Saga Dawn: Το πλοίο που διαθέτει καινοτόμο σύστημα συγκράτησης φορτίου LNG

0

Του Νίκου Βεργούνη

Η εταιρεία Saga LNG Shipping παρέλαβε το 2020 το νεότευκτο πλοίο «Saga Dawn», το πρώτο στον κόσμο πλοίο μεταφοράς LNG το οποίο διαθέτει ένα καινοτόμο σύστημα συγκράτησης φορτίου που βασίζεται στις απαιτήσεις του ΙΜΟ για ανεξάρτητες δεξαμενές τύπου Α. Το χωρητικότητας 45.000 κ.μ. πλοίο, το οποίο είναι ταξινομημένο στον ABS, ναυπηγήθηκε από την China Merchants Heavy Industry στην Κίνα.

Το σύστημα LNT A-BOX® που διαθέτει το πλοίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία LNT Marine. Περιλαμβάνει ανεξάρτητες πρισματικές δεξαμενές φορτίου τύπου Α, οι οποίες υποστηρίζονται από στηρίγματα φύλλων ξύλου από κόντρα πλακέ και από ένα θερμομονωτικό υλικό το οποίο συνδέεται με το εσωτερικό του κύτους και λειτουργεί ως ανεξάρτητο δευτερεύον μέσο μόνωσης.

Ο Eric Kleess, αντιπρόεδρος του τμήματος Eastern Hemisphere Operations του ABS, ανέφερε σχετικά: «Ο ABS έχει προϊστορία στη συνεργασία με καινοτόμους του κλάδου του φυσικού αερίου παγκοσμίως, και είμαστε υπερήφανοι που το έργο αυτό εντάσσεται στη λίστα των επιτυχημένων έργων. Η καινοτομία είναι απαραίτητη για την εξέλιξη του κλάδου μας και αποστολή μας είναι να συνεργαζόμαστε με τους σχεδιαστές και τους κατασκευαστές, προκειμένου να εκμεταλλευόμαστε τα οφέλη των νέων σχεδιασμών, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην ασφάλεια.

Απόσπασμα από το άρθρο του Νίκου Βεργούνη με τίτλο «Ένα καινοτόμο σύστημα συγκράτησης φορτίου LNG», Ναυτικά Χρονικά, Φεβρουάριος 2020
 

Φωτό: ABS