Παρουσιάστηκε ένα νέο, προηγμένο σύστημα μείωσης εκπομπών SOx

0

Η ιαπωνική Mitsubishi Shipbuilding και η Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS) έχουν αναπτύξει από κοινού ένα προηγμένο σύστημα περιορισμού των εκπομπών SOx, κατάλληλο για πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Όπως αναφέρουν οι εταιρείες, το σύστημα με την ονομασία Active Funnel περιλαμβάνει μια βελτιστοποιημένη δομή scrubber, η οποία μειώνει το διοξείδιο του θείου (SO2) στα καυσαέρια των καυσίμων με περιεκτικότητα σε θείο 3,5% στα επίπεδα των καυσίμων με περιεκτικότητα σε θείο 0,1%, καλύπτοντας έτσι τους νέους κανονισμούς για τις εκπομπές SOx που πρόκειται να ισχύσουν σε παγκόσμιο επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου 2020.

«Το Active Funnel είναι η πλέον κατάλληλη λύση για πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με υψηλές εκπομπές καυσαερίων και περιορισμένο χώρο εγκατάστασης συστημάτων μείωσης των SOx», σύμφωνα με τη Mitsubishi Shipbuilding.

Όπως εξηγεί η εταιρεία, το εν λόγω σύστημα μπορεί να αποθειώσει μεγάλες ποσότητες καυσαερίων, ενώ ο ευέλικτος σχεδιασμός του καθιστά την εγκατάστασή του ευκολότερη, ακόμα και σε στενούς χώρους, χωρίς να επηρεάζει τη χωρητικότητα των πλοίων σε containers. Επιπλέον, το Active Funnel είναι κατάλληλο για εγκατάσταση σε υπάρχοντα πλοία, δεδομένου ότι παρέχεται ως ξεχωριστή μονάδα και η τοποθέτησή του απαιτεί λίγο χρόνο.

Η σειρά των συστημάτων Active Funnel αναμένεται να τοποθετηθεί στο μέλλον και σε πλοία μεταφοράς πετρελαίου κατηγορίας VLCC χωρητικότητας 200.000-310.000 dwt, καθώς και σε φορτηγά πλοία κατηγορίας VLOC.