Οικονομικο Πανεπιστήμιο Αθηνών – MSc in International Shipping, Finance and Management

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικές Πληροφορίες
Η ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προέκυψε ως ιστορική αναγκαιότητα των συντελούμενων στη χώρα οικονομικών, τεχνολογικών και κοινωνικών αλλαγών στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού. Από την ίδρυσή του μέχρι και τις μέρες μας, η πορεία του Οικονομικού Πανεπιστήμιου χαρακτηρίζεται από μία διαρκή προσπάθεια παρακολούθησης των πολύπλευρων εξελίξεων της ελληνικής και διεθνούς κοινωνίας. Η προσαρμοστικότητα και ο δυναμισμός που αυτό επέδειξε, βοήθησαν, ώστε να εξελιχθεί από μία Σχολή Κλασσικών και Εμπορικών Σπουδών σε ένα σύγχρονο και δυναμικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα οικονομικο-τεχνικού χαρακτήρα, το οποίο δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη των Κλασικών Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, αλλά επεκτείνεται και στις σύγχρονες επιστήμες των Αποφάσεων και της Πληροφορικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση των ποσοτικών μεθόδων και των νέων τεχνολογιών.

Αναλυτικές πληροφορίες για την οργάνωση, λειτουργία και διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του, εδώ.

Ιστορική Ανασκόπηση
Με στόχο την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση του αναγνώστη, η ιστορία του Πανεπιστημίου θα μπορούσε να διακριθεί σε τέσσερις περιόδους: α) από το 1919 έως το 1950, β) από 1950 έως το 1970, γ) από το 1970 έως το 1990 και δ) από το 1990 έως σήμερα.

Την αναλυτική ιστορία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του, εδώ.

Εγκαταστάσεις
Το κεντρικό κτηριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου βρίσκεται στην οδό Πατησίων 76. Οι τέσσερις κύριες είσοδοι στο κεντρικό κτήριο είναι από τις οδούς Πατησίων, Δεριγνύ, Αντωνιάδου και Μαυροματαίων.

AUEB_Entrance_1

Επιπλέον κτήρια που εξυπηρετούν τις ανάγκες του Πανεπιστημίου (κυρίως ως γραφεία καθηγητών) βρίσκονται στις οδούς Κοδριγκτώνος 12, Δεριγνύ 12, Πατησίων 80 και Ύδρας 28.
Εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηρίων και σεμιναρίων, το Κέντρο Η/Υ, την υπερσύγχρονη Aίθουσα Εικονικής Διδασκαλίας και το Ηλεκτρονικό Κέντρο Τηλεκπαίδευσης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει μια από τις ωραιότερες αίθουσες Τελετών, καθώς και χώρους αναψυχής, όπως το φοιτητικό στέκι κ.ά. Μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου λειτουργούν, επίσης, εστιατόριο και κυλικείο, όπου προσφέρονται φαγητό, αναψυκτικά κ.λπ.

Επίσης, λειτουργεί το Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών και Έρευνας του ΟΠΑ σε νέο σύγχρονο κτίριο επί των οδών Ευελπίδων 47 και Λευκάδος.

Περισσότερες πληροφορίες για το τρόπο πρόσβασης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον κόσμο
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεργάζεται με περισσότερα από 200 Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τόσο μέσα από το πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ για φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, όσο και μέσω ερευνητικών και άλλων ακαδημαϊκών προγραμμάτων. Οι φοιτητές είναι εξαιρετικά δραστήριοι σε πρωτοβουλίες σχετικές με επιχειρηματικότητα και καινοτομία, ενώ το διδακτικό προσωπικό λαμβάνει σημαντικές διακρίσεις και θέσεις σε οργανισμούς και επιστημονικές επιτροπές διεθνούς κύρους, γεγονός που μαρτυρά την υψηλή ποιότητά του στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει.

Επίσης, στο ΟΠΑ λειτουργούν 10 Μεταπτυχιακά προγράμματα στα Αγγλικά: MBA International (full time & part time), MSc in Accounting and Finance (full time & part time), Marketing & Communication, Specialization in International Marketing (full time), MA in Heritage Management (full time), MSc in Business Analytics) (part time) και και MSc in Data Science (full time & part time), τα οποία δέχονται περίπου 500 φοιτητές ετησίως.

MSc in International Shipping, Finance and Management

Γενικές Πληροφορίες:
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) στη Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση (MSc in International Shipping, Finance and Management) καλύπτει την ανάγκη για εκπαίδευση και προαγωγή της γνώσης και της έρευνας στα γνωστικά επιστημονικά αντικείμενα της Ναυτιλίας, της Χρηματοοικονομικής και της Διοίκησης των Επιχειρήσεων, μέσω του συνδυασμού γνωστικών αντικειμένων τα οποία απαιτούνται για την κατάρτιση στελεχών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Διεθνούς Ναυτιλίας.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ένα σύγχρονο και δομημένο πρόγραμμα σπουδών. Σε αυτό χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μαθησιακές διαδικασίες, όπως, μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας, εργαστηριακά μαθήματα, μελέτες περιπτώσεων, εργασίες, διπλωματική εργασία και διδασκαλία, μέσω των οποίων τα ερευνητικά αποτελέσματα των διδασκόντων ή καθηγητών και η εμπειρία των στελεχών επιχειρήσεων που καλούνται ως επισκέπτες ομιλητές, διοχετεύονται στο πρόγραμμα σπουδών.

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) στη Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση απευθύνεται σε απόφοιτους Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. καθώς και σε στελέχη επιχειρήσεων που επιθυμούν να εμβαθύνουν στα αντικείμενα της Ναυτιλίας, Χρηματοοικονομικής και Διοίκησης. Είναι πλήρους και μερικής φοίτησης και είναι αγγλόφωνο, ενώ διευθυντής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Εμμανουήλ Γ. Καβουσανός. Τα εμπλεκόμενα στο Δ.Π.Μ.Σ. Τμήματα είναι τα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών των Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ενδεικτικά Μαθήματα:

  • Introduction to Finance
  • Elements of Mathematics and Economics for Business
  • Statistics for Business
  • Ship Technology and Terminology
  • Financial and Management Accounting
  • Financial Management
  • Maritime Economics and Business
  • Quantitative Methods for Shipping Data Corporate Finance
  • International Economics
  • International Maritime Commodity Trade

Μαθησιακό Περιβάλλον:
Η υποδομή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέρει στους φοιτητές περιβαλλον μάθησης και προαγωγής της έρευνας μέσω των εργαστηρίων, της βιβλιοθήκης, των κέντρων υπολογιστών καθώς και της απρόσκοπτης πρόσβασης σε διεθνή επιστημονικά και επαγγελματικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων.

Διδακτικό Προσωπικό:
Οι Καθηγητές του ΠΜΣ είναι όλοι κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος από Πανεπιστήμιας της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εκτός από θεωρητική κατάρτιση και εκπαίδευση, διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία ενώ το ερευνητικό τους έργο έχει δημοσιευθεί και παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Έχουν, επίσης, βραβευθεί για την ποιότητα της διδασκαλίας τους από πανεπιστήμια του εξωτερικού ενώ συμμετέχουν ως μέλη σε σημαντικές διεθνείς ενώσεις και επιτροπές.

Για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το διδακτικό προσωπικό, επισκεφθείτε τη σελίδα του προγράμματος, εδώ.

Επαγγελματική Αποκατάσταση:
Οι απόφοιτοι του Τμήματος θα αποκτήσουν τα εφόδια για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον κλάδο της ναυτιλίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού μπορούν να εργαστούν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις πλοιοδιαχείρισης, επιχειρήσεις εισαγωγών–εξαγωγών, επιχειρήσεις διαμεταφορών, επιχειρήσεις πρακτόρευσης πλοίων, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς διαχείρισης ναυτιλιακών και άλλων κεφαλαίων καθώς και σε πλήθος άλλων εταιριών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Υποτροφίες:
Το πρόγραμμα έχει εξασφαλίσει έξι (6) υποτροφίες από ναυτιλιακές εταιρείες και ιδρύματα:

  • Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών: χορηγεί κάθε χρόνο ένα σημαντικό αριθμό υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν σε σχετικές εξετάσεις που διεξάγονται κάθε άνοιξη.
  • Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης»: χορηγεί ένα σημαντικό αριθμό ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποτροφιών σε Έλληνες πολίτες ή και αλλοδαπούς που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
  • Ίδρυμα Μποδοσάκη: παρέχει επιστημονικά βραβεία και εκπαιδευτικές υποτροφίες σε Έλληνες πολίτες.
  • Ίδρυμα Προποντίς: χορηγεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα στους τομείς των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών.
  • Ίδρυμα Λάτση: χορηγεί υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές με καταγωγή από την Πελοπόννησο και κατά προτίμηση από την Ηλεία. Το ίδρυμα χορηγεί συνολικά 45 υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα και 2 για σπουδές στο εξωτερικό.
  • Ίδρυμα Λεβέντη: απονέμει κάθε χρόνο ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποτροφιών. Η χορήγηση των υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα βασίζεται αποκλειστικά στην ακαδημαϊκή επίδοση των υποψηφίων στο προπτυχιακό επίπεδο ή σε προηγούμενες μεταπτυχιακές σπουδές. Η προθεσμία εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος λήγει συνήθως τον Ιούνιο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Γραμματεία, MSc in International Shipping, Finance and Management
Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ο.Π.Α, Γραφείο 908, 9ος όροφος
Ευελπίδων 47A και Λευκάδος 33, 11362, Αθήνα
Δεύτερα έως Παρασκεύη: 11:30 – 19:30
Τηλέφωνο: 210-8203696 & 210-8203633
Fax: 210 8203667
Email: msc.isfm@aueb.gr