καπτ. Παναγιώτης Τσάκος: ίδρυση ιδιωτικού Ναυτικού Λυκείου στη Χίο

0

Ο καπτ. Παναγιώτης Τσάκος ανακοίνωσε την ίδρυση ενός μη- κερδοσκοπικού επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής και Τεχνικής κατεύθυνσης στη Χίο, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το Σεπτέμβριο του 2018.

Το νέο Λύκειο θα υιοθετεί τις προδιαγραφές των ιδιωτικών Λυκείων της χώρας, θα εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ το πρόγραμμα σπουδών του θα καθορίζεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Χίου.

Την ανακοίνωση του οραματικού σχεδίου για τη σταδιακή μετατροπή της Χίου σε κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης της χώρας ανακοίνωσε ο καπτ. Παναγιώτης Τσάκος, κατά τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς στο «Σπίτι της Μαρίας», αντιλαμβανόμενος πως ο κρίκος Ναυτιλίας και Ελλήνων έχει «αδυνατίσει» σημαντικά στις μέρες μας, ενώ το ναυτεργατικό δυναμικό συνεχώς συρρικνώνεται. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο Καρδαμυλίτης καπετάνιος και πλοιοκτήτης «οραματιζόμαστε μία σχολική μονάδα σαν κυψέλη μάθησης, γνώσης και αριστείας, όπου θα προετοιμάζει και θα γαλουχεί από τρυφερή ηλικία νέους και νέες, εφοδιάζοντας τους, με τα απαραίτητα προσόντα, ώστε εν καιρώ να εξελιχθούν στους αυριανούς ηγέτες της Ελληνικής Ναυτιλίας».

Για την ίδρυση του μη- κερδοσκοπικού επαγγελματικού Λυκείου, ο καπτ. Παναγιώτης Τσάκος σύστησε αρμόδια επιτροπή, με πρόεδρο την αντιπλοίαρχο του Λ.Σ. (ε.α) Καλλιπολίτου Βενετία, πρώην διευθύντρια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ, τον καθηγητή Ναυτιλίας και Χρηματοοικονομικών Επιστημών στο CASS Business School, City University of London, Κωνσταντίνο Γραμμένο καθώς και πρόεδρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, τον κ. Ιωάννη Μανδάλα μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος και διευθύνοντα σύμβουλο της Mediterra καθώς και το γενικό διευθυντή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Μιχάλη Μπελέγρη.

Το νέο Λύκειο έχει ως βασικό στόχο την παροχή ενός σύγχρονου Ναυτικού Λυκείου στην Ελληνική κοινωνία, εναρμονισμένου με τις τεχνολογικές απαιτήσεις και ραγδαίες εξελίξεις της εποχής. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, Διεθνές Κέντρο Έρευνας & Παράδοσης, με το προτεινόμενο έργο, αναδεικνύει την ναυτιλία σε στρατηγικό άξονα ανάπτυξης για το νησί της Χίου, καθώς σε συνέχεια των ΑΕΝ σε Χίο και Οινούσσες καθώς και του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έρχεται να προσθέσει ένα σύγχρονο, πρότυπο, ιδιωτικό Ναυτικό Λύκειο προσφέροντας στην παγκόσμια ναυτιλία ναυτικούς με σύγχρονες γνώσεις.

Σημειώνεται πως το Πρότυπο Λύκειο θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, θα υπάρχει όμως αντίτιμο συμμετοχής των μαθητών στον κύκλο σπουδών, το οποίο δεν έχει έως σήμερα καθοριστεί και το οποίο θα επενδύεται στην λειτουργία και διαρκή αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών.

Οι μαθητές μετά την αποφοίτηση τους από το επαγγελματικό Λύκειο Ναυτικής και Τεχνικής κατεύθυνσης, θα έχουν τις ακόλουθες επιλογές:
– να αποκτήσουν δίπλωμα έως και 2ου Μηχανικού ή Υποπλοιάρχου, έπειτα από θαλάσσια υπηρεσία 24 μηνών
– να εργαστούν ως κατώτερα πληρώματα αμέσως μετά την αποφοίτηση τους
– να εισαχθούν σε ΑΕΝ της χώρας μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων
– να εισαχθούν σε Τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων

Η μεγάλη σημασία της πρότασης που εισηγείται και θα υιοθετήσει ο καπετάνιος, αφορά τις μεγάλες δυνατότητες και πολυάριθμες επιλογές που θα παρέχονται στους μαθητές για μετέπειτα σταδιοδρομία ή και εξέλιξη στα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα.