Υιοθεσία Πλοίου: Μικροί Καπετάνιοι σε Μεγάλες Θάλασσες!

0

Μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα «υιοθετούν» πλοία και κάνουν νοερά ταξίδια στα πέρατα της γης εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και δίνοντας χαρά με τα γράμματά τους στους πλοιάρχους και τα πληρώματα ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

Το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου» (Adopt a Ship) βοηθάει τους μαθητές να κατανοήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει μέσα από πληροφορίες που λαμβάνουν για τις θαλάσσιες μεταφορές και τη ζωή στη θάλασσα. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του ΙΜΟ.

Οι μαθητές μέσω του Προγράμματος ανακαλύπτουν χώρες, λιμάνια, πολιτισμούς, θάλασσες και ωκεανούς, γνωρίζουν τις κατηγορίες πλοίων και τις δραστηριότητές τους, συλλέγουν στοιχεία για τη ναυτιλία, εξοικειώνονται με τη ζωή και το επάγγελμα του ναυτικού και των άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία, συνειδητοποιούν την ιδιαίτερη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας στο διεθνές εμπόριο και την διεθνή οικονομία. Επίσης, αναπτύσσονται οι ικανότητές τους για παρατήρηση, εν συναίσθηση, έρευνα, επικοινωνία και ομαδική εργασία.

Το πρόγραμμα προτείνεται για τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού (Δ’, Ε’, και ΣΤ’) και μπορεί να ερευνηθεί διαθεματικά με προεκτάσεις στα μαθήματα Γλώσσας, Μελέτης Περιβάλλοντος, Ιστορίας, Γεωγραφίας, Εικαστικών, Πληροφορικής, Μαθηματικών, Αγγλικών και Μουσικής.

Η υποδοχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από τη ναυτιλιακή κοινότητα ήταν ανέλπιστα θετική. Υλοποιείται ήδη 3 χρόνια στην Ελλάδα με αλματώδη άνοδο κάθε χρονιά. Ξεκινώντας δειλά το 2019 στον Πειραιά και στο Κολλέγιο Αθηνών με 7 τάξεις από 7 σχολικές μονάδες και 7 πλοία από 6 ναυτιλιακές εταιρείες, συμμετέχουν σήμερα 42 τάξεις από 25 σχολικές μονάδες (περισσότεροι από 1000 μαθητές, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας) με 42 «υιοθετημένα» πλοία από 24 ναυτιλιακές εταιρείες.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Project Connect, της οποίας το όραμα είναι η βιωσιμότητα της Ελληνικής ναυτιλίας και η συνέχιση της ναυτικής παράδοσης στην Ελλάδα, μέσα από την ανάπτυξη και πρακτική εκπαίδευση της νέας γενιάς, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική και να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στην διεθνή αγορά.

Σ΄ αυτή την πρωτοβουλία συμμετέχουν διαθέτοντας πλοία οι ναυτιλιακές εταιρείες, Μέλη της Project Connect:  Alpha Bulkers Shipmanagement, Arcadia Shipmanagement, Ariston Navigation, Astra Shipmanagement, Common Progress, Danaos Shipping, Eastern Mediterranean, Empire Bulkers, Empire Navigation, Empire Tankers, Eurobulk, Fafalios Shipping, Load Line Marine, Maran Gas Maritime, Maran Tankers Management, MedFerry, Phoenix Shipping & Trading, Pleiasdes, Queensway Navigation, Sea Traders, Seaven Tankers, StarBulk Carriers, Sun Enterprises & V-Ships.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δείτε το σχετικό video με το πρόγραμμα.