Το πολικό κλίμα και η κίνηση του αέρα στις τροπικές περιοχές

0

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Advances» πραγματεύεται το κατά πόσο επηρεάζονται από τις εκφάνσεις του πολικού κλίματος οι ανατολικοί άνεμοι στις τροπικές περιοχές.

Trade winds ή αλλιώς ανατολικοί άνεμοι ονομάζονται οι άνεμοι που ρέουν από την ανατολή προς τη δύση κατά μήκος του ισημερινού (μεταξύ 30°Β και 30°Ν). Οι ανατολικοί άνεμοι κινούνται από τα βορειοανατολικά του βόρειου ημισφαιρίου προς τα νοτιοανατολικά του νότιου ημισφαιρίου και ενισχύονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και κατά τη θερμή περίοδο της Αρκτικής. Οι πλοίαρχοι για αιώνες χρησιμοποιούν τους ανατολικούς ανέμους έτσι ώστε να μετακινούνται κατά μήκος των ωκεανών, δηλαδή από τον Ατλαντικό προς τον Ειρηνικό.

Οι ερευνητές, προκειμένου να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν το φαινόμενο επιρροής των ανατολικών ανέμων, δημιούργησαν μοντέλα προσομοίωσης που περιλάμβαναν ρεαλιστικές απεικονίσεις του ωκεανού, της ατμόσφαιρας, της ξηράς και του θαλάσσιου πάγου. Αν η κίνηση των πόλων ήταν μόνο ατμοσφαιρική, οι ερευνητές εξηγούν ότι θα υπήρχε σαφής απάντηση για τα ξαφνικά φαινόμενα ψύξης στην Ανταρκτική ή στην Αρκτική. Όμως, με βάση τα μοντέλα προσομοίωσης, φαίνεται ότι τα ψυχρά ύδατα στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό είναι σε θέση να μεταφέρουν αρκτική ψύξη μέσω των ανατολικών ανέμων στις τροπικές περιοχές.

Αξιοσημείωτη θα είναι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων στη μείωση της αβεβαιότητας στην πρόβλεψη του κλίματος των τροπικών περιοχών, καθώς και στη διερεύνηση των αμφίδρομων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των τροπικών και των πολικών περιοχών μελλοντικά. Τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να εξηγήσουν τους εξαιρετικά ισχυρούς ανατολικούς ανέμους που εμφανίζονται στον Ειρηνικό τις τελευταίες δεκαετίες.

Φωτό: Ante Hamersmi/ Unsplash