Η πρώτη φορά στα στενά του Μαγγελάνου

0

Γράμμα Ανθυποπλοιάρχου στην Isalos.net

Το πέρασμα ενός πλοίου από τον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό μπορεί να γίνει είτε πλέοντας ανοιχτά γύρω από το ακρωτήριο Cape Horn, γνωστό και ως Drake Passage, είτε από τα στενά του Μαγγελάνου.

Τα στενά του Μαγγελάνου εκτείνονται σε μήκος 330 ν.μ. Το μεγαλύτερο βύθισμα των στενών φτάνει τα 1.080 μ. και το μικρότερο βύθισμα περιορίζεται μόλις στα 28 μ. Κατά τη διάρκεια του περάσματος του πλοίου, η μικρότερη απόσταση από την ακτή περιορίζεται στα 5 στάδια και η μεγαλύτερη απόσταση φτάνει τα 9 ν.μ.

Το πέρασμα των στενών του Μαγγελάνου από το πλοίο μας έγινε τον Ιανουάριο. Το πλοίο μας είχε φορτώσει από το São Sebastião της Βραζιλίας αργό πετρέλαιο, με λιμένα εκφόρτωσης το Quintero της Χιλής. Καθώς το πλοίο έπλεε σε ολοένα και υψηλότερο γεωγραφικό πλάτος στο νότιο ημισφαίριο, το ζεστό τροπικό κλίμα της Βραζιλίας  αντικαταστάθηκε από το δροσερό καλοκαίρι της νότιας Χιλής.

Κατά την άφιξή μας στην Bahia Posesión επιβιβάστηκαν δύο πιλότοι, οι οποίοι, με την εμπειρία και τις γνώσεις που είχαν για τους τοπικούς κινδύνους της περιοχής, μας βοήθησαν να ξεκινήσουμε το πέρασμά μας με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά.

Άλλωστε, τα ρεύματα που μπορεί να συναντήσει ένα πλοίο εντός των στενών κυμαίνονται από 2 έως και 8 κόμβους και, παρόλο που έχουν την ίδια ή αντίθετη κατεύθυνση των πορειών των διερχόμενων πλοίων, απαιτούν τη μέγιστη προσοχή των μελών της ομάδας στη γέφυρα.

Η ομάδα μας είχε προετοιμαστεί κατάλληλα σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις απαιτήσεις του SMS της εταιρείας μας, κάνοντας όλους τους απαραίτητους ελέγχους πριν και κατά τη διέλευσή μας στα στενά και διαμορφώνοντας τις ομάδες και τις βάρδιες στη γέφυρα και στη μηχανή αντίστοιχα.

Έπειτα από περίπου 36 ώρες πλοήγησης, 26 φάρους, 9 σημαδούρες και ορισμένες απαιτητικές μανούβρες, ολοκληρώσαμε το πέρασμά μας από τα στενά του Μαγγελάνου.

Καθώς το λιμάνι εκφόρτωσης βρισκόταν στη Χιλή, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι πιλότοι θα παρέμεναν μαζί μας έως τον τελικό μας προορισμό και έπειτα θα επέστρεφαν αεροπορικώς, για να πραγματοποιήσουν το επόμενο πέρασμα του πλοίου.

Ορισμένες φορές, τα πλοία προτιμούν να διασχίζουν τα στενά του Μαγγελάνου, καθώς, αν και το πέρασμα συνοδεύεται από ένα υψηλό κόστος συνοδείας πιλότων και τελών, το πλοίο εξοικονομεί καύσιμα, καθώς διανύει περίπου 390 ν.μ. λιγότερα συγκριτικά με το Drake Passage. Παράλληλα, το πλοίο προστατεύεται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Drake Passage, ικανές να θέσουν σε κίνδυνο το πλήρωμα και το πλοίο.

Χωρίς αμφιβολία, τα όμορφα και μαγευτικά τοπία που συναντάει ο ναυτικός στα στενά του Μαγγελάνου μένουν πάντοτε χαραγμένα στη μνήμη. Οι εικόνες από τις χιονισμένες βουνοκορφές, τα στενά που θυμίζουν φιόρδ της Νορβηγίας και η άγρια φύση της Tierra del Fuego, δηλαδή της Γης της Πυρός, μένουν αξέχαστες.