ΑΕΝ καλωσόρισε και ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ελευθέριος Πετρόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος ανέφερε: «Ευελπιστούμε πως η σημερινή εκδήλωση, η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση των σπουδαστών των ΑΕΝ για το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι καθώς και την αλληλεπίδραση των σπουδαστών με μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, θα συμβάλει στην κατάλληλη προετοιμασία των σπουδαστών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ναυτικού επαγγέλματος, έτσι ώστε και οι σπουδαστές με τη σειρά τους, ως αξιωματικοί Ε.Ν., να συμβάλλουν στη διατήρηση της θέσης της ελληνικής ναυτιλίας στην παγκόσμια αγορά».

Στην εκδήλωση συμμετείχε ακόμη η πρόεδρος της WISTA Hellas και Β΄αντιπρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, κα Έλπη Πετράκη.

Στιγμιότυπο από το πρώτο πάνελ με θέμα: Το πρώτο μπάρκο σε Φορτηγά Πλοία και Containerships

Στιγμιότυπο από το πρώτο πάνελ με θέμα: Το πρώτο μπάρκο σε Φορτηγά Πλοία και Containerships

Το πρώτο μπάρκο σε Φορτηγά Πλοία και Containerships

  • καπτ. Βέρα Βασιλοπούλου, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Diana Shipping Services S.A.
  • καπτ. Γιάννης Δάβης, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Costamare Shipping Co. S.A.
  • καπτ. Εμμανουήλ Καλανδάνης, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Carras Hellas S.A.
  • καπτ. Κώστας Καραβασίλης, Senior Loss Prevention Executive, UK P&I Club
  • καπτ. Γεώργιος Λεκανίδης, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Tsakos Conbulk
  • καπτ. Αναστάσιος Ντεγιάννης, Πλοιάρχος Α’ Ε.Ν., Maran Dry Management Inc.
  • κ. Χρήστος Παπανικολάου, Μηχανικός Α’ E.N., Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.
  • Συντονιστής: καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Isalos.net
Στιγμιότυπο από το πάνελ με θέμα: Το πρώτο μπάρκο σε Δεξαμενόπλοια και LNG carriers

Στιγμιότυπο από το πάνελ με θέμα: Το πρώτο μπάρκο σε Δεξαμενόπλοια και LNG carriers

Το πρώτο μπάρκο σε Δεξαμενόπλοια και LNG carriers

  • καπτ. Παναγιώτης Δρόσος, COO, Capital Ship Management Corp.
  • κ. Βασίλειος Κακαμούκας, Fleet Manager, The Britannia Steam Ship Insurance Association Limited.
  • κ. Γεώργιος Μιχαλιάνος, Μηχανικός Α’ E.N., Kyklades Maritime
  • κ. Δημήτριος Οικονόμου, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Euronav Ship Management (Hellas) Ltd.
  • καπτ. Άρης Πασαδαίος, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Pantheon Tankers Management Ltd.
  • κα Έλπη Πετράκη, Πρόεδρος- WISTA Hellas, Β’ Αντιπρόεδρος- ΕΕΝΜΑ & Operations/Chartering & Business Development Manager, Enea Management Inc.
  • καπτ. Ιωάννης Σιδερής, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Polembros Shipping
  • καπτ. Γεώργιος Γάφος, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Sun Enterprises / S. Livanos Hellas S.A.
  • Συντονιστής: καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Isalos.net

Στιγμιότυπα από την ημερίδα που παρακολούθησαν οι σπουδαστές των ΑΕΝ:

Στιγμιότυπα από τα Desks των συμμετεχουσών εταιρειών:

Στιγμιότυπα από τις ομαδικές φωτογραφίσεις των ΑΕΝ:

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή και υποστήριξη:

2022.4.8 - Isalos Sponsors (Κάθετη)