Ο ρόλος της Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού στη ναυτιλία

0

Για τη διασφάλιση της ομαλής επιχειρησιακής λειτουργίας αλλά και της αναπτυξιακής προοπτικής μιας επιχείρησης προϋπόθεση αποτελεί η σωστή επιλογή και αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων που αυτή διαθέτει. Ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της ναυτιλίας αλλά και του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου το ζήτημα της ορθής επιλογής και αξιοποίησης του έμψυχου δυναμικού συνιστά μια κρίσιμη διαδικασία με δεδομένο πως οι ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές επιχειρήσεις καλούνται να εργαστούν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, σε διεθνές επίπεδο. Στο τεύχος του Ιουνίου- Ιουλίου 2017 των «Ναυτικών Χρονικών» φιλοξενήθηκαν οι απόψεις απόψεις διευθυντικών στελεχών των τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού ορισμένων από τις πλέον σημαντικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν. Μία από τις ερωτήσεις που απάντησαν είναι η ακόλουθη:

Έχει επηρεάσει και με ποιο τρόπο η οικονομική κρίση στην Ελλάδα την προσφορά ανθρώπινου δυναμικού στη δική σας εταιρεία. Πώς διαχειρίζεστε τη σημερινή κατάσταση;

Του Αλέξανδρου Μαρασλίδη, Human Resources Manager, Angelicoussis Group

Παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, υπάρχει στον χώρο της ναυτιλίας ένα συνεχές talent war και έλλειψη στελεχών με εξειδικευμένες γνώσεις. Δυστυχώς η εύρεση ενός έμπειρου στελέχους με τον επιθυμητό βαθμό εργασιακής εμπειρίας (know- how) και δεξιοτήτων (soft competencies) είναι αρκετά δύσκολη σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για διευθυντική θέση. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στην εκπαίδευση που παρέχεται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στις επιχειρησιακές ανάγκες μιας ναυτιλιακής επιχείρησης.

Της Ταλίν Τσαλικιάν, Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού, Celestyal Cruises

Όλες οι σπουδαίες εταιρείες δεν σταματούν ποτέ να αναζητούν ταλέντα. Ακόμα και αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για κάλυψη θέσεων εργασίας, εξετάζουμε όλα τα βιογραφικά που λαμβάνουμε, ξεχωρίζουμε αυτά που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να ταιριάξουν στην κουλτούρα μας στο μέλλον και ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους. Αυτό αποτελεί τη βάση για τον ορθό προγραμματισμό διαδοχής.

Επίσης, τακτικά, μας προσκαλούν σε διάφορα πανεπιστήμια και οργανισμούς για να μιλήσουμε στους μαθητές και συχνά καλώ τους ανθρώπους από το ακροατήριο να μας προωθήσουν το βιογραφικό τους. Σε πολλές περιπτώσεις έχω βοηθήσει διάφορους φοιτητές –και πρόσφατα αποφοίτους– για τη διαμόρφωση του προφίλ τους, έτσι ώστε να γίνουν πιο ελκυστικοί σε πιθανούς εργοδότες. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, ταλαντούχοι άνθρωποι που ξεχωρίζουν δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν, ακόμα και αν υπάρχει πληθώρα υποψηφίων εκεί έξω.

Της Χρύσας Καβάγια, HR Manager, Jotun Hellas & Jotun Cyprus Ltd

Υπάρχει σαφέστατα μια αυξημένη προσφορά βιογραφικών σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Βιογραφικά τα οποία τυγχάνει αρκετές φορές να μη σχετίζονται με μια προκηρυσσόμενη θέση εργασίας. Οφείλει μια εταιρεία να απαντήσει με ειλικρίνεια και σεβασμό στα βιογραφικά που λαμβάνει, ακόμα και αν δεν υπάρχει η άμεση δυνατότητα απορρόφησης ενός υποψηφίου.

Η Jotun είναι μια εταιρεία με μακροπρόθεσμους στόχους, που βλέπει το «αύριο», μετά την κρίση, και όχι μόνο το «σήμερα», και με αυτή τη λογική επενδύει στον ανθρώπινο παράγοντα. Τα τελευταία χρόνια, η Jotun Hellas, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, προέβη στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ακολουθώντας διαφανή τρόπο επιλογής υποψηφίων με γνώμονα πρωταρχικά τις δυνατότητες του υποψηφίου να ενταχθεί στην εταιρική κουλτούρα και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προσφερόμενης θέσης εργασίας, αλλά παράλληλα και τη δυνατότητα της εταιρείας να προσφέρει στον υπάλληλο ένα σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον.

Της Δρος Μαρίας Προγουλάκη, Green-Jakobsen A/S, Regional Representative, Senior Consultant

Η οικονομική κρίση που βιώνουν πολλοί επιχειρηματικοί κλάδοι στην Ελλάδα, όπως ο κατασκευαστικός, το λιανικό εμπόριο κ.ά., δημιούργησε σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας την εντύπωση της ελπίδας για απασχόληση στη ναυτιλία. Ο όρος «εντύπωση» χρησιμοποιείται διότι είναι σχετικά εσφαλμένη, αφού και η ναυτιλία βιώνει διεθνώς μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, με πτώση στη ναυλαγορά των ξηρών φορτίων και υπερπροσφορά πλοίων που έχει οδηγήσει σε εξαιρετική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς στόλου και ζήτησης μεταφορικής υπηρεσίας.

Οι παράγοντες αυτοί, όπως και όλοι οι άλλοι που επιδρούν στον δυναμικό τρόπο λειτουργίας και στην κερδοφορία στον ναυτιλιακό κλάδο, είναι σύνθετοι. Το πιο κρίσιμο όμως είναι ότι είναι άγνωστοι ή πολύ δύσκολο να κατανοηθούν από ανθρώπινο δυναμικό που δεν έχει εμπειρία και γνώση της ναυτιλίας. Ο ναυτιλιακός κλάδος, λοιπόν, μπορεί να δίνει ελπίδα για επαγγελματική αποκατάσταση, όμως είναι πολύ απαιτητικός. Η ραγδαία λοιπόν στροφή στη ναυτιλιακή εκπαίδευση έχει δημιουργήσει τεράστια προσφορά αποφοίτων ναυτιλιακών προγραμμάτων, οδηγώντας σε σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους, αφού η απορρόφηση όλων είναι μη δυνατή. Από την άλλη, το τεράστιο ενδιαφέρον για φοίτηση σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και σταδιοδρομία στο ναυτικό επάγγελμα είναι πέρα για πέρα θετικό και θεμιτό. Η αγορά ναυτεργατικού δυναμικού Ελλήνων σημείωσε καμπή στη νεότερη ιστορία της, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει χάσμα μεταξύ των συνταξιοδοτημένων/συνταξιοδοτούμενων και της νέας γενιάς.

Συνεπώς το ότι η κρίση οδηγεί στη θάλασσα σημαίνει ευκαιρίες για όλους τους εμπλεκομένους, δηλαδή εργοδότες, εργαζομένους, εκπαιδευτές, μεσάζοντες, αλλά κυρίως για τον ίδιο τον κλάδο, που διαθέτει πλέον ανθρώπους με υψηλή, ποιοτική εκπαίδευση και θέληση για δουλειά.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το αφιέρωμα στη Ναυτιλία και τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο τεύχος Ιουνίου- Ιουλίου 2017 των «Ναυτικών Χρονικών», σελ. 76- 78.