Ήρθε το τέλος των ναυτιλιακών κύκλων;

0

Αν και οι εταιρείες στην Ακτή Μιαούλη και στις γειτονικές οδούς των όμορων δήμων είναι συγκρατημένα αισιόδοξες για την πορεία της ναυλαγοράς στα ξηρά, εντούτοις κανείς δεν φαίνεται να συμμερίζεται την υπεραισιοδοξία πολλών αναλυτών του βορρά.

Όπως μας εξηγούν οι πιο έμπειροι γνώστες εντός των διαχειριστριών εταιρειών, ο BDI δεν εμφανίζει την επαναληπτικότητα των κύκλων όπως καταγραφόταν πριν από κάποια χρόνια και, κυρίως, τις προηγούμενες δεκαετίες. «Δεν υπάρχουν πλέον κύκλοι, αλλά απότομα σκαμπανεβάσματα που θυμίζουν καρδιογράφημα», μας εξηγεί γενικός διευθυντής σημαντικότητης ναυτιλιακής εταιρείας, με μακρά παράδοση στο ναυτιλιακό επιχειρείν. Και συμπληρώνει ότι «οι μελετητές, αλλά κυρίως οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, δεν πρέπει να εξηγούν τις διακυμάνσεις της ναυλαγοράς εστιάζοντας στην κυκλικότητα της αγοράς και στην κυκλική ή αντικυκλική συμπεριφορά των πλοιοκτητών, αφού όχι μόνο οι συνιστώσες του εξωτερικού περιβάλλοντος αλλά και οι κανόνες της προσφοράς στο εσωτερικό περιβάλλον της ναυτιλίας έχουν αλλάξει θεμελιωδώς.

Άλλος παρατηρητής και γνώστης, επικουρώντας αυτή την άποψη, τόνισε ότι η ίδια η ναυτιλιακή αγορά δεν συμπεριφέρεται με την ωριμότητα και κυρίως την υπευθυνότητα που κατέγραφαν παλαιότερα οι πιο παραδοσιακοί, που δεν αγόραζαν πλοία και κυρίως δεν ναυπηγούσαν νεότευκτα χωρίς μια κάποια σίγουρη προοπτική.

Ακόμα και πριν από λίγους μήνες που ο BDI έδειξε αυξητική τάξη, υπήρξαν πλοιοκτήτες που βιάστηκαν να ξαναπαραγγείλουν πλοία. Οι πιο παραδοσιακοί λοιπόν θεωρούν ότι οι αλλοδαπές Σειρήνες της ναυτιλίας δεν πρέπει να γοητεύουν τους «νεότερους» ως προς την εμπειρία και τη γνώση πλοιο- κτήτες που μπορεί να βιαστούν σε παραγγελίες που μετέπειτα όχι μόνο θα μετανιώσουν, αλλά και θα επιβαρύνουν την ήδη κορεσμένη αγορά.

Πολλοί έμπειροι θεωρούν ότι με τη σημερινή κατάσταση, τόσο στα υγρά όσο και στα ξηρά, όση ανέλιξη και να εμφανίζουν οι ανάγκες για τη ζήτηση φορτίων, η υπερπροσφορά πλοίων θα συνεχίσει να δημιουργεί εμπόδια και αγωνίες για την επιβίωση ειδικά των μικρών, ως προς τον αριθμό πλοίων, εταιρειών.

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Tο τέλος των ναυτιλιακών κύκλων», Ναυτικά Χρονικά, Μάρτιος 2018, σ. 18