Το πρώτο ρυμουλκό καύσης αμμωνίας

0

Η NYK Line υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την IHI Power Systems Co. Ltd. και τον ιαπωνικό νηογνώμονα ClassNK για την ανάπτυξη του πρώτου ρυμουλκού στον κόσμο που θα χρησιμοποιεί για την πρόωσή του καύσιμο αμμωνίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η NYK Line, η αμμωνία αποτελεί ένα από τα εναλλακτικά καύσιμα τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικά καλές προοπτικές σε ό,τι αφορά τη μετάβαση της ναυτιλίας σε μια πιο βιώσιμη εποχή, καθώς οι εκπομπές άνθρακα κατά την καύση του είναι σχεδόν μηδενικές. Επιπλέον, η εταιρεία τονίζει ότι η χρήση υδρογόνου μηδενικών ανθρακούχων εκπομπών ως πρώτης ύλης για την παραγωγή καυσίμων αμμωνίας θα δώσει τη λύση στο ζήτημα των εκπομπών που παράγονται από την παγκόσμια ναυτιλία.

Οι εταιρείες έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν για την ανάπτυξη του ρυμουλκού καύσης LNG «Sakigake», το οποίο ναυπηγήθηκε το 2015 και ήταν το πρώτο ρυμουλκό στο είδος του στην Ιαπωνία. Για την υλοποίηση του νέου τους εγχειρήματος, οι εταιρείες θα χτίσουν πάνω στην εμπειρία και στις γνώσεις που έλαβαν από το project του 2015.

Για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους του 2020, οι εταιρείες θα δραστηριοποιηθούν κυρίως στην τεχνολογική ανάπτυξη του κελύφους, της μηχανής, καθώς και στην ανάπτυξη συστημάτων ασφαλούς πλοήγησης του ρυμουλκού.

Η NYK Line αναφέρει ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία της Ιαπωνίας αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην απανθρακοποίηση της διεθνούς ναυτιλίας, μέσω της χρήσης της αμμωνίας ως ναυτιλιακού καυσίμου.

Φωτό: www.nyk.com

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά