Xριστούγεννα εν πλω: Η διήγηση ενός πλοιάρχου

0

Σ’ αυτή την κατεξοχήν γιορτή αγάπης και ζεστασιάς, το αίσθημα της μοναξιάς γίνεται πιο έντονο και η νοσταλγία της οικογένειας και των φίλων μεγαλύτερη. Ίσως αυτό να είναι το «τίμημα» για την αφοσίωση σε μια άλλη μεγάλη αγάπη, τη θάλασσα, που οι ναυτικοί μας υπηρετούν ακούραστα.

Η δημοσιογραφική ομάδα της Ιsalos.net και των Ναυτικών Χρονικών συνομίλησε με τον καπτ. Παναγιώτη Κουζάκο, πλοίαρχο της Sun Enterprises / S. Livanos Hellas.

Πώς δημιουργείται η γιορτινή ατμόσφαιρα τις άγιες μέρες εν πλω;

Το πλοίο είναι το δεύτερο σπίτι μας και προσπαθούμε να περάσουμε τις γιορτές οικογενειακά με όλο το πλήρωμα, αφού οι ημέρες των Χριστουγέννων  και πρωτοχρονιάς είναι συνδεδεμένες με τη θαλπωρή της οικογένειας. Μπορεί οι δικοί μας να είναι μακριά, αλλά αυτές τις μέρες τη θέση τους παίρνουν οι συνάδελφοι.

Από την παραμονή  στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο  δένδρο και τις τραπεζαρίες με διάφορα στολίδια και ετοιμάζονται τα παραδοσιακά γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Την ημέρα των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς ετοιμάζονται διάφορα λαχταριστά φαγητά. Η δημιουργία ενός εορταστικού περιβάλλοντος και η εύκολη σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τα σπίτια και τους δικούς μας ανθρώπους, μας κάνουν να νοιώθουμε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά τους.

Ως πλοίαρχος, πώς περνάτε το μήνυμα αγάπης, ειρήνης και χαράς σε συναδέλφους άλλων εθνικοτήτων και μη Χριστιανών;

Αυτές τις ευλογημένες ημέρες των Χριστουγέννων δείχνω μία ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στους συναδέλφους άλλων εθνικοτήτων και μη Χριστιανών. Οι ευχές μου προς αυτούς είναι εξίσου ανθρώπινες, αληθινές, επειδή και αυτοί μοιράζονται μαζί μας τον πόνο της ξενιτιάς.

Οι ευχές μου τους δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από το παρόν και να πάρουν δυνάμεις να διεκδικήσουν αυτά που ονειρεύονται τη χρονιά πού έρχεται.

Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη με την αλλαγή της χρονιάς?

Πολλές οι σκέψεις μου με την αλλαγή της χρονιάς.

Η πρώτη επιθυμία μου είναι του χρόνου τέτοιες ημέρες να τις περάσω με την αγαπημένη μου οικογένεια. Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει την ειρήνη παντού, να επικρατήσει η λογική και ο κόσμος να ζήσει ειρηνικά με νέες ελπίδες και προσδοκίες χωρίς βάσανα, μετανάστευση και απώλειες αθώων ανθρώπων προς χάριν των οικονομικών συμφερόντων.

Μεγάλη είναι η ανησυχία μου με την επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη μας. Πρέπει  με τη νέα χρονιά να σταματήσει επιτέλους η αδιαφορία μας απέναντι στην υπερθέρμανση, κλιματική αλλαγή και την αλόγιστη χρήση του πλαστικού που μολύνει τους ωκεανούς μας.

Ελπίζω οι παγκόσμιοι οργανισμοί περιβάλλοντος να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο να ενημερώσουν και να βελτιώσουν τις γνώσεις των ανθρώπων ώστε να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση σε περιβαλλοντικά θέματα.

20180714_074237

Ποια Χριστούγεννα εν πλω θα σας μείνουν αξέχαστα;

Σαν πλοίαρχος ένοιωθα την υποχρέωση τις ημέρες των Χριστουγεννιάτικων εορτών να αλλάξω την ρουτίνα του πλοίου και να μετριάσω τον πόνο του πληρώματος από τη σκέψη των οικογενειών τους που έχουν αφήσει πίσω τους.

Πριν κάποια χρόνια, την παραμονή στολίστηκε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο και έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την επόμενη ημέρα. Ο μάγειρας ετοίμασε τα καθιερωμένα γλυκά, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Την ημέρα των Χριστουγέννων συγκεντρώθηκε όλο το πλήρωμα σε μία τραπεζαρία και γιορτάσαμε οικογενειακά. Υπό τον ήχο της νησιώτικης και λαϊκής μουσικής έγινε ένα πολύ ευχάριστο γλέντι που δε θα το ξεχάσω ποτέ.

Το δεξαμενόπλοιο Amazon Victory

Το δεξαμενόπλοιο Amazon Victory υπό τη διαχείριση της Sun Enterprises S. Livanos Hellas

Περιγράψτε μας μια εικόνα Χριστουγεννιάτικη από ένα λιμάνι που αγαπάτε

Αξέχαστες θα μου μείνουν οι ημέρες των Χριστουγέννων που πέρασα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης με τους φωτισμένους δρόμους και τους φαντασμαγορικούς ουρανοξύστες. Όλα τα πολυκαταστήματα με τις στολισμένες εορταστικές βιτρίνες, τους πολύχρωμους διαδρόμους και τις Χριστουγεννιάτικες μελωδίες που έδιναν ένα παραμυθένιο σύνολο.

Αυτή η εικόνα έκανε για λίγο να αγαλλιάσει η ψυχή μου, αλλά και να έλθουν στη σκέψη μου τα αγαπημένα μου πρόσωπα που είναι μακριά, η γυναίκα και τα παιδιά μου, οι συγγενείς και φίλοι μου, που λαχταρούσα να τους είχα κοντά μου αυτές τις άγιες μέρες.

Και τέλος, πείτε μας μια ευχή για τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους

Χρόνια πολλά σε όλους τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Ο καινούργιος χρόνος να σας φέρει υγεία, αγάπη, ελπίδα  και να έχετε πάντα καλές θάλασσες!

H Ιsalos.net και τα Ναυτικά Χρονικά εύχονται και αυτά με τη σειρά τους καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα σε όλους τους ναυτικούς.