Τα βιοκαύσιμα εισέρχονται δυναμικά στη ναυτιλία

0

Η ναυτιλιακή εταιρεία NORDEN πρόκειται να συνεργαστεί με την Kvasir Technologies, μια spin-out εταιρεία του Πολυτεχνείου της Δανίας, η οποία διαθέτει μια πατενταρισμένη τεχνολογία για την παραγωγή καυσίμου από φυτικά υλικά.

Η Kvasir Technologies ειδικεύεται στη μετατροπή του μέρους της βιομάζας που είναι γνωστό ως λιγνίνη και στη χρήση αυτής για την παραγωγή καυσίμων. Η λιγνίνη θεωρείται συχνά ως απόβλητο και απορρίπτεται χωρίς να χρησιμοποιείται, ενώ είναι εύκολα προσβάσιμη και σε μεγάλες ποσότητες, διαθέτοντας έτσι έναν υψηλό βαθμό κλιμακοθετησιμότητας σε σύγκριση με άλλες πρώτες ύλες.

Η εύρεση αποδοτικότερων και πιο οικολογικών εναλλακτικών καυσίμων προκειμένου να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί προτεραιότητα της NORDEN, η οποία έχει αποκτήσει ήδη εμπειρία στη δοκιμή βιοκαυσίμων. Τον Σεπτέμβριο του 2018, η NORDEN έγινε η πρώτη εταιρεία που πραγματοποίησε δοκιμαστικό ταξίδι με μεγάλο ποντοπόρο πλοίο που χρησιμοποιούσε βιοκαύσιμο μηδενικών εκπομπών CΟ2.

Σε μεταγενέστερο στάδιο κατά τη διάρκεια της συνεργασίας των δύο εταιρειών θα διεξαχθεί μια δοκιμή πλήρους κλίμακας του βιοκαυσίμου της Kvasir σε πλοίο της NORDEN, με σκοπό να μελετηθούν καλύτερα τα χαρακτηριστικά του εν λόγω βιοκαυσίμου και να αποδειχθεί η καταλληλότητά του ως ένα εναλλακτικό καύσιμο ναυτιλίας που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Φωτό: WikimediaImages/Pixabay

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά