Μια πλήρως αυτοματοποιημένη πλοήγηση από λιμάνι σε λιμάνι

0

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα σετ δοκιμών πάνω στη λύση αυτοματοποιημένης πλοήγησης από λιμάνι σε λιμάνι. Σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση, παρουσία της Νορβηγικής Ναυτιλιακής Αρχής (NMA), το σύστημα δοκιμάστηκε στο επιβατηγό- οχηματαγωγό πλοίο Folgefonn πραγματοποιώντας μια πλήρως αυτόνομη διαδρομή από προβλήτα σε προβλήτα, και στα τρία λιμάνια τα οποία εξυπηρετούν το πλοίο.

Η πλοήγηση του πλοίου ελέγχεται χρησιμοποιώντας σημεία και διαδρομές, μέσα από τα οποία το πλοίο καθοδητείται προς τον επόμενό του προορισμό. Η συσκευή ελέγχου, η οποία βασίζεται στο υπάρχον σύστημα δυναμικής τοποθέτησης της Wärtsilä, ελέγχει την ταχύτητα, τη θέση και την πορεία του πλοίου. Το GNSS χρησιμοποιείται ως ο βασικός αισθητήρας, ενώ το Wärtsilä Guidance Marine CyScan AS δοκιμάζεται ως δευτερεύον αισθητήρας θέσης για την προσέγγιση στην προβλήτα.

Η επιτυχής ολοκλήρωση των συγκεκριμένων δοκιμών έχει τεράστια σημασία. Μόλις ο διαχειριστής επέλεξε τον επόμενο προορισμό, η λειτουργία ξεκίνησε απλά με την επιλογή “Sail”, η οποία επέτρεψε στην αυτόνομη συσκευή χειρισμού να πάρει τον έλεγχο του πλοίου. Το πλοίο αναχώρησε από την προβλήτα, πραγματοποίησε ελιγμούς κατά την έξοδό του από το λιμάνι, έπλευσε μέχρι το επόμενο λιμάνι, εισήλθε σε αυτό και προσέδεσε στην προβλήτα, και όλα αυτά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Πιστεύεται ότι αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια για πλήρως αυτοματοποιημένη πλοήγηση από λιμάνι σε λιμάνι, χωρίς να υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση, για ένα πλοίο τέτοιου μεγέθους.

Φωτό: Wartsila

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά