Isalos.net: Ποια η επόμενη μέρα για τις αερομεταφορές, την εμπορευματική και ναυτική κίνηση;

0

Οι δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο COVID-19 για τον κλάδο των αερομεταφορών, οι αλλαγές πληρωμάτων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας στο σύνολό της, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης του webinar με τίτλο «Επιστροφή στην κανονικότητα- Αλλαγές πληρωμάτων, επιβατική και εμπορευματική κίνηση με την επανεκκίνηση των πτήσεων», που διοργάνωσε την Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020 η πρωτοβουλία Isalos.net, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και με τη χορηγία της Franman.

Κατά τη διάρκεια του webinar οι εισηγητές εστίασαν στο «φλέγον» θέμα του επαναπατρισμού των ναυτικών καθώς και στις δυσκολίες που μοιραία αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στον κλάδο των μεταφορών. Πιο συγκεκριμένα, οι εισηγητές φάνηκαν να συμφωνούν ότι το ζήτημα των αλλαγών πληρωμάτων πρέπει να λυθεί άμεσα για την απρόσκοπτη συνέχιση του παγκοσμίου εμπορίου. Μάλιστα τόνισαν ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί απόρροια όχι μόνο της αναστολής των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών αλλά και των περιορισμών στις μετακινήσεις που επέβαλαν οι εθνικές κυβερνήσεις. Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι αλλαγές των πληρωμάτων απαιτούν μια συντονισμένη δράση κυβερνήσεων, λιμενικών αρχών και αεροπορικών εταιρειών. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της υγείας και της ασφάλειας των ναυτικών που βρίσκονται εν πλω, με τους εισηγητές να συμφωνούν ότι απαιτούνται μέτρα και εξοπλισμοί για όσους εισέρχονται στα πλοία για επιθεωρήσεις κ.λπ.

Ωστόσο, όπως σημείωσαν, στήριξη πρέπει να δοθεί και στους ναυτικούς, οι οποίοι λόγω των περιορισμών δεν έχουν τη δυνατότητα να ναυτολογηθούν στα πλοία και συνεπώς ενδέχεται να έρχονται αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες, καθώς δεν απασχολούνται.

Εφοδιαστική αλυσίδα και ο παράγοντας Κίνα

Δεδομένης της κατάστασης, οι εταιρείες logistics βιώνουν μια άνευ προηγουμένου δυσκολία στην καθημερινότητά τους καθώς αφενός έχει μειωθεί η ζήτηση και αφετέρου οι περιορισμοί στις μετακινήσεις καθιστούν δύσκολο τον όποιο προγραμματισμό τους. Οι εισηγητές συμφώνησαν ότι η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα στις μεταφορές και επεσήμαναν ότι η μετά-κορονοϊού εποχή απαιτεί διαδικασίες και συντονισμένες δράσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα. Μάλιστα δεν δίστασαν να εκφράσουν τον σκεπτικισμό τους για το γεγονός ότι ο τελικός καταναλωτής θα κληθεί να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος των μεταφορών.

Ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών στάθηκαν και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε ό,τι έχει να κάνει με την παροχή ανταλλακτικών και εφοδίων στα πλοία.

Οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή συνάντηση υπογράμμισαν επίσης τη μεγάλη εξάρτηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από την Κίνα και πρόσθεσαν ότι αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Γηραιά Ήπειρο να αναπτύξει την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή της, χωρίς βέβαια να ακολουθήσει τακτικές προστατευτισμού.

Ο κλάδος των αερομεταφορών

Οι εισηγητές- εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιριών ανέφεραν ως πρωταρχικό μέλημά τους τον ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτικών, πάντα όμως σύμφωνα με το βαθμό στον οποίο τους επιτρέπεται, δεδομένων των περιορισμών του εκάστοτε κράτους. Συζήτησαν παράλληλα για τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας στο πτητικό τους έργο, σημειώνοντας ότι η επιστροφή στα προ-κορονοϊού επίπεδα θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τη σχέση των αερομεταφορών με τη ναυτιλία, τόνισαν ότι παραδοσιακά η ναυτιλία αποτελούσε ραχοκοκαλιά για το πτητικό τους έργο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κρίσεων. Εξέφρασαν δε την άποψη ότι οι πτήσεις αποκλειστικά για την απρόσκοπτη μετακίνηση των ναυτικών αποτελεί μια καλή ιδέα, της οποίας το κόστος δεν είναι υψηλό και μάλιστα μπορεί να υλοποιηθεί σχετικά άμεσα. Άλλωστε και στο παρελθόν οι αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν σε πτήσεις ειδικού σκοπού.

Εν κατακλείδι οι εισηγητές στο webinar συμφώνησαν ότι ο κλάδος των μεταφορών θα είναι αρκετά διαφορετικός στην μετά-κορονοϊού εποχή και φάνηκαν αισιόδοξοι για το μέλλον, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει η απαραίτητη ανάληψη πρωτοβουλιών και σύμπνοια μεταξύ των κρατών.

Στο webinar συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτριος Αλεξόπουλος, Managing Director, Orpheus Marine Transport Corporation, Κωνσταντίνος Αχλαδίτης, Managing Director, Golden Cargo S.A., καπτ. Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, Managing Director, Nereus Shipping SA., Κωνσταντίνος Οικονόμου, CEO, Marine Tours, Γιάννης Πανταζόπουλος, Regional Manager- Greece Cyprus Turkey, Air France- KLM, Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, Regional Sales Manager Greece & Cyprus, Lufthansa.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.

Χορηγός Webinar:

TRANSPARENT LOGO

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

Screenshot 2020-04-28 at 9.56.05 PM