Covid-19 και προστασία της ψυχικής υγείας των ναυτικών

0

Η εργασία εν πλω στην ποντοπόρο ναυτιλία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα επάγγελμα που εκ φύσεως προϋποθέτει από τον ναυτικό ψυχική δύναμη, αντοχή και υπομονή.

Άλλωστε, η παραμονή των ναυτικών πολλούς μήνες σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, μακριά από την οικογένεια, τον κοινωνικό περίγυρο και την πατρίδα, αποτελούν συνθήκες με τις οποίες έχουν συμφιλιωθεί.

Ωστόσο, με τις δυσκολίες στις αλλαγές πληρωμάτων λόγω των περιορισμών στις διακρατικές μετακινήσεις και τις απαγορεύσεις στις άδειες εξόδου των πληρωμάτων στους λιμένες για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας του Covid-19, οι ναυτικοί έρχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, που επιβαρύνουν περαιτέρω την ψυχική τους υγεία.

Για τους παραπάνω λόγους, o ISWAN (International Seafarers’ Welfare and Assistance Network) έχει διοργανώσει μια ενημερωτική εκστρατεία, η οποία περιλαμβάνει ένα βίντεο/οδηγό σχετικά με τη σωστή διαχείριση της ψυχικής υγείας των ναυτικών.

Επίσης, η ίδια ενημερωτική εκστρατεία περιλαμβάνει τρεις οδηγούς αυτοβοήθειας και περισσότερο ενημερωτικό υλικό με γραφικές απεικονίσεις σχετικά με την ψυχική υγεία.

Η ψυχική υγεία αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα, που απασχολεί τους εργαζομένους στον χώρο της ναυτιλίας, και έχει γίνει πλέον αντιληπτό πως μόνο με μια συλλογική και στρατηγικά οργανωμένη δράση θα αντιμετωπιστεί το παραπάνω φαινόμενο, με στόχο την προστασία και την ασφάλεια των ναυτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.seafarerswelfare.org/seafarer-health-information-programme/good-mental-health