Υπερσύγχρονα και γιγαντιαία τα κρουαζιερόπλοια του αύριο

0

Η συνεχής αύξηση της ζήτησης για κρουαζιέρα έχει οδηγήσει τις εταιρείες κρουαζιέρας σε ναυπηγήσεις νέων πλοίων, τεχνολογικά προηγμένων και ενεργειακά αποδοτικών, καθώς ο ανταγωνισμός στην εν λόγω αγορά είναι έντονος.

Στον υπάρχοντα στόλο των 400 πλοίων αναμένεται να προστεθούν έως το 2027 επιπλέον 100 κρουαζιερόπλοια, με δυνατότητα φιλοξενίας άνω των 800.000 ατόμων. Μόνο για το 2019 αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά τουλάχιστον 18 νέα πλοία.

Πρόσφατα η Royal Caribbean παρέλαβε από τη Meyer Werft το κρουαζιερόπλοιο «Spectrum of the Seas», κατηγορίας Quantum-Ultra class, με χωρητικότητα 169.000 τόνους, μήκος 347,1 μ. και πλάτος 41,4 μ., το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 4.246 επιβάτες.

Το νέο πλοίο της Royal Caribbean διαθέτει ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των αέριων ρύπων, αλλά και υβριδικά scrubbers.

Επίσης, ο μεγαλύτερος όμιλος κρουαζιέρας παγκοσμίως, η Carnival Corporation, πρόκειται να εντάξει στον στόλο του τέσσερα επιπλέον κρουαζιερόπλοια εντός του 2019, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος τριών brand names του, της Carnival Cruise Line, της Costa Cruises και της Princess Cruises.

Τα τέσσερα αυτά πλοία αποτελούν μέρος της στρατηγικής ανανέωσης του στόλου της Carnival Corporation με είκοσι νέα πλοία, τα οποία αναμένεται να παραλάβει εντός της περιόδου 2019-2025.

H Carnival Cruise Line πρόκειται να υποδεχτεί το νέο «Carnival Panorama» στις 11 Δεκεμβρίου 2019, το οποίο θα έχει ως home port τον λιμένα του Long Beach, αποτελώντας το πρώτο πλοίο της εταιρείας τα τελευταία είκοσι χρόνια που θα διαθέτει home port στην Καλιφόρνια.

Εντός του 2019, η Princess Cruises αναμένεται να καλωσορίσει το «Sky Princess», κρουαζιερόπλοιο χωρητικότητας 143.700 τόνων και με δυνατότητα μεταφοράς 3.660 επιβατών, το οποίο θα πραγματοποιεί κρουαζιέρες στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, το κρουαζιερόπλοιο «Costa Venezia» θα ενταχθεί στον στόλο της Costa Cruises, αποτελώντας το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας το οποίο θα προορίζεται για τις ανάγκες της κινεζικής αγοράς, μεταφέροντας 5.260 επιβάτες.

Τέλος, στον στόλο της Costa Cruises θα ενταχθεί το «Costa Smeralda», χωρητικότητας 182.700 τόνων, το οποίο θα αποτελεί το πρώτο πλοίο της εταιρείας που θα καταναλώνει ως καύσιμο LNG. Το «Costa Smeralda» θα ξεκινήσει το παρθενικό του ταξίδι από το Αμβούργο στις 20 Οκτωβρίου 2019.

Στρατηγική ανανέωσης του στόλου της ακολουθεί και η MSC Cruises, παραλαμβάνοντας τον περασμένο Μάρτιο το νέο της «στολίδι», το «MSC Bellissima», το οποίο διαθέτει μια σειρά καινοτόμων τεχνολογιών προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αποτελώντας το τέταρτο κρουαζιερόπλοιο που εντάσσεται στον στόλο της MSC Cruises σε λιγότερο από δύο χρόνια. Να σημειωθεί, τέλος, ότι το πρόγραμμα της MSC Cruises περιλαμβάνει δεκατρία ακόμα υπό ναυπήγηση κρουαζιερόπλοια, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στον υφιστάμενο στόλο της ηγέτιδος στην αγορά κρουαζιέρας εταιρείας.

Επίσης, η MSC Cruises και τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri ανακοίνωσαν ότι έβαλαν τις τελικές υπογραφές για τη ναυπήγηση τεσσάρων υπερπολυτελών κρουαζιερόπλοιων, συνολικού κόστους 2 δις ευρώ.

Τα κρουαζιερόπλοια, χωρητικότητας 64.000 τόνων έκαστο, θα είναι τεχνολογικά προηγμένα και φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ θα διαθέτουν 481 σουίτες.

Απόσπασμα από τo άρθρο με τίτλο «Οι ναυπηγήσεις υπερσύγχρονων και γιγαντιαίων κρουαζιερόπλοιων», Ναυτικά Χρονικά, Μάιος 2019, σ. 85