Νομική Σχολή Αθηνών – ΠΜΣ στο Ναυτικό Δίκαιο

Μεταπτυχιακός τίτλος

Το Π.Μ.Σ. Εμπορικού Δικαίου απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις παρακάτω επιμέρους επιστημονικές ειδικεύσεις:
α) Εταιρείες και Χρηματοδότηση (Corporate Law and Finance)
β) Άυλα Αγαθά και Ανταγωνισμός (Industrial Property and Competition Law)
γ) Ναυτικό Δίκαιο (Maritime Law) Διάρκεια σπουδών

Για την απόκτηση Δ.Μ.Σ. απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση δύο εξαμήνων υποχρεωτικής φοίτησης ενός κύκλου συστηματικών εξειδικευμένων σπουδών με παράλληλη ερευνητική εργασία και η συγγραφή μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Το κάθε μάθημα μπορεί να διδάσκεται κατά ενότητες. Στα δύο εξάμηνα διδάσκονται συνολικώς έξι (6) μαθήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) ορίζονται ως υποχρεωτικά για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ενώ δύο (2) είναι μαθήματα επιλογής, τα οποία ο υποψήφιος επιλέγει από τον προτεινόμενο για κάθε ειδίκευση κατάλογο μαθημάτων. Στον ανωτέρω κατάλογο επιλεγόμενων μαθημάτων δύνανται να περιλαμβάνονται υποχρεωτικά ή επιλεγόμενα μαθήματα από τα προσφερόμενα σε άλλες ειδικεύσεις του προγράμματος ή σε άλλα Π.Μ.Σ. της Σχολής.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Στο Π.Μ.Σ. για κτήση Δ.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί όσοι:
α) έχουν πτυχίο Νομικής Σχολής ημεδαπής ή αντιστοίχου Τμήματος ή Σχολής αλλοδαπού Α.Ε.Ι., αναγνωρισμένου κατά νόμο από την αρμόδια αρχή της Ελληνικής Πολιτείας και
β) έχουν αποδεδειγμένα πολύ καλή γνώση (επιπέδου C1 και άνω) μίας τουλάχιστον από τις εξής γλώσσες: αγγλική, γαλλική ή γερμανική.

Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών σε συναφή προς το αντικείμενο της ειδίκευσης γνωστικά αντικείμενα.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δε διαθέτει τίτλο επαρκούς γλωσσομάθειας για μία από τις προαναφερθείσες γλώσσες, μαζί με την αίτηση υποψηφιότητας υποβάλλει δήλωση σχετικά με τη γλώσσα στην οποία επιθυμεί να εξετασθεί. Η εξέταση αυτή διενεργείται από μέλος Δ.Ε.Π. της Σχολής, μετά τη διενέργεια των εισαγωγικών εξετάσεων, επί νομικού κειμένου. Η βαθμολογία της ξένης γλώσσας καταχωρείται με τον τελικό χαρακτηρισμό «επιτυχώς» ή «ανεπιτυχώς» και όχι με αριθμητικό βαθμό.

Κριτήρια επιλογής

Για την εισαγωγή στο ΠΜΣ απαιτείται η επιτυχής συμμετοχή σε γραπτή αξιολόγηση, από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται από τη Συνέλευση, έπειτα από πρόταση του οικείου Τομέα, σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο πίνακα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι υποψήφιοι απέκτησαν το πτυχίο τους με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» ή συγκεντρώνουν βαθμό «Λίαν Καλώς» στα συναφή με τη δηλούμενη ειδίκευση μαθήματα ή είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σε συναφές με τη δηλούμενη ειδίκευση γνωστικό αντικείμενο.

Οι ως άνω υποψήφιοι οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές τους μέχρι και 31 Αυγούστου 2018.

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2018- 2019 γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι φοιτητές οι οποίοι οφείλουν έως δυο (2) μαθήματα (ρητώς δηλούμενα στην αίτηση τους) στην εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου 2018. Οι ως άνω υποψήφιοι υποχρεούνται να προσκομίσουν βεβαίωση επιτυχούς εξέτασης, από τον αρμόδιο Καθηγητή στα οφειλόμενα μαθήματα έως και την Τέταρτη 12.9.2018.

Συνδρομή φοιτητών – Υποτροφίες

Για τη φοίτηση στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταβάλλουν τέλος συμμετοχής ύψους 1.200,00 ευρώ, σε δύο δόσεις (η πρώτη δόση με την εγγραφή και η δεύτερη με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου).
Μπορεί να χορηγούνται εν όλω ή εν μέρει υποτροφίες βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων, και με συνεκτίμηση κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων. Οι χορηγούμενες υποτροφίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις τρεις (3) ανά ειδίκευση, με δυνατότητα εσωτερικής αναδιανομής στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ ή άλλων Π.Μ.Σ. της Σχολής.

Αριθμός εισακτέων

Ο αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι πέντε (25) ανά ειδίκευση και καθορίζεται κατ’ έτος με απόφαση της Συνέλευσης, με εισήγηση της Σ.Ε.
Με την ίδια απόφαση μπορούν να γίνονται επιπροσθέτως δεκτοί έως τρεις (3) δικαστικοί λειτουργοί ανά ειδίκευση, επιλεγόμενοι με βάση το βαθμό πτυχίου, την τυχόν κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου και προφορική συνέντευξη.